2010. december 6., hétfő

Ilya Mosolov: „A legfőbb dolog amit rólam tudni kell, az a zeném”

A samarai Ilya Mosolovra teljesen véletlenül figyeltem fel. Éppen zenét gyűjtögettem prog break mixsorozatunkhoz a 'Break in the clouds'-hoz, amikor Arko súgott nekem msn-en: „az Ilya Mosolov-életművet mindenképp csekkold le a promodj.ru-n, zseniális, amit művel ez a srác.” Mivel Arko ízlésében csukott szemmel is megbízom már klikkeltem is és azt kell, hogy mondjam az elmúlt időszak legjobb zenéit és mixeit találtam meg Ilya profiljában. Elképesztően tehetséges srác, akinek olyan kiadóknál jelentek meg zenéi eddig, mint az Electrofly, Cold Busted és a Mistique Music. Persze ennek ellenére még (el)ismertebb szeretne lenni, ebben némileg akadályozza, hogy nem az a tipikus sztár dj alkat, magáról ugyanis csak a legszükségesebb információkat adja ki, nem beszél mellé, nem nyom végeláthatatlan PR dumát, hogy haknilehetőséghez jusson. De azt hiszem ez az alábbi miniinterjúból nektek is le fog jönni.

DeepZone: Először is mit kell tudnunk rólad úgy általában? Viszonylag új arcnak számítasz a szcénában. Hogyan tudnád bemutatni a hangzásodat és zenei érdeklődésed pár mondatban?
Ilya: A legfőbb dolog, amit tudnotok kell rólam az a zeném, mivel az többet mond el rólam, mint amennyit én tudok magamról, de tényleg. A hangzásom atmoszférikus illetve progressive elektronikus zene egy jó adag vidámsággal, napfénnyel és nyári érzéssel.

DZ: Mikor döntötted el, hogy belevágsz a producerkedésbe? Miért épp a prog/break sound-ot választottad?
Ilya: Mindenek előtt a progressive breakbeat a kedvencem, de nem csak ebben a hangzásban utazom. Természetesen nu skool breaks-szel és big beat-tel kezdtem 2002-ben, később a chill out és progressive house került a képbe, majd 2006 környékén a progressive break, mint az érzelmek, a dögös dance ritmusok és break ütemek egyvelege.

DZ: Mesélj arról, miként épül fel egy Ilya Mosolov produkció! Milyen hardware-t/software-t használsz a zenéid készítésekor?
Ilya: Ez mindig eltérő a különböző stílusok miatt. Például house zene esetében a ritmus szekció megírásával kezdek, néha breakbeat-nél is, de van, hogy a bassline és a synth riff készül el előbb. Chill out produkcióimnál mindig a zongora és pad az első. A zenék írásához csak software-t használok, főleg FL Studio-t, ACID-et és még néhányat, na és persze egy rakat VST szintit.

DZ: Oroszország mindig is az elektronikus tánczene egyik bázisa volt. Miként változtak felétek a dolgok az elmúlt pár évben?
Ilya: Bocs, de én nem hinném, hogy Oroszország mindig az elektronikus zene bázisa lett volna. Az igazi elektronikus zene nálunk a '90-es vége felé született meg. De persze ott volt néhány orosz filmzene, amit Alexander Zatsepin írt a kora '80-as években, amiben olyan futurisztikus szintik voltak, mint a mini Moog, de ez egy teljesen más tészta. Az elmúlt években azonban az orosz elektronikus szcéna tényleg felfejlődött, és most már mindenki a saját fülével hallhatja a végeredményt.

DZ: Ha egy kis jóslásba bocsátkozunk, mire számíthatunk tőled 2011-ben? Mit gondolsz, melyik stílus dominálja majd a klubokat jövőre?
Ilya: Nem tudom mire számíthattok tőlem, hiszen mindig változom, de próbálok még több érzelmet közvetíteni a zenéimen keresztül 2011-ben, s szeretném elindítani a drum and bass projectemet is végre. Azt hiszem a fő irányzat a klubokban jövőre a progressive trance és techno lesz.

DZ: Milyen jövőbeli céljaid vannak, amiket szeretnél elérni?
Ilya: A legfőbb célom zenei téren, hogy elismert zenész legyek és egy remek érzelmes albumot készítsek, s talán, hogy a világot egy kicsit világosabbá, nyitottabbá tegyem a muzsikámon keresztül. A magánéletemben próbálom megtalálni életem szerelmét, szeretnék keményen dolgozni, hogy házat és hajót tudjak venni magamnak. Köszi az interjút és mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Ha jól emlékszem ő is csinál remixet a 'Granulated'-hez

    VálaszTörlés
  2. Nah, akkor az igazán combos EP lesz. A te original verziód is 10/10, remélem ő sem fogja alább adni a szintet!

    VálaszTörlés
  3. Wuhhhúúú, hollá-lá! Great thx Ilya & Grey for the inteview!

    Ilya Mosolov az egyik kedvenc producerem, és még remélem sokat hallunk róla.
    Azt azért álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer a DZ-nek interjút ad. De mindegy, mert az a lényeg, hogy összejött, és végre a magyar breakbeat fan-ek honi nyelven is olvashatnak róla!

    VálaszTörlés