2010. október 1., péntek

Fekete csütörtök: két letaglózó hír

Úgy néz ki a csütörtök a szomorú események napja volt. Flashtech barátomtól kaptam egy üzit, melyben azt írta, hogy a Radio Next határozatlan időre felfüggeszti a műsorszórást. A rádió honlapján a következő tájékoztató olvasható a leállásról: „Egyszer minden véget ér – tartja a mondás. A Rádió NEXT 2007 májusában indult útjára, 2010. október 12-én éjfélkor pedig határozatlan időre elhallgat. A döntésünk régóta érlelődött, a tegnapi nap folyamán pedig végső elhatározásra jutottunk. Minden hallgatónknak szeretnénk megköszönni az eddig támogatást és bíztatást, amivel segítettétek munkánkat...
A Rádió NEXT kimondva-kimondatlanul sajnos nem érte el azt a hatást a magyar közönség körében, amelyet szerettünk volna. Mi minden pillanatban igyekeztünk legjobb tudásunk szerint végezni az üzembentartói feladatokat. Tisztában vagyunk azzal, hogy jó néhány hiányossága volt a rendszerünknek, a gyakori meghibásodások miatt pedig jelentősen hátráltattak minket abban, hogy hallgatótáborunk létszámát folyamatosan növelni tudjuk. A határozatlan idejű szünetünknek elsősorban mégis anyagi és motivációs okai vannak. Nem titok, hogy rengeteg online rádió üzemel kis hazánkban, a hatályos szabályozások pedig saját véleményünk szerint nem segítik elő az elsősorban hobby-céllal fenntartott adók működését. A Rádió NEXT éves költségvetése a szerverbérleti díjakkal együtt csaknem 500.000 Ft-ra rúg(ott), amelynek csak egy kis részét tudtuk bevételeinkből fedezni, a többit saját fizetésünkből álltuk. Részletes lebontást nem közölhetünk a jogvédő szervezetekkel érvényben lévő szerződéseink rendelkezései miatt. Bármekkora is a kezdeti lelkesedés, ezt sajnos a „piszkos anyagiak” meg tudják mérgezni, ahogy ez sajnos szépen lassan velünk is megtörtént.
Hogyan tovább? Nos, több verzió lehetőségét mérlegeltük, a végleges mégis a határozatlan idejű szünet lett. A Rádió NEXT üzemeltetését NEM adjuk át senkinek, alapítóként továbbra is fenntartjuk magunknak a jogot a rádió weblapjának (és minden elemének), illetve bármely hanganyagának a használatára. Annak érdekében, hogy rádiónk „romjaiból” mások ne építhessenek egy, a NEXT alapelveivel össze nem egyeztethető rádiót, a nextradio.hu és radionext.hu domain-eket nem szüntetjük meg, azok fenntartási díjait évről-évre továbbra is befizetjük. Terveink szerint a weblapunk sem válik elérhetetlenné majd egyik napról a másikra, ez ügyben még folynak az egyeztetések a tárhelyet üzemeltető céggel.
Végül pedig miért pont október 12. lett az egyelőre utolsó adásnapunk? Nos, a következő 2 hétben két műsorvezetőnk is 150. adásához érkezik, a hetek óta előkészített jubileumi különkiadásokat pedig nem szerettük volna nem eljuttatni hozzátok. Október 7-én (csütörtökön) misja, október 12-én (kedden) pedig Szanszy vár Titeket, hogy méltó módon „hibernálhassuk” kedvenc csatornánkat.
Hogy visszatérünk-e valaha? Nos, ez a jövő kérdése, határozott választ nem tudnánk rá adni. Egy biztos, ha a jogi szabályozások bármikor kedvezőbb feltételeket biztosítanának a NEXT üzemeltetésére, akkor még hallani fogtok rólunk. Köszönjük mindenkinek az elmúlt 3,5 évet, sziasztok.”

A másik korántsem derűs hír, hogy tüdőrákban elhunyt a detroiti house legenda Aaron Carl. A halálos kórt nemrég diagnosztizálták a 37 éves dj-nél, ami már előrehaladott stádiumban volt. Bár még reménykedett, hogy legyőzheti a rákot, bizakodó facebook bejegyzése után néhány órával barátai ugyanitt sajnos már csak a halálhírét tudták közölni. Emlékezzünk rá legismertebb zenéivel!

1 megjegyzés:

  1. RIP Aaron Carl. Egy újabb tehetséges zenész, aki a mennyországban pörgeti tovább a lemezeket.

    Sajnálom, hogy elhallgat a Next, egy üde színfolttal lesz kevesebb a hazai trance rádiók palettáján.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...