2010. október 26., kedd

Tempo Giusto premiere elég jól sikerült

Tempo Giusto aka Tuomas Lähteenoja egy rendkívül érdekes figura. Bár nem rég óta tevékenykedik láthatóan (konkrétan 2008 óta) a trance szcénában, de olyan ügyesen dolgozott, hogy saját hangzását már könnyedén beazonosíthatjuk. A turkui fiatalember azért nem véletlenül ért ennyire a zenéhez, hiszen nemrég kapta kézhez hangmérnöki diplomáját, így mondhatjuk füle van a dolgokhoz. Zseniálisan vegyíti a csodaszép melódiákat, a dinamikus, sodró, néhol agresszív ütemekkel. Ez a kétarcúság Tuomas debütáló 'Premiering in theaters' című albumán is maximálisan tetten érhető.
A nyitó 'For that someone' egyből egy nagy meglepi. Akár Roger Shah studiójában is születhetett volna, ugyanis a beach faktor gyakorlatilag 100 százalékos. Gyönyörű, nyarat idéző dallam és kellemesen visszafogott ritmus karol egymásba. Mielőtt csak instrumentális szerzeményekre készülnénk érkezik az 'Alive', amiben Minnamarie próbál hangjával kellemes pillanatokat okozni. Azért annyira nem viszi túlzásba az éneklést, hogy a zenét ne tudjuk élvezni: a gitárakkordok egy zongorafutammal kiegészülve ismét képzeletben a tengerpartra teleportálnak bennünket. Az 'Envision, hold me' már tipikusnak mondható TG muzsika, legalább is a progressive-agresszív felvezetést kóstolgatva. A kiállásban azonban ismét a melódia veszi át az irányítást és helyezi át a track súlypontját. A 'Paysage De Reve' is tökéletesen illik az előzőekben felcsendülő zenék hangzásához, csodaszép hangképek szaladgálnak, majd egy futurisztikus synth hang visz sodrást az egész kompozícióba. A 'Citizen Kane' egy kicsivel növeli a tempót, na de ne hardcore mészárlásra számítsunk, hiszen itt is dallamorientáltság van, hihetetlenül profin összerakott ritmusokkal kombinálva. A 'Diesel' elég harapós, bugyborékoló hangjai energiától feszülnek. A kiállásban enyhül a szorítás, de később visszatér a baljós hangulat. A 'Matheo' mellőzi a feszültségkeltést, itt is egy futurisztikusnak ható synth hang viszi a prímet, amihez dús string szőnyeg társul. A 'Stockticker'-ben Tempo tesója Ima'gin volt a közreműködő, itt duplázott erővel érkezik a trance tech-es irányzata. A kiállásban némi komolyzenei élmény ér bennünket, s feloldja az ütemek monoton zakatolását, de aztán még egy lapáttal ráteszünk a klubos érzésre. Az 'Inside the bottle' egy csöppet Joint Operations Center-es lett, kb. ugyanazon trükköket fülelhetjük le, mint Jocó bá'nál. Ez bizony ezért egy mezei fekete pontot bejegyezhetünk. Az 'Apocalypse' már a címe alapján se sok jóra számítunk, már ami a hangzást illeti. És tényleg. A TG darabokból jól ismert félelmetes synth pötyögés köszön be, fokozva a káoszt. Azonban innen is van menekvés, a breakdown legalább is ezt érezteti. Aztán jön a felpörgés egy torzított férfi monológgal és visszaszámolással: ez aztán filézős megoldás. A 'Ground zero' is a tech-es vonal zászlóvivője. Mielőtt azt hinnénk egy átlag, kisujjból kirázott témával van dolgunk: tévedünk, nagyon is komplexszé áll össze a dal közepe, a hideg futkározik a hátunkon az egymásba gabalyodó szintiktől. A 'Flamingo' nekem valamiért Jürgen Vries munkásságát idézi fel (The theme) az elnyújtott, nyavajgós melódiájával. Nem rossz, de mégsem az igazi (a DJ Eco remix már annál inkább). A 'Jekku' nagyon fel lett paprikázva a kiállásig. Itt mintha elvágnák a zenét egy teljesen idilli kép, egy szerethető világ tárul elénk. Ilyenre csak a nagyok képesek ám. Aztán mielőtt megunnánk a szállást, jön a veretés. A 'Coma' tempós dobszerkója alatt ott munkálkodik egy deep-es hang szétflangelve, ami kisvártatva előlép a fő dallam támogatójává.
Összességében egy rendkívül színvonalas albumot üdvözölhetünk a 'Premiering in theaters'-ben. Tény, hogy a végére a tempó növelésével egy kicsit beszürkül az anyag, viszont az első öt szám magasan viszi a prímet nálam, mivel abszolút újszerűen hangzik Tuomas-tól. Kap tőlem egy 7,5/10-et.

Tempo Giusto - Premiering In Theaters

Label: Echelon
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2010. október
Stílus: Tech trance, progressive trance
Producer: Tuomas Lähteenoja

Tracklist:
1. For That Someone (6:45)
2. Alive (ft. Minnamarie) (8:02)
3. Envision, Hold Me (7:55)
4. Paysage De Reve (7:59)
5. Citizen Kane (8:34)
6. Diesel (7:22)
7. Matheox (7:28)
8. Stockticker (ft. Ima'gin) (8:10)
9. Inside The Bottle (8:23)
10. Apocalypse (7:41)
11. Ground Zero (8:48)
12. Flamingo (8:27)
13. Jekku (7:59)
14. Coma (8:14)

Egy kis angol nyelvű kedvcsináló, audio csatolmányokkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése