2010. október 25., hétfő

Grey pres My Classics Vol.2.

És folytatjuk a trance klasszikusok lajstromba vételét. Ezúttal is öt, számomra meghatározó darabot poroltam le és írtam róluk néhány kedves sort.

Kay Cee - Love stimulation (Humate remix) (1998 - Orbit Records)
Ez a zene egy igazi talány. Az eredeti verziót ugye még 1993-ban szerezte az akkor még trióként funkciónáló (Gerret Freirichs-Oliver Huntemann-Hans Georg Schmidt) Humate formáció. A 'Love stimulation'-t azonban mindenki Paul Van Dyk szenzációs átiratából ismerheti. Furcsa, de a szám még nagyobbat durrant, amikor a Kay Cee duó (aka Oliver Huntemann-Stephan Bodzin) vette kezelésbe, s a Humate (ekkor már Freirichs-re redukálódva) saját magát remixelte meg. Hihetetlen nagy elszállás kerekedett az egészből, az intro az egyik legjobb, amit az elmúlt másfél évtizedben hallottam. Ezután egy kis progresszív zakatolás következik, ami később egybeolvad a főmelódiával. Egyszerűen briliáns.

Yves DeRuyter - The rebel (1997 - Bonzai Records)
A belga Yves Deruyter a 90-es évek nagy tech trance pionírja. Producer társával M.I.K.E. Dierickx-szel számtalan kortalan darabbal leptek meg bennünket. Az egyik ilyen az 1997-es 'The rebel', ami elég érdekesen, egy agresszív groove-val nyit, ami mellé egy férfi skandálja 'yes, the rhythm, the rebel'. No, nem kell megijjedni, a szerzemény később dalalmosabb élét is megmutatja, de még hogy. Egy string vezeti fel a melódiát, ami alaposan átszabja az egész hangzást. Tipikus 'kezeket a magasba' érzés vesz elő bennünket. Nagyon ott van a szeren a dallam, a mai napig nem tudok róla lekattanni.

Push - Universal nation (1998 - Bonzai Records)
Ha már a belgák, akkor jöjjön Dirk azaz Mike Dierickx egyik legjobban fogyó mesterműve, azaz Push 'Universal nation'-je. Ezt a darabot egyik barátom rögzítette nekem kazettára, s már első hallásra is megigézett. Speciális, szaggatott és flange-elt string-jei teljesen újat hoztak akkoriban, s egyben az alteregot a sikerkovácsok körébe repítette. Szerintem a trance dj-k közül nem volt olyan, aki életében legalább egyszer ne játszotta volna szettjeiben.

L.S.G. - Netherworld (Kid Loops remix) (1997 - Hooj Choons)
Oliver Lieb L.S.G. alteregojának legzajosabb sikere kétségtelen az 1997-ben napvilágot látott 'Netherworld' volt. Az eredeti verzó kétségtelen a legepikusabb trance klasszikusok egyike, viszont jómagam még nagyobbat ráztam a Kid Loops aka Jamie Lexton féle break verzióra, ami még nagyobbat kanyarít véleményem szerint. Ügyesen belőtt felvezetés, majd az originalból jól ismert elemek szépen rakódnak egymásra. A kiállásban a dallam kap a szárnyára, s visz a tört ütemek epikusságával tovább egy másik világba. Felejthetetlen klasszikus.

Nalin INC - Planet Violet (1997 - Kosmo Records)
Andry Nalin, a Nalin and Kane duó oszlopos tagja egyedül is megállt a maga lábán. Ezt bizonyítja, hogy Nalin INC-ként egy örök érvényű muzsikával, a 'Planet Violet'-tel írta be magát a trance történelemkönyvbe. Pedig nem kell nagy dologra gondolni, mivel az alkotóelemek egyszerűsége áll össze egy nagyszerűséggé. Puha groove-ok és húzós synth hangok egyesülnek, s bírnak bólogatásra bennünket. Folyt köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése