2010. augusztus 6., péntek

Binary Finary, egy új évtized hajnalán

1998-ban a brit trance egyik igazi club klasszikusai közt tartjuk számon a Binary Finary-t. Fáradhatatlanul remixelnek és azonnal felismerhetőek zenéjükről, népszerűségük pedig töretlen. Az ember felelősséggel tartozik a dalaiért, Matt Laws és Stuart Matheson pedig továbbra is euforikus, erőtől duzzadó felvételeket és remixeket készít, emellett kiadójukat is ápolják.

A Binary Finary most trióvá bővült Sasha Vatoff-al és az Ausztrália orientált Matheson egy live show-ra készül Sasha-val. Mialatt Laws külföldön tevékenykedik a live set a Sensation White új évi parijára költözött. Most azonban visszatér Melbourne-be a Neon Circus-ba, National Institute of Trance, hol tyDi is fellép aki 1998-ban mutatkozott be.
Most Matheson-al olvashattok egy interjút a Binary Finary 2010-es évéről.

Utoljára a Sensation White NYE Melbourne-ben láthattunk benneteket. Emlékezetes éjszaka volt számotokra?
„Nagyon is. Nagyon sok kreatív munka állt a live show mögött, és jó volt ismét színpadon állni. Már egy ideje nem volt rá módunk. Hihetetlen volt a tömegtől kapott rengeteg pozitív visszajelzés.”

Azóta volt valamilyen fejlemény?
„Igen, új track-ek kerültek remixelésre, új Binary Finary felvételeket és elemeket kevertünk a mixhez. Most két touchsreen JazzMutant Lemurs-t használunk amit mi magunk csináltunk hogy az elképzeléseinket megvalósíthassuk. És még több fejlesztésre készülünk.”

Van olyan elektronikus live fellépő aki inspirált benneteket a show fejlesztésében?
„Nem nagyon. Már hosszú ideje terveztük hogyan is menjen le egy ilyen live performance, már 2004 óta. Leültünk és el kezdtünk beszélgetni hogy milyen irányba is szeretnénk elindulni, milyen effektet vegyünk alapul. Természetesen megnéztünk felvételeket az Orbital-tól, a The Prodigy-től, amik érdekesek és lenyűgözőek voltak és adtak némi plusz lökést a további fejlődéshez.”

Szóval a Binary Finary most három tagúvá bővült. Hogyan van ez hatással a felvételek készítésére? Ez egy fajta nyomon követése a The Lost Tracks-nek?
„Maga a termelés könnyű, mint egy fájlt feltölteni az internetre. Tényleg nincs hatással a munkamenetre, sőt bizonyos módon még segít is. Nincsenek érvek a stúdióban, senki nem domborít a számítógép mögött és így tovább. Igen, egy nyomon követése lesz ez az album a korábbinak, és sok új dallal készülünk, de nem hosszú, elveszett dalokkal. Nagyon izgatottak vagyunk és imádunk dolgozni rajt.”

Jó néhány „kipofozása” volt az 1998-as évnek, még mindig izgalmas nézni ahogy egyre tovább fejlődnek ezek a klasszikusnak számító dalok?
„Igen, mindig izgalmas látni hogy mások hogyan értelmezik a dalainkat. Valóban csodálatos hallani néhány nagyszerű remixet amiket mi hoztunk össze és Armada, ezzel naprakésszé varázsolva a felvételeket.”

Egy klasszikus set-be vagytok zárva a Neon Circus-ban. Kaphatunk néhány infót arról, hogy lesznek e klasszikus felvételek is?
„Nos, ez titok. Nem dj-zünk. Eldöntöttük hogy kicseréljük a deckeket a live show-nk bemutatására. Van néhány remixünk a klasszikusokból, mint ahogy a live show-nkról is. Azt hiszem ki kell várnotok mit is fogunk játszani majd a repertoárunkból. Amilyen rugalmas a felszerelésünk, úgy az utolsó pillanatban dönthetjük el mit is halljon a nagyérdemű.”

tyDi a közelmúltban készített egy Binary Finary remixet Dennis Shepard-al. Tervben van a közös munka a fiatal tehetséggel a Neon Circus-ban?
„Igen, ez egy nagyszerű remix lett. Abszolút tervben van egy közös fellépés vele, és hogy vegyen nekem egy sört vagy kettőt.:)”

Az Armada Music még mindig összhangban van a duótokkal?
„Igen, most tervezünk re-release-t 1998. április 19-ről. Szerencsések vagyunk hogy az Armada még mindig hisz a dalban, és azt hiszem nagyon jó helye van náluk.”

A trance-en belül mik inspirálnak benneteket jelen pillanatban? Szerinted van valamilyen vissza vissza térés a klasszikus elemekhez?
„Mindig igyekszünk olyan dalokat írni amiket szívesen hallunk klubon kívül is. Rengeteg helyről gyűjtünk inspirációt, előadóktól, vagy kutyasétáltatásból, vagy csak egy szombat délutánból. Egy furcsán hangozhat, de ami működik az működik.”

(Forrás: onemusic.hu)

Discogs
MySpace

2 megjegyzés:

  1. Jó újra hallani a srácokról. az 1998 tényleg egy örökérvényű alkotás, kijár nekik érte a tisztelet :)

    VálaszTörlés
  2. A 'Lost tracks' című albumuk olyan, mintha az Art of Trance és az Union Jack találkozott volna. Anno egy track-es előadónak gondoltam őket, hiba volt.

    VálaszTörlés