2010. augusztus 7., szombat

Chicane próbálja menteni a mundér becsületét

A fórumokon olvasott pozitív kritikák hatására úgy gondoltam adok egy esélyt Chicane új albumának a 'Giants'-nak. Tíz évvel ezelőtt minden bizonnyal köröm rágcsálva, izgatottan pörgettem volna be a korongot, de ismerve azt a nem éppen vonzó utat, amit Nick választott magának, s amin járt az elmúlt pár esztendőben személyemben sajnos eggyel csökkentette rajongótáborát. Az iszonyatos poposodást az én finnyás gyomrom nem igazán vette be, éppen ezért fordulhatott elő, hogy az előző LP a 'Sommersault' rövid időn belül a lomtárban landolt. A lelkem mélyén reméltem, hogy Nick kétszer nem lép ugyanabba a folyóba és valami mással, jobbal rukkol elő, mint anno 2007-ban.
A nyitó 'Barefoot' egyből a korong legjobb darabja. Mondom ezt azért, mert Nick visszatér az 'Offshore'-os témákhoz, puha string szőnyegei és a tengerparti atmoszféra egyből magával ragad, s még az ütemeket sem hiányoljuk ebből az instrumentális gyöngyszemből. A 'Middledistancerunner' is kellemes meglepetést okoz, a mélázós férfi vokál perfektül passzol a hátradőlős house ütemekhez. A 'Come back' kezdése is bizakodásra ad okot, ám itt az effektelt férfi vokál és a címet kántáló női hang sokat ront az összhatáson, vokál pop house ala Chicane. A 'What I'm doing here part 1' amolyan Imogen Heap-es borulás. Semmi nyomulás, szolíd, visszafogott ambient barangolás három percben. A címadó 'Giants' furán kezdődik (mintha visszafelé szólalnának meg a dallam hangjai), majd az ismerős Chicane-stringek húzzák fel a muzsikát, ami végül is a most futó Dinka-George F. Zimmer-Helvetic Nerds-Incognet vonallal mutat rokonságot. A korábbról ismert Poppiholla ezúttal egy visszafogott zongorás 5AM edit-ben próbál meggyőzni arról, hogy szerethető alkotás. Nos, nekem túl langyi és elkapkodott. A 'So far out to sea' is egy olyan alkotás, mint a nyitó 'Barefoot' tetten érhetőek rajta Nick korai gyökerei, az atmoszféra totálba kap bennünket, a drum 'n' bass-es alap is adja rendesen az érzést. Azt kell mondjam, hogy szép munka, de ehhez kell valamit villantani a régi dicsőségből. A 'Where do I start' azt hiszem rövid időn belül a rádiók kedvence lehet egyszerű dallamvezetésével, könnyen megjegyezhető vokáljával. A 'From where I stand' folytatása az előző számnak, csak egy kicsivel feszesebbek a ritmusok, de a dallamvilág és a használt hangminták nagyjából ugyanazok. A 'Hiding all the stars'-tól a hidegrázás kerülget, főleg, hogy Nick még piszok módon Gary Numan 'Cars'-ának basszusvonalát is sikeresen hozzáelegyítette a saját verziójához. Visszatér a 'What I'm doing here', a második felvonásban Blandine helyét Lemar veszi át a mikrofon mögött. Azt kell mondjam a női vokál jobban passzol ide, bár Lemar próbálkozik Blandine orgánuma sokkal karakteresebb a dalhoz mérten. A 'Titles' némi komolyzenei beütéssel is dicsekedhet, mintha Nick és az öreg Vangelis párbajoztak volna egyet a studióban, kellemes soundtrack hatású muzsika. A 'Middledistancerunner' Disco Citizens remixe zárja a sort. Nick sokban nem változtat az eredetihez képest (ráadásul az album megjelenése után kevéssel a szám maxin is elérhetővé vált), nem is értem mit keres itt még egyszer.
Összességében többet kaptam az albumtól, mint amire előzetesen számítottam. Tény, hogy a vokálos számok dominálnak, de szerencsére Nick a pop mellett ügyesen visszanyúlt gyökereihez és villantotta, hogy a '97-ben megalkotott sound 13 évvel később is le tud bennünket venni a lábunkról. Egy biztos, hangulat kell ehhez az LP-hez, ha nem vágyunk komoly dolgokra, akkor válasszuk a 'Giants'-t, amely meghálálja majd a belé fektetett bizalmat. Összességében az ambient és a d'n'b szerzemény miatt 7/10-et adok Nick-nek. Remélem lesz ez még jobb is!

Chicane - Giants

Label: Modena
Katalógus szám: MODENACD4
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2010. július

Stílus: House, ambient

Producer: Nick Bracegirdle


Tracklist:
1. Barefoot (6:05)
2. Middledistancerunner (5:53)
3. Come Back (7:29)
4. What Am I Doing Here? Part 1 (3:46)
5. Giants (7:01)
6. Poppiholla (5am) (5:06)
7. So Far Out To Sea (5:38)
8. Where do i start? (4:32)
9. From Where I stand (6:38)
10. Hiding all the Stars (5:43)
11. What am i doing here? Part 2 (6:27)
12. Titles (4:26)
13. Middledistancerunner (DC Rework Edit) (3:53)

1 megjegyzés: