2010. október 17., vasárnap

Deep In Calm: maga az angyali harmónia

A lengyel Marcin Piasecki aka Deep In Calm még csak 24 éves, de máris a lába előtt hever a világ. Marcin olyan előadóktól merített ihletet, mint Timewriter, Moshic, Faithless, Schiller, Moby, Groove Armada és Depeche Mode. Mély, de annál érzelmes darabjait idővel olyan label-ek szerződtették le, mint a Carica, a Mestiza és a Silk Sofa. A Mistique Music fejei Michael és Levan is felfigyeltek rá, s lehetőséget biztosítottak neki, hogy az első albumát a 'Spectrum'-ot a prog house fellegváraként számon tartott kiadónál adhassa ki.
A nyitó 'At world's end' egy csodaszép deep house szerzemény a természet hangjaival megspékelve. Organikus nyugodtság jellemezi végig, igazi bedőlős szerzemény, after partikon kötelező darab lehet. A 'Delusion' egy kicsit növeli a tempót, de a deep sound továbbra is uralja a terepet. Nem hiába, hisz a név kötelez. Semmi szigorúság, csak lebegés ezerrel. A 'Different Situation' egy kísérletezés, a vastag sub-ok szépen keverednek a széteffektezett vokálfoszlányokkal és az eddig megszokott éteri atmoszférával. A 'Jean Valjean' szinte ugyanazt hozza, mint a sorrendben előtte álló 'Different Situation', az apró eltéréseket nem igazán tudom szavakkal jellemezni, ezt hallani kell. A 'My sky' már a progressive irányzat felé kacsingat, ennek ellenére továbbra is légies és játékos, s olyan érzésünk támad, amint épp egy gépen ülve a bárányfelhők között hasítanánk. A 'Soft thunder'-rel, ha lehet még feljebb kúszunk az atmoszférában, minden egyes hangja egy külön élmény a számomra. A 'The sky is crying' már Greyloop 'Float Away' műsorában is szerepelt, így nagyjából be lehet lőni a hangzását. Igazság szerint a sound Exoplanet-et idézi, aki hasonló mély és experimentális dolgokkal kísérletezik, mint Deep In Calm. A 'The stars above' játékos gitár nyúzással startol, majd egy bohókás dallam kísér utunkon. Talán túl könnyed is ez a melódia, az eddigiekhez képest. A 'Too much silence' igazi intro zene, deep-prog szettek elejére ideális nyitó muzsika. A záró 'What's your secret' is kisérletezősebb darab, amit a csodaszép zongora és chime dallam valamint a megvariált dobszerkó tesz különlegessé. Ez talán Deep In Calm ars poetica-ja, ami egyben mély, érzelmes és technikás is.
Összességében a 'Spectrum' tisztességesen összeállított album lett, ahol nincsenek fölösleges sallangok. Igazából nem is a lábak megmozgatása, hanem a lélekre hatás a célja. Egyetlen negatívum, hogy az anyag eléggé homogén, így egy idő után kicsit egysíkúnak tűnhet. Nekem ennek ellenére tetszett, mindenkinek ajánlom nyugodt szívvel. 8/10.

Deep In Calm - Spectrum

Label: Mistique Digital
Katalógus szám: MISTD30
Megjelent: 2010. október
Stílus: Deep house, progressive house
Producer: Marcin Piasecki

Tracklist:
1. At world's end (8:29)
2. Delusion (6:00)
3. Different situation (5:22)
4. Jean Valjean (7:32)
5. My sky (8:40)
6. Soft thunder (6:29)
7. The sky is crying (5:21)
8. The stars above (6:20)
9. Too much silence (6:14)
10. What's your secret (5:45)

Deep In Calm Soundcloud

2 megjegyzés:

  1. Tetszik ez az album, kicsit talán tényleg homogén, de én is csak 8/10-ig rontom le emiatt az értékelésem. Elsőre meg is lepődtem, milyen jó cucc.

    VálaszTörlés
  2. Elég kalandos kis album! Egy kemény melós nap után lazításnak tökéletes. Az albumról a 'Too much silence' az egyik kedvencem! Energikus, dallamos, kissé lüktető, egyszóval tökéletes! :) A másik favoritom a 'What's your secret'. Imádom benne a zongorát, és azt a mély meghittséget, ami benne rejtőzködik.
    Az utóbb említett két zene és az albumborító miatt megadom neki a 8.5/10-et!

    VálaszTörlés