2010. október 22., péntek

Grey pres. My Classics Vol.1

Még egy újabb cikksorozat startol a mai nappal. Ennek a célja, hogy olyan trance és trance közeli zenéket mutasson be, amelyek nagymértékben befolyásolták az ízlésemet. A bemutatott darabokkal egyrészt hiányt is pótlunk, hiszen az új generációs trancerek zsenge korukból kifolyólag ezen gyöngyszemeket nem nagyon ismerik, másrészt lekövethetik a trance honnan jött és mivé fejlődött napjainkra. Akkor vágjunk bele!

Deniro - Revolver (1996 - Hook Recordings)
A Deniro project Chris Cowie nevéhez köthető. Ebből talán már sejthető, hogy nem egy cheesy produkcióval lesz dolgunk. Az Evolver egyből a lényegre tér, s pár másodperc alatt egy trance alapokon nyugvó törzsi hímnusszá fejlődik. Aztán nekiindul az építkezés és az utaztatás. Olyan mintha a szám két különálló részből állna, de nem, egy ponton eggyé fornak. Egy bajom van vele, nehezen keverhető.

Art Of Trance - Kaledioscope (L.S.G. remix) (1997 - Platipus Records)
Úgy néz ki csupa kemény diót sikerült egy csokorba gyűjtenem. A Kaledioscope Oliver Lieb remixében rövid rávezetés után egyből rátér a lényegre. Mielőtt megunnánk a főmelódiát egy iszonyat húzós, deep hangokkal spékelt rész következik és a sztratoszférába repít minket. Komplex szállás ez kérném szépen.

Paragliders - Oasis (1995 - Superstition)
A most bemutatott zenék közül az Oasis a legtempósabb 144 körüli BPM-ével. Oliver odakanyarít rendesen. A dallamvilág rendkívül komplex, de ezt tőle már megszokhattuk. A korai trance éra egyik legértékesebb gyöngyszeme. Húz a groove, csiripel az acid, mellé társul egyfajta bájos melankólia és keleties beütés is.

Transa - Prophase (X-Cabs remix) (1996 - Hook Recordings)
Hogy mit tud ez a zene? Kérdezzétek meg paul Oakenfold-tól, ő volt az, aki szinte rongyosra játszotta ezt a remixet. Itt is fel van adva a lecke, hiszen a nyitó gyönyörű intro-t vétek lenne lehagyni egy-egy keverésnél. Ezután a szokásos pörgetős rész jön, majd a végén ismét visszatér a nyitó hangkép, ami méltó befejezést biztosít eme remek szerzeménynek. De kár is fecsérelni a szavakat rá, ezt hallani kell. Ilyen típusú zenék nagyon hiányoznak mostanság a szcénából.

Sandra Collins - Flutterby (X-Cabs remix) (1999 - Hook Recordings)
Csodaprodukció a javából. Akiknek megvan Slam Jr Strictly Trance Symphony-ja azok ismerhetik ezt a darabot. Valljuk be Sandra-nak a producerkedéshez nem sok lövése volt, a Flutterby-t is Jim Stout írta neki. A darab azonban Chris X-Cabs Cowie átiratában adja ki magából a legtöbbet. Szépen lassan építkezik. Bejön egy sodró dallam, ami egy csodaszép kiállásba torkollik. Ezután megindul a zene, de úgy istenigazából. A vége sem az a tipikus sablon levezetés, a fő string lefilterezve tűnik a semmibe.

2 megjegyzés:

  1. wáá, ellőtted a Paragliders-Oasist, nekem is elsőszámú kedvencem. Igaz, hogy szerintem a sima Sheik mix adja a legjobban, az minden idők legjobb zenéinek dobogóján áll nálam.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, de a többi Paragliders produkció is zseniális.

    VálaszTörlés