2010. november 22., hétfő

A Dance 2 Trance és kortalan darabok gyűjteménye

Rolf Ellmer és Dag Lerner alkotta Dance 2 Trance duó volt az első formáció, aki a 'Trance' szót bátran felhasználta a névválasztáskor. Ekkor még senki sem sejtette, hogy az emóciókra ható, felemelő dallamokkal operáló stílus mekkora népszerűségre tesz majd szert a távolabbi jövőben. Azért persze balgaság lenne a mai értelemben trance előadónak titulálni a fiúkat, hiszen, van itt minden. Kísérleteztek ők elég rendesen: techno alapokra ráhúzták a spirituális éneket, a pánsípot, az atmoszférikus groove-okat, kimintázott vokálfoszlányokat.
A nyitó 'We came in peace' egy nyugodt, organikus darab. Egy egyszerű, szuggesztív groove-val startolunk, majd egy légies string úszik be, s egy hang ismétli: we came in peace to all mankind. A 'Let's get rollin' gyakorlatilag az előző darab sémáját követi, csak itt a string került előre, majdd egy percnél a groove is aktivizálja magát, amit egy afrikai vokálmotívum bolondít meg. A 'Where is Dag' delay-ezett dobokkal süvít, majd egy csirke kotkodálás szerű effekt bukkan fel, majd egy vokóderezett hang kérdezi, hogy hol van Dag. Ez egy elég nyers darab, itt a légies hatás csak a félidőben kezd el felerősödni, majd egybe olvadva a keleties főmelódiával a végéig kitart. A 'Hello San Francisco'-ról korábban már írtam 'My classics' rovatomban. Csoda darab, ahol egy string szőnyeg és egy zongorafutam játssza a főszerepet. A 'Power of American Natives' is egy alapdarab, ahol a pánsíp is előkerül, no meg a pozitív gondolkodás az amerikai rokonok erejéről. Ez sem trance, de nagyon közel áll hozzá a dallamossága miatt. A 'Take a free fall' zongorával fogad, majd egy férfihang kántál egy viszonylag feszes basszus kíséretében. Persze nem hiányozhat a string, ami érkezik is, de még hogy. Mesteri darab ez is. A 'Remember Exxon Valdez' nem más mint egy vészkiálltás azon állatok nevében, akik az Exxon Valdez nevű olajtanker elsüllyedése miatt veszítették életüket. Kicsit filmzenés a nyitány (Volt egyszer egy vadnyugat), amit egy felbukkanó bálnahang is tovább dramatizál. A 'Warrior' a 'Take a free fall' receptjét használja: pörgős alapokon egy férfiének bontakozik ki. Ehhez egy szaxofonos betét is társul, igazi merengős hangulatot teremtve. Az 'I have a dream' eléggé oldskool hangzású, talán kicsit ósdi is a hangszerválasztás, de pár bpm-mel lentebb húzva a tempót elég kellemes végeredményt kaphatunk. Az intro-t követő dallamfoszlányról a Scooter jut eszembe, meg hogy mekkorát nyúltak. Kétarcú szerzemény: az eleje és a közepe vidám, a többi pedig eléggé depresszív. A 'Morning star' egy megindító akusztikus gitárbetéttel nyit, majd ehhez további gitárfutamok társulnak egy öblös groove-ra csavarva. Egy kis átszabás és modernizálás után, még Shah papa is simán játszaná. A 'Trance-o-Phobia' a 80-as évek kedvenc dobjával nyit, majd egy sejtelmes világ társul elénk, nyögésekkel, sodró string-gel. A darab közepe táján egy kicsit gyorsulunk, a dallamvilág tovább rétegződik. A kicsit kocka alapok lekapása után ebből is újra nagy 'slágert' lehetne alkotni. A 'Deepest vision' Jam and Spoon 'Follow me'-jéből ismert filterezett acides FX-et is beveti, amit egy savas baseline groove súlyosbít tovább. Nem egyszerű cucc. A záró 'Autumn dance' is elég retro első hallásra, ám amikor a D2T-re jellemző string beköszön elszáll minden kételyünk, egy kellőképp elgondolkodtató elektromos gitárszóló pedig megragadja a figyelmünk és visz keresztül a goa-s hangokon erdején.
Ez a lemez sem más, mint egy történelem lecke, amiből megtanulhatjuk, hogy Armin, Tiesto és Paul Oakenfold előtt is voltak olyanok, akik sokat tettek a trance-ért. Igaz nem volt akkora menedzsment a hátuk mögött, de nem is volt rá szükségük: nem a külsőségek emberei voltak, a zenével akartak csak üzenetet közölni mindenkivel.

Dance 2 Trance - Works

Label: Blow Up
Katalógus szám: INT 4 84540 2
Ország: Németország
Megjelent: 1998 január
Stílus: Dance, trance
Producerek: Rolf Ellmer & Dag Lerner

Tracklist:
1. We Came In Peace (Desert Mix) (5:06)
2. Let's Get Rollin' (6:57)
3. Where Is Dag? (6:11)
4. Hello San Francisco (7:17)
5. Power Of American Natives (6:36)
6. Take A Free Fall (3:54)
7. Remember Exxon Valdez (7:47)
8. Warrior (4:12)
9. I Have A Dream (3:48)
10. Morning Star (7:31)
11. Trance-O-Phobia (6:56)
12. Deepest Vision (7:22)
13. Autumn Dance (3:08)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...