2010. november 27., szombat

Schiller zsenialitása újra megmutatkozik

Elképesztő pali ez a Christopher Von Deylen. Alig pár hónappal ezelőtt jelent meg 'Sehnsucht' című albuma, máris egy újabb szerzői koronggal lepte meg a nagyérdeműt. Azaz pontosabban egy 2 DVD-t és egy bónusz cd-t tartalmazó csomaggal rukkolt elő, melyben csupa jóságot találni, többek között 9 vadonatúj Schiller számot tartalmazó LP-t.
A nyitó 'Lichtblick' olyan mintha egy tükrön játszadozna a fény, majd jön a megszokott Schiller-féle lebegős atmoszféra egy csodaszép melódiával. A meglepi 2:46-nál jön, ugyanis a chill out szerzeményből egyből egy 4/4-es darab formálódik, ami aztán visszatér a nyugalmas kiinduló hangképhez. A 'Ghost' egy szuggesztív groove-val nyit, majd Kate Havnevik hangjával felvértezve igazi filmzenei élményt nyújt meseszép, de helyenként rideg dallamokkal. A 'Zeitschleife' egy instumentális szállás, amolyan Jean Michel Jarre sound modernebb köntösben. A 'Daylight'-ban tökéletesen keverednek a chill és a tribal/percussion elemek Mia Bergstroem egyedi hangjával. A 'Heimathafen' bennem Vangelis klasszikusát az 'Antarctica'-t idézi fel, nem véletlen hiszen ez a darab is olyan, mintha a jégtáblák vidékén járnák. Az 'Innocent lies' gitár és zongorafutammal valamint Anggun énekével felvértezve érkezik. A törtütemek és a beúszó harapós groove adják a pulzálást a szívbemarkoló dallamvilághoz. A 'Le Vide' is egy intrumentális utazás egy elképzelt világban, ahol Chris és kedvenc szintijei az urak. Úgy néz ki Mr. Schiller a bevált hangokhoz ragaszkodik: a 'Sunday'-ben Despina Vandi csavarja ujjai köré a hallgatót (korábban a 'Destiny'-ben is megcsodálhattuk aranytorkát). A dobszerkó kicsit olyan, mint a 'Try'-ban volt, de a tartalom sokkal szállósabb és művészibb. Nekem ez a zene tetszik legjobban az albumról. A záró tétel nem más, mint a 'Lichtblick' reprise verzióban, ahol egy zongora és atmosphere synth társulnak és hozzák a nyitó szám fő témáját.
Összességében én nem értékelném ezt a lemezt külön albumként, hiszen egy speciális pakk egy kiegészítője csupán. Másrészt az anyagon is érződik - főleg a sok instrumentális darab miatt -, hogy ezzel nem újat, hanem csak valami pluszt, valami exkluzívat akartak adni (a DVD-ken ugyebár ismert Schiller számok koncertváltozatai hallhatóak) a rajongóknak, és nem feltétlen a világmegváltás volt a cél. Christopher továbbra is szenzációsan alkalmazza a rá jellemző stílusjegyeket, lehetetlenség nem beleszeretni elsőre az albumba. Tőlem 10/10-et kap, mert a profizmus és a határok nélküli muzikalitás árad minden egyes taktusból.

Schiller - Lichtblick

Label: Island (Universal)
Katalógus szám: 06025 2752108 4
Ország: Németország

Megjelent: 2010. november

Stílus: downtempo, lo-fi

Producer: Christopher Von Deylen


Tracklist:
1. Lichtblick (6:03)
2. Ghost (Mit Kate Havnevik) (5:25)
3. Zeitschleife (4:03)
4. Daylight (Mit Mia Bergstroem) (5:45)
5. Heimathafen (3:31)
6. Innocent Lies (Mit Anggun) (4:39)
7. Le Vide (6:14)
8. Sunday (Mit Despina Vandi) (4:01)
9. Lichtblick Reprise (4:34)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése