2010. november 16., kedd

T4L: Trance from Rome

A T4L duó azaz Alessandro Carusi és Manuel Toso nem számítanak tejfeles szájúaknak a szakmában. Öt éve bukkantak fel a trance palettán, s néhány produkciójukkal biztosították is helyüket a legjobbak között (saját zenék: 'Moonwalk', 'Maximus'; remixek: Mr Sam - Insight, Team SR - Leaving London, Tiesto - Nyana). Számomra meglepiként a napokban egy albumra való anyaggal, a 'Biogenesis'-szel rukkoltak elő, mégpedig az In Trance We Trust gondozásában. Gondoltam próba szerencse nekiveselkedek az LP-nek, mivel a srácokban eddig még nem csalódtam.
Az első zene egyből szerelem volt első hallásra. A 'Like a chord' szép felvezetéssel nyit, majd egy deep hang veszi át az irányítást kiszabadulva a filter effekt szorításából. Bevallom őszintén egy kis BPM lassítással az utóbbi idők egyik legszebb deep prog zenéjévé alakíthatjuk, melynek a kiállása is egy külön misét megérne. Az 'Alternative route' már egy fokkal nyersebb körítéssel érkezik, bár itt sem az eszeveszett veretésre van a track kihegyezve. Kicsit magán hordozza azért Mr Sam 'Insight'-jához alkotott remixük ismertető jegyeit, valamint a dallam merít a Tiesto szabta Delerium 'Innocente'-hez. A rövid intermezzo után kezdődik a pumpálás a 'Sensation' révén. Kérném ez már vérbeli T4L-sound sodró lead synth-tel és himnikus magasságban szárnyaló melódiával. Igazság szerint nekem ez típusú emócióval tűzdelt trance hiányzik, de nagyon. A címadó 'Biogenesis' kezdeti katlamolása Coldharbour-os morgásba torkollik, amit egy elég szuggesztív dallam fejel meg (enyhén Tempo Giusto-s beütésű). A 'Nibiru 2012' is progressive vizekre evez, a sejtelmes felvezetést és kiállást követően jön egy filézős rész, ami garantáltan ugrabugrálásra sarkal majd mindenkit (főleg nagy hangerőn hallgatva). A 'Carved' nem más, mint egy korábbi Mr Sam darab, a 'Split' továbbgondolása. Tetszetős, vokálos muzsika. A 'Moments are forever' is a pörgősebb zenék táborát gyarapítja, már az elején érzékeljük itt nem lesz kegyelem. Az Esmaye-vel közös 'Fragile'-ban alaposan visszaveszünk a tempóból, ez ugyanis egy pop-tempo darab, szívbe markoló énekkel. Külön öröm, hogy a fiúk nemcsak a tánctérben gondolkoztak, hanem megmutatták zenei sokszínűségüket, hogy az akusztikus dolgokhoz is értenek. A 'V.I.P.' álmoskásan nyit, majd a a kiállásban rögtön riadót is fúj, érdekes a hátradőlős atmoszféra és a szaggatott supersaw elegyítése. A 'Voyager' Marcel Woods-os nyitása már előrevetíti, hogy főidős alkotással lesz dolgunk. A kiállás és a használt hangok is enyhén az 'Advanced'-et idézik meg, ennyire talán nem kellett volna kottából dolgozni. A 'Haunting' háromnegyed részben zúzós, egynegyed részben libabőrképző elemeket tartalmaz (szerencsére előkerül az a synth preset, amit az 'Insight' remixükben használtak). Partibombának tökéletes. A záró 'Mediterraneo' a Nu-NRG regnálásának legszebb momentumait juttatja eszembe, nem csoda, hisz gyakorlatilag a T4L viszi tovább a Ribeca-Ottaviani féle dallamos mediterrán trance vonalat. Egyszerű, de nagyszerű, a dallam sodró és megindító.
Összességében jó album lenne a 'Biogenesis', ha T4L-ék nem nyúlnának annyit máshonnan. Én azt gondolom nyugodtan csinálhatnák azt amit tudnak, nem hiányzik a repertoárjukból mások mimelése. Ráadásul, ha újrafelhasználnak, azt nem túl diszkréten teszik, ebben még van mit fejlődniük. Egyébként nekem a prog-osabb hangvételű és a hamisítatlan T4L hangzásvilágot hozó darabok a kedvenceim, egyben nézve azonban nem sikerült túl veretesre a végeredmény. Erre még gyúrni kell. Sajna, csak 6/10-et kap tőlem.

T4L - Biogenesis

Label: In Trance We Trust
Katalógus szám: ITWT004ALBUM

Megjelent: 2010. november

Ország: Hollandia

Stílus: Trance

Producerek: Alessandro Carusi, Manuel Toso


Tracklist:
1. Like A Chord (6:28)
2. Alternative Route (6:38)
3. Sensation (6:43)
4. Biogenesis (7:55)
5. Nibiru 2012 (6:58)
6. Carved (ft Mr Sam, Tiff Lacey) (Trance mix) (7:50)
7. Moments Are Forever (6:58)
8. Fragile (ft Esmaye) (4:10)
9. V.I.P. (5:37)
10. Voyager (5:30)
11. Haunting (7:08)
12. Mediterraneo (7:23)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése