2010. november 23., kedd

Flashtech: "Egyre több neves kiadóval kerülök kapcsolatba"

Arko és jómagam Flashtech-et az idei év egyik legszorgalmasabb és legügyesebb hazai bedroom producerének tartjuk. Jó néhány kellemes saját zene, remix valamint mash up fűződik a nevéhez. Csendben teszi a dolgát, miközben a diszkográfiája tekintélyessé gyarapodik. Nem mellesleg számait olyan kiadók katalógusában találhatjuk meg, mint a SkyZoo Records, a Digital Senation UK, a Dangerbox, az Arrival, vagy éppen a híres-hírhedt Proton. A blog hasábjain már többször is beszámoltunk részsikereiről, ám így az esztendő vége felé közeledve úgy éreztük érdemes lenne egy interjúban összefoglalni a vele kapcsolatos történéseket.

— Emlékszem először a Tranceparadise fórumán beszélgettünk egymással, de neked akkor már futott a műsorod Adrenaline néven a Rádio Nexten. Mikor fedezted fel magadnak a trance-t, mint műfajt, s mikor döntöttél úgy te is ilyen zenék írására adod a fejed? Mennyiben változott a hangzásod az idő múlásával?
— Hát ez nem egy-kettőre ment, annál érdekesebb a történet. Kb 10 éves koromban még rapet hallgattam és egy ismerősöm révén ismertem meg a Scooter-t (akiket ma is szeretek), munkáik egyre jobban kezdtek megtetszeni. Már ebben az időben is ismertem trance zenéket, de még annyira nem érdekelt, hogy a műfajokat a nevük szerint elkülönítsem. A Scooter után jött a Handzup! divat, ezt nagyon szerettem, közben szereztem rengeteg zenét, köztük egyre több trancet. Amikor nekünk is bekötötték az internetet már magam is hozzájuthattam zenékhez mixekhez és ezek többsége bizony már trance volt és úgy alakult, hogy ennél a műfajnál állapodtam meg. Zenéket már 12-13 éves koromban szerkesztgettem, de még akkor nem igazán jött össze, nem voltam elég értett és tapasztalt hozzá, illetve akkor még teljesen más volt a zenei világ is, nem volt ilyen könnyű zenéket kiadatni. Nem is olyan rég kb egy éve kezdett bennem kialakulni a gondolat, hogy nekem is lehetne kiadott zeném. Ekkor még viszonylag kezdetleges programokkal dolgoztam, amiket csak felületesen ismertem, aztán megismertem az FL Studiót. Fél év múlva jött a Waterfall Landscape/Conceptions amire nagyon büszke voltam, és innentől nem volt megállás.

— Az osztálytársaid és szűkebb környezeted, hogyan áll a zenei megszállottságodhoz? Hívnak buliba dj-zni, meghallgatják a zenéid, mixeid, örülnek a sikereidnek, támogatnak, vagy inkább elvannak a saját zenei világukban? Az iskola mellett mennyi időd jut zeneírásra?
— Hát sajnos a trance népszerűtlensége miatt a legtöbb embert nem érdeklik a munkáim, nem igazán ismernek el, fellépni sem hívnak, bár a szűk baráti körömnek tetszenek a zenéim és valamilyen módon véleményt formálnak róluk, szóval azért van, aki támogat. Az iskola eléggé korlátozza a szabadidőmet, de naponta fél-egy órát tudok foglalkozni a zenéimmel, hétvégén többet.

— Milyen szoftvereket használsz? Avass be a kulisszatitkokba bennünket: hogyan készül egy Flashtech nóta illetve remix?
— FL Studiót használok, illetve vágáshoz és néha mastereléshez MAGIX Music Makert. Egy track úgy készül, hogy először is kitalálom a fő dallamot, és gyakran már a fejemben megszületik az egész zene. Meghatározom a stílust, a bpm számot, majd ennek megfelelően választok dobokat, hangokat packokból. A VST-k közül a Toxic Biohazard-ot használom a legtöbbet, mivel oszcillátor alapú és én úgy tudom variálni effektekkel, ahogyan csak akarom. Ha kész a track felépítése, akkor utána szoktam az FX-eket belerakni, ezzel fűszerezve az egészet, majd a masterelés (sok producer rémálma), ami általában PSP Xenonnal vagy Izotope Ozone-nal történik. Ha ez is kész, akkor kirenderelem wav-ba és mp3-ba és küldhetem a kiadónak.

— Fiatal korod ellenére kellő kíváncsisággal és tisztelettel "nyúltál hozzá" néhány trance klasszikushoz és csináltál belőlük saját verziód. Tervezed-e a megkezdett sort tovább folytatni? Melyik darab lesz a következő, amit a jelenkor hangzásra formálsz?
— Igen, mivel az ilyen régi zenék a gyerekkori emlékeimet idézik fel, akkor is ha a zenét nem ismerem, de megvan benne a korra jellemző hangzás. Eddig ugye az Ayla-ából és a Children-ből csináltam remixet, tervezek még párat ha az időm engedi (pl.: Atlantis Ita - See You in the Next Life-ból).

— Az elmúlt időszak eléggé zsúfolt volt a számodra. Milyen megjelenések várhatóak tőled?
— Valóban zsúfolt volt, egyre több és nevesebb kiadóval kerülök kapcsolatba és egyre több producerrel dolgozok együtt, mint például: Roby K, Lance Mathard, Genuine Mien, Yura, Pillow vagy Craving. A következő megjelenések várhatóak tőlem a közeljövőben: Lightwave [Round Triangle (Proton)], Impulse [405 Recordings], Waterfall Landscape (Sygnus) [SkyZoo Records - Remixverseny!], 123 (Roby K-val közösen) [Dangerbox Recordings], I Don't Know (Greyloop-al), Granulated [Digital Sensation UK], valamint két szám az Arrival-nál, illetve másik kettő a Factual Records-nál. Remixek terén, ami várható: Lance Mathard - Kaibara (Flashtech's Full Attack Mix) [SkyZoo Records], Tom Fall - Turning Point (Flashtech Remix) [Arrival], Paulo Martins - Outer Space (Flashtech Remix) [Codus Records], Heyoxjon - December (Flashtech Remix) [Bass'Flo] (ez még nem biztos), Genuine Mien - If It's Too Late (Flashtech Remix), Genuine Mien feat. Laina - So Many Miles Away (Flashtech Remix), illetve Roby-val tervezünk közös remixeket.

— Ha lenne egy kívánságod, ami feltétel nélkül teljesülne, mi lenne az?
— Gondtalan élet, sok pénz, sok fellépés (de csak annyi, hogy maradjon szabadidőm), illetve hogy elismerjenek világszerte.

Ráadásként, aki nem ismerné Tomi munkásságát hallgassa meg az Arrival Showcase mixét, ami nagy részben Flashtech produkciókat tartalmaz.

Flashtech presents Arrival Showcase mix

Tracklist:
1. Flashtech - Lightwave [Round Triangle]
2. Michael Woods - Dynamik [Mau5trap]
3. Tom Fall - Turning Point (Flashtech Remix) [Arrival]
4. Greyloop & Flashtech – I Don’t Know [ID]
5. Craving vs. Yuri Kane - Right Reflections (Flashtech Mashup) [-]
6. Evgeny Bardyuzha & Soarsweep feat. Manon Polare - Ceaseless (Craving Remix) [Ergonomic]
7. Roby K & Flashtech - 123 [Dangerbox Recordings]
8. Lance Mathard - Kaibara (Flashtech's Full Attack Mix) [SkyZoo Records]
9. Sygnus - Waterfall Landscape [SkyZoo Records]
10. Ronski Speed feat. Ana Criado - A Sign [Euphonic]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése