2011. február 11., péntek

Zeneajánló: Ryan Davis - My White Zebra EP

Ryan Davis - My White Zebra EP (WunderBar Recordings)
Az elmúlt hetekben 2-3 naponta jutott egy-egy fülelésre kínált EP a blogon, most meg szinte minden napra jut valamilyen finomság. Ezek közé tartozik a WunderBar Records debütáló kiadványa, a Ryan Davis féle 'My White Zebra' is. Ryan Davis-t nem hiszem, hogy nagyon be kellene mutatnom, hiszen aki rendszeresen figyeli MiraculuM barátom, vagy az én podcastomat már tutira belebotlott az úriember egy-egy alkotásába. De azok kedvéért, akinek ismeretlen a név álljon itt egy rövidebb tájékoztató.
"Ryan Davis Londonban látta meg a napvilágot, jelenleg Berlinben él, ott alkotja melodikus technó zenéit. Kilenc éves korától klasszikus gitáron tanult játszani, de hamar rájött, hogy valójában őt a lemezjátszók kötik le. Később, az évek óta dj-ként tevékenykedő Ryan - saját bevallása szerint - azért kezdett el producerkedni, mert nem talált igazán olyan zenéket, amelyek maximálisan őt tükrözték volna. Egyedi stílusú produceri munkáiban keverednek a savasabb technó szintetizátorok, az érces hangminták, a váratlan megoldások és a harmonikus dallamok. 'Soulful techno' - a nagyok így definiálják zenéjét, nem kissebb nevek pörgetik és chartolják Ryan Davis trekkjeit mint Sven Väth, Ellen Allien, Gui Boratto, Dominik Eulberg vagy Sasha. A sokoldalú Ryan három kiadónak a tulajdonosa (Back Home, Maripoza, Klangwelt), rádiós műsorvezető a Proton-nál, és gyakran végez stúdió-elő- és utómunkákat a kanadai Jesse Somfay-nak, a francia Electric Rescue-nek és a svéd Minilogue duónak. Mellékprojektje még a Lanny May-jel közös 'Davis & May' remix-formáció, amivel kizárólag remixelésre szakosodtak" (forrás: zene.hu).
A 'My White Zebra' egy zseniálisan eltalált melankolikus house zene, rengeteg érzelemmel és szívfacsaró dallammal. Olyan, mint egy zongorára és vonósokra írt felturbózott szimfónikus szerzemény. Azt hiszem egy kalapmegemelés jár a WunderBar Records-nak, hogy ilyen alkotással vágtak neki a kiadásnak. Az EP-n szereplő másik két verzió se lett rossz, sőt, tartani tudják az eredeti magas színvonalát. A velencei Cosmic Cowboys (aka Nicola Sansoni, Kaled Jabari) formáció már bátrabban küldi harcba a feszesebb alapokat, persze a fő alkotóelemeket megtartották és ügyesen rápasszintották a saját deep house attitűdjükre. Az ezután következő Estroe (aka Esther Roozendaal) kicsit absztraktabb irányba vitte el a dalt, erősebb és egyben nyersebb elektronikus hatással. A bitang jól eltalált törtes intro után aztán megérkezik a 4/4-es pulzálás és innestől nincs megállás. Ez egy kihagyhatatlan EP, 10/10-et érdemel!

Ryan Davis - My White Zebra

Label: WunderBar Recordings
Katalógus szám: WB001
Stílus: Deep house, Progressive House

Megjelent: 2011. február 4.


Tracklist:
1. My White Zebra (9:25)
2. My White Zebra (Cosmic Cowboys Remix) (7:17)
3. My White Zebra (Estroe Remix) (7:03)





2 megjegyzés:

  1. Jájj, egyetértek, ez nagyon nagy kiadvány lett!

    VálaszTörlés
  2. Azért a 10/10-et sokallom, nálam inkább 10/9.99. LOL
    Viccet félre téve, mindegyik zene nagyon über!
    Le a kalappal Ryan Davis előtt.

    VálaszTörlés