2011. február 5., szombat

Technika II.: érintőképernyős forradalom a telekommunikáció területén

Mint az ismeretes manapság már elég sokféle érintő képernyős mobilteló közül választhatunk. Szóval ezzel semmi újat nem mondtam. Viszont ha azt nézzük, hogy míg néhány éve a maroktelefonok többsége még hagyományos nyomógombos volt, akkor bizony ezen a téren sok mindenben nagy átrendeződés történt. Tíz évvel ezelőtt talán senki sem gondolt rá, hogy egyszer majd a gombok helyett a telefonok műanyag vagy üveg kijelzőjét nyomkodhatjuk.
Magyarországon és szerte a világon nagyjából három évvel ezelőtt jelentek meg először az érintő képernyős mobil készülékek. Az akkor még kiaknázatlan piacra elsőnek az LG, és az Apple lépett. Az LG a Prada-val (amely a világ első ilyen telefonja), az Apple pedig az iPhone-nal. Aztán szépen sorjában a többi gyártó is ráeszmélt, hogy nem maradhat le a piaci versenyben. És végül a Samsung, és a Nokia is bejelentette, hogy belép ezen piac szegmensébe (lásd Nokia 5800 és Samsung i900). Viszont egyet nem árt észben tartani, mégpedig azt, hogy egy termék elterjedését mindig a vásárlói kereslet, amit nem utolsó sorban a termék ára határoz meg. De az imént felsorolt készülékek igencsak borsos áron voltak elérhetőek. Hiába a mindentudó okos telefonok, ha azokra relatíve kevés a kereslet. Hiszen ki az a vásárlói réteg aki képes kipengetni 50 ezer forint felett egy mindentudó okos telefonra?! Általában aki mégis úgy dönt, hogy megveszi az vagy üzleti célra használja, vagy megengedheti magának ezt a fajta "szórakozást".



A következő mérföldkövet a felső kategóriás mobilok után a közép kategóriás készülékek jelentették. Az LG itt is élen járt. A KP500 és a Samsung S5230 telefonok talán a legelterjedtebb érintő képernyős készülékek a világon. Ez nem utolsó sorban az alacsony vételárnak köszönhető (ez sokszor tükröződik is az anyaghasználatban). A két készüléktípus majdhogynem egy és ugyanazt tudja. Lehet velük email-t küldeni, fényképezni, wap-olni, pdf -eket nézegetni, és zenét hallgatni (rádió és zenelejátszó). Szóval szinte minden alapfunkcióra képes, amit egy telefontól elvárhat manapság az ember. De ha azt vesszük, hogy három éve ezek a termékek még versenyképesek voltak, akkor azért azt nem árt tudni, hogy nagyjából fél évenként jelenik meg egy egy újabb termék gyártótól függetlenül a piacon, ami a korábbi készülékek árát leszorítja. Ha viszont kitudjuk várni, akkor nemcsak egy olcsóbb, de egy korszerűbb készüléket kapunk ugyanazért az árért.


De lassacskán már ahhoz is kezdünk hozzászokni, hogy a telefonunkban van Email, 3G, Wifi, webböngésző, és nem fixfókuszos a kamerája (lásd vaku + autofokuszos telefonok). Szóval a szokásos alapfunkciók is lassan kibővülnek (pl twitter, myspace alkalmazások). Az új generációs készülékek még ennél is többet tudnak (lásd Symbian-os, valamint Android operációs rendszerrel ellátott mobilok). Legtöbbjüket szinte már a számítógépek szintjén lehet használni. Igaz, hogy a max letöltési sebesség 7 és 15 Kbps közé korlátozódik, de aki számítógépezni akar, az úgysem a telefonjáról fog.
Az alsó kategóriás telefonok egyenlőre nem túl sok mindent tudnak. De mivel ezeket olcsón meglehet venni, ezért széles körben használatosak. Ilyen például a Samsung S3650 Corby.
Zárszóként csak annyit, hogy kíváncsian várom hova fejlődnek a mobilok, és hogy milyen újabb csodadolgokkal lepnek meg minket a gyártók! Addig reméljük, hogy a közeljövőben ezek a szerkentyűk még olcsóbbá válnak, és vásárlásukkor nem kell azon töprengenünk, hogy már megint hány tízezer forinttal adtunk ki többet egy-egy kedvencünkért.

Kapcsolódó cikkek:
- PDA
- Tablet PC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése