2011. február 10., csütörtök

Zeneajánló: Damabiah - The Landscapes Dessinateur - Natura Sonoris - 2011.01.24

Picit félve, ám alapjában véve mégis reménykedve fogadtam a hírt, hogy a francia Damabiah újra a Natura Sonoris-nál fogja megjelentetni az új számát, a 'Landscapes Dessinateur'-t. 2009-ben ez a párosítás a 'Les Forets Boreales EP'-vel egy irgalmatlan nagy kiadványt hozott létre, amelyről a 'Sur Le Genoux D L´Automne' nálam dobogón volt az év zenéit illetően, de például még Tiesto tracklist-jére is ráfért. Damabiah nálam tehát a Himalája tetejéről indult, ám a tavalyi kiadványaiban valahogy nem találtam meg azt a fajta hipnotikus erőt, mint a 'Forets Boreales' két számában.
A 'Landscapes Dessinateur' (eleve furcsa cím, angol és francia keverék) szerencsére jobban sikerült, mint a tavalyi kiadványok, ám akkora klasszikus nem lesz, mint a 'L'Automne'. Tulajdonképpen egy picit bizonytalan hangulatú, dallamokra fókuszáló zenéről beszélünk, mely hangzásában egyszerre modern és egyszerre nyúl vissza a kilencvenes évek első felének szinti hangzásához, különösen ami a ritmusszekciót illeti. Kiválóan összerakott zene, amely valahogy számomra mégsem tart igazán sehova, mintha hiányozna belőle a fő mozgatóerő. Viszont váratlan helyről, a remixek irányából segítséget kapunk, Ian O'Donovan munkái a nagyjából 7,5-ös osztályzatot feljebb tolják egy picit. A Skyscape névre hallgató remixe például jóval erősebb, mint az original. Itt egy nagyon korrekt kis utazást kapunk tíz és fél percben, felhasználva az eredeti minden pozitívumát, jóval túlmutatva azon rengeteg saját elemmel bővíti a történetet. Az eredetiben meglévő klasszikus klubhangzás jelenlétét is felerősíti, bátran lavíroz a hangulatok között, valóban kiváló darab. A Skyscape Dub a klubokra összpontosít, itt a klasszik house-érzés maradt meg főleg, a többi hozzátevőt javarészt kivágta O'Donovan, hangulatában sincsenek igazán váltások, végig ez a picit bizonytalan, kissé disszonáns érzés dominál.
Összességében azt mondom, hogy egy közepesen erős 8/10-et megér a kiadvány, igazából csak ahhoz képest csalódás, hogy tudat alatt a Song of the year-t vártam tőle, ettől függetlenül a Natura Sonoris továbbra is ott van a szeren.

Go to Beatport.comGet These TracksAdd This Player





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése