2011. február 3., csütörtök

Lapozgató Vol. 10: Ez a szcéna nem jöhetett volna létre, ha nincs a Technics

Technics 1210 - 30 Years Anniversary

Minden valamirevaló DJ álma egy pár Technics lemezjátszó. Valóságos kultusza van ennek a hihetetlenül idő- és értékálló (használtan is 50-100 ezer forint körül van darabja)) szerkezetnek. Dízájn, megbízhatóság, egyszerű kezelhetőség, strapabírás, csúcsminőség és utánozhatatlan technológia. minden apró részlet és kisebb fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy a DJ tökéletesen tudja használni, kihasználni a saját és a lemezjátszója adottságait. Maga a Technics több mint harminc éve szolgálja hűségesen a lemezlovasokat a gyakorlatilag elnyűhetetlen lemezjátszóival. Azóta is tulajdonképpen azonos műszaki tartalommal gyártják, az apróbb finomításokat leszámítva. Hogy hogyan is született maga az 1210-es? Utánajártunk. Kezdjük egy kis időutazással!
"1976-ban még nagyon tudtak lemezjátszót gyártani. ekkor az ABBA még épphogy csak berobbant a Waterloo-val, bejegyeznek egy teljesen ismeretlen céget, valami Microsoftot. Feloszlik a Deep Purple, és ki hallott már ilyet, egy szonda, a Viking 1 leszáll a Marson..." (részlet az avx.hu egyik fórumos bejegyzéséből)
Abban az évben kijött a 1410, '78-ban a 1200, aztán 1979-ben megérkezett a 1210-es modell. ha azt mondjuk, hogy a Dj-szakma nem létezhetne, vagy legalábbis a jelenlegi formájában nem, ha nincs a Technics, akkor egy csöppet sem estünk ezzel túlzásba. A technics volt ugyanis az a márka, melynek mérnökei megoldották a direkt meghajtást, kiküszöbölve az áttéteket. Igya manuálisan beállított sebesség megtartása már nem okozott problémát többé, s a "nyávogásmutatók" is a minimumhoz közeli értékek közé szorultak. A fejlesztés valóban történelmi jelentőségi volt, ezért azonnal le is védték a szabadalmat. Huszonöt éven keresztül nem férhetett hozzá senki a technológiai licenchez! A profizmusukat jól mutatja előrelátásuk időtartama, hiszen éppen ennyi, negyed évszázad kellett hozzá, hogy a Dj-szakma úgymond "túlfejlődje" a bakelitet. Ez nem jelenti azt, hogy már a kutyának se kellenek ezek a gyönyörűségek, csupán azt, hogy új sztár jelölt vette át a Technics 1210 helyét: az úgynevezett "digitális lemezjátszó". Éppen 25 évvel később, 2044-ben dobták piacra az új "talányt" -ahogy a szakma emlegeti-, az SL-DZ1200-ast. Ez azonban már igazi kudarc volt, hiszen ebben a kategóriában megjelenésétől fogva a Pioneer CDJ 1000 uralja a piacot. De ez már egy másik történet.
Tény, hogy a Technics bakelit-lemezjátszó minden idők legjobb DJ lemezjátszója, utánozhatatlan és verhetetlen. Senkinek, soha nem sikerült jobbat, szebbet gyártania. Csak néhány olyan apróság, amivel azonnal lenyűgözte a használóit a Technics:
- a káros rezgések elnyelését szolgálják a kitekerhető, rugós gumi lábak, gumi alsó burkolat, alumínium öntvény fedőlap, speciális burkolat.
- a pontos sebességtartást kvarc érzékelt elektronika által hajtott kontaktus nélküli motor biztosítja.
- a lemeztányér tengelye erős csapágyban forog, maga a tányér pedig rezgésnyelő gumit tartalmaz.
- a hangkar egyedi kialakítású csapágyazása felel a jó barázdatartásért, és csökkenti a gerjedésre való hajlamot.
(A felsorolást a www.bluestar.hu-n olvastuk.)

Ami pedig még laikusként is lenyűgöző figyelmességre enged következtetni a gyártó részéről, az például az Mk5 változata, melynél ki lehet kapcsolni a pitch potméterét. A kikapcsoló gombot besüllyeztették a véletlen kikapcsolás ellen (!), s van rajta egy pick-up tartó mélyedés is. Fenomenális.

(Forrás: justmusic.fm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése