2011. február 28., hétfő

Ledo ébren álmodik

Már egy jó ideje ritkán ejtem ki azt a szót hogy trance. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy mostanság nagyon kevés albumról vagy hovatovább zenéről mondhatni el azt, hogy ez bizony nagyon nagy durr, vagy finomabban szólva, van benne fantázia. Viszont az állandó kutakodás néha meghozza az eredmény, és nagy ritkán bele akad az ember olyan kiadványokba is, amit ugyan nem hirdetnek agyon egyik website-on sem, de alkotója az elmaradt tapsvihar ellenére, minden gratulációt megérdemel. Aly & Fila 2008-ban megjelent 'Lost Language' című száma óta nem nagyon éreztem olyat, amire azt mondtam volna, hogy ez aztán nagy varázslat. A hetekben viszont fordult a kocka, és felfedeztem egy ifjú tehetséget, aki magát egyszerűen csak Ledo -nak nevezi. A név egy lengyel srácot takar, aki MySpace-es adatlapján saját stílusát Progressive / Trance-ként aposztrofálja. Zenéit tesztelgetve elismerően bólogat az ember. Érdekes, változatos számok. Szerintem a Navigation Records Stewart Keenan -je is hasonlóképpen vélekedhetett, mert 2009ben Ledo 'Placedo' című ep-je szintén ugyan ennél a kiadónál látott napvilágot. Aztán nem egészen egy évet kellett várni arra, hogy egy újabb kiadványt bocsásson útra a Navigation. Ez volt Ledo 'Lucid Dream' című szerzői albuma (amiről jelen cikk is szól). Bár az album a discogson trance, illletve ambien besorolást kapott, de azt meg kell jegyeznem, hogy ambient szerzemények alapja 4/4 ütemes, vagyis break-es.
A 'Walking Alone' euforikusan nyit. A következő szám a 'Daylight' nagyon dream hangulatot áraszt. Nem is értem, miért nem ez a kezdőszám?! A 'Listen' iszonyat gyors zene. Kb 142es tempóval süvít. A kiállásoknál - amiből kettő is van - egy női vokál segédkezik, ettől egészen angyali a hangulat. A 4. zene kicsit visszafogottabb, de azért a tempó itt sem hagy alább 140-nél. Egy jó kis emós uplifting trance-et kapunk. A 'Beach After Sunset' szenzációs zene. Régen nem hallottam ilyen szép trance-es, break-es ambientet! Halljuk a madarak csicsergését, a tenger morajlását, érezzük a lágy szellőt, és gyönyörűen süt a nap (ezzel együtt nemkicsit ATB -s zene). A 'Rising Sun' is mennyei. A 'Lucid Dream' album verziója a kiadvány húzódarabja. Lucid Dream magyarra lefordítva éber vagy másképpen fogalmazva tiszta álmot jelent. Nos, itt ezt megkapjuk. A 'Returning Memories' sem akármilyen zene. Struktúráját tekintve semmi elkapkodottság nincsen benne. Szépen felépített szám. Az 'After Midnight' is passzentos nóta. A 'Moments Of Change' az album másik nagy bummja. Utaztatós, inspiráló, álomszerű szerzemény. A 'For Years' is tökéletes zene. Bármelyik nívós chill out lemezre felkerülhetne! Az albumot a 'Lucid Dream' club mix verziója zárja, nagy nagy örömöt okozva a trance uplifting fan-eknek!
Bevallom őszintén, hogy én már nagyon elszoktam az ilyen gyors tempójú albumoktól, mint amilyen a Lucid Dream is. De tetszik, mert van fantázia a számokban. Az albumot 8/10re értékelném. Kiemelkedő zenék: Moments Of Change, Lucid Dream (Album Mix), Beach After Sunset, Walking Alone.

Ledo - Lucid Dream

Label: Navigation Records
Előadó: Ledo
Megjelent: 2010. szeptember 16.
Katalógus szám: NAV201003
Ország: Egyesült Királyság
Stílus: Progressive Trance, Ambient

Tracklist:
1. Walking Alone (Original Mix - 05:50)
2. Daylight (Original Mix - 05:42)
3. Listen (Original Mix - 05:57)
4. Mental Euphoria (Original Mix - 06:09)
5. Beach After Sunset (Original Mix - 04:08)
6. Rising Sun (Original Mix - 07:16)
7. Lucid Dream (Album Mix - 03:49)
8. Returning Memories (Original Mix - 06:37)
9. After Midnight (Original Mix - 05:46)
10. Moments Of Change (Original Mix - 06:36)
11. Four Years (Original Mix - 04:50)
12. Lucid Dream (Club Mix - 06:18)


Lucid Dream Album preview:



Ledo - Lucid Dream (Album Mix):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése