2010. november 18., csütörtök

Számodra melyik videóklip az etalon?

A minap a youtube-on szörfölgetve jött az ötlet, hogy felfrissítsem a lemaradásom videoklipek terén ezért megnéztem pár napjainkban futó zene képi megjelenítését. Sajnos szomorúan kellett konklúziót vonnom: a klipforgatás manapság nem egyéb, mint értelmetlen pénzkidobás (ha az a valaki, aki kitalálta a 'dj pörget, a közönség megőrül' sémát, és azért használati díjat szedett volna, már rég meg tudta volna belőle venni a Bermuda-szigeteket). Hogy mitől jó egy videoklip, adódik a kérdés? Egyrészt, valahogy mindenképp kapcsolódik a zenében boncolgatott témához. Másrészt a képek ritmikája harmóniában van a muzsika ritmikájával. Harmadrészt, az sem baj, ha valamilyen elvont mondanivalóval bír, ha meglepően jó a kivitelezés. Persze zavaró lehet, ha a vizuál elvonja a figyelmet az audióról, a tökéletes hatáshoz a kettő megfelelő vegyítése szüksége. Na, de csak, hogy érzékeltessem mit érzek én művészinek, minőséginek álljon itt az én személyes top 10 videóm, stílustól függetlenül.

Schiller - Let me love you

A művészi megvalósítás egyik iskolapéldája. Egy ara bolyongását örökíti meg egy ázsiai metropoliszban, aki magányosan falatozik, virágot szór maga után, s hajókázik egyet a kikötőben. Érzelem, zene és művészet egyben. Sajna nem tudtam beágyazni ide a videót, mert letiltotta a feltöltője. Szóval klikk a linkre és már lehet is nézni!

Ratty - Sunrise



A Scooter-ék sziporkázásához egy igencsak ütős klip készült. Itt nem az emberek futtatják a labirintusban az egereket, hanem az egerek kísérleteznek az emberekkel. Figurák járkálnak ki és be az ajtókon, abszurd szituációkba kerülnek. A spiné 2:40-nél meg igencsak feldobja minden férfiember szürke délutánját.

Reflekt ft Delline Bass - Need to feel love (Adam K and Soha remix - Arcdsa Video remix)



Ki ne látta volna a témájában és kivitelezésében is zsenilás Nesze neked Pete Tong című filmet? Nos a soundtrack legnagyobb sikert arató száma a 'Need to feel loved' videójának eredetije nem nagy durranás, de az Arcdsa által átvariált, az Adam K and Soha remixhez igazított elgondolása már annál inkább bejövős. Ebben a hat és fél percben kvázi sűrítve megkapjuk a film lényegét, olyan trükkökkel megbolondítva, ami miatt különlegesnek érezzük a mozgást, a kép és zene kapcsolatát.

Westbam - Crash course



Amerikában nagy hagyománya van a roncsderbiknek. Ha eddig még ezeknek a regattáknak nem volt hivatalos hímnuszuk, akkor Westbam megkreálta számukra az ideális aláfestést. Megy az össznépi tilitolizás, jót mosolyoghatunk ezen a dilis szórakozási formán.

Röyskopp - Eple



A zene bohém életérzését, nosztalgikus felütését tökéletesen visszaadja a képi világ. Képből, képbe úszunk, az apró részletekből lesz a fő mondanivaló. Briliáns.

Autechre - Ganz graf



Aki ezt a zajkollázst végig meg tudja hallgatni az már edzett EDM harcosnak mondható. Fura, aszimetrikus, time stretch-elt ritmus zakatol végig, pőrén hirdetve a technika felsőbbrendűségét. A képi világtól egy alsóneműcsere garantált. Full szinkronban van a másodpercenként változó zajokkal, legyen szó egyesülésről vagy szétrobbanásról. Csak erős idegzetűeknek ajánlom!

Aphex Twin - Monkey Drummer



Chris Cunningham az Aphex Twin videók állandó rendezője most is kitesz magáért. Egy hatkarú majom robot veri a tamtamot, de elég durván a ritmust lekövetve. Ez lesz a legújabb slágerajándék karácsonyra? Nem hinném. A zene itt is kellőképp beteg, ha skatulyába kéne suvasztanom az acid d'n'b cimkét kapná tőlem.

Mirwais - Disco science



Mirwais megtanít bennünket a szex-karatéra. Itt senki sem sérül meg, csak a szemérem egy csöppet. Vonaglás, tömegjelenet, egy kis lézerkardozás, bűvölet és mágia. Azt hiszem az ilyen párosítások miatt érdemes egyáltalán klipet forgatni.

Daft Punk - Revolution 909



Hogyan kerül a paradicsompaca a zsaru fehér pólójára? A rejtélyt megfejthetjük a keretes szerkezetű klipből, ami a végén a kiindulásához tér vissza. A paradicsom a főszereplő, amit leszednek, megvesznek, megfőznek, megesznek és ami egérutat ad a bulizó ifjúság egyik eltévelyedett tagjának. Mesteri!

Members Of Mayday - Culture flash



A Members Of Mayday a német techno boom lecsengésével egyidőben váltotta fillérre korábbi sikereit, ám ez alól a 'Culture flash' még kivételt képezett. Az egymásba olvadó és onnan előbukkanó filmkockák alaposan meglódítják a fantáziánkat, legalább annyira sodró a vizuális hatás, mint az elektro-techno beat.

És nektek mely klippek a kedvenceitek? Kommenteljetek bátran!!!

2 megjegyzés:

  1. Amikor még egyáltalán néztem klipeket, akkor Martin Weisz klipjeit szerettem a legjobban. Gyönyőrű színei voltak, és olyan előadóknak csinált videot a jóember, mint a Members Of Mayday, az RMB, Three 'N One, Schiller (például a Ruhe mekkora volt), BBE, Future Breeze - Why Don't You Dance With Me, ilyesmik, überelhetetlenek számomra. Nem Weisz, de a Members Of Mayday - We Are Different klipje az olyan volt számomra, mintha megnyílt volna egy új dimenzió, olyan újdonság volt a zene és a video együtt a számomra.

    VálaszTörlés
  2. a revo 909 re már majdnem nem is emlékeztem! de anno nagy ötlet volt mégilyet geri még még:)

    VálaszTörlés