2011. április 29., péntek

Solarstone egy figyelemre méltó mixszel kedveskedik

Kicsit már frusztrált vagyok az elmúlt időszak tucatmixei miatt. A trance sokak adaptációjában gyakorlatilag vidámparki stílussá vált, minden a szórakoztatásról és nem a minőségről szól. Szerencsére vannak, akik megőrizték józan ítélőképességüket. Persze őket nem hájpolja agyon a média. Solarstone aka Rich Mowatt is ezek közé az emberek közé tartozik. Egy időben sokat játszották a zenéit, neve volt a szakmában, aztán mivel nem tartotta a lépést a trance klónokkal, így el is felejtették gyorsan. Legutóbbi albuma a 'Touchstone' már vajmi keveset mutatott Rich korábbi énjéből, sokkal inkább elmozdult az experimentálisabb irányba. Dj-ként azonban megmaradt a prog-os, break-es, trance-s vonalon, ennek egyik ekletáns példája az 'Electronic Architecture' volt. Két évvel az első rész után itt a Vol.2, ami után elégedetten nyugtázhatjuk, azért vannak még kiemelkedő mixek még a piacon.
Az első cd igazi expedíció, ami szépen elegyíti a progressive break, house elemeit a lassabb, epikusabb trance-szel. Furcsa mód itt arra is figyelt a szelektor, hogy friss zenéket kapjunk, és friss tehetségeket fedezzünk fel magunknak. Azért ismerősöket is üdvözölhetünk - Nick Stoynoff, Alucard, Abdomen Burst, Hybrid, Kazusa and Shingo Nakamura -, akik neve garancia a magas minőségre. Az már lassan természetes, hogy hazánk fiai közül is képviseltetik magukat előadók a nívósabb compilation-ökön. Itt Elfsong alkot nagyot a hihetetlen megkapó 'Eta Carinae'-val, ami egyben a cd legdögösebb produkciója is.
A kettes diszk nyitányánál is feszülhet a mellkasunk, hiszen Aeron Aether pakolt oda egy sistergős break bombát, amit Embliss-szel közösen alkottak 'A New Dawn' címen. Itt azért már föntebb pörög a BPM-számláló, elő is kerülnek a lakkcipők a szekrényből. Talán a végére egy kicsit befásul a produkció, hiszen tucat uplifting trance-k is beúsznak a képbe, viszont itt is akad megsüvegelendő track: mindkettő egy régebbi klasszikus friss átirata, Medway 'Ressurection'-jének PROFF verziója illetve Tilt 'I Dream'-jének Nick Rowland remake-je.
Nekem jobban adja az érzést az első 73 perc, a második lemez végére már nem marad a kraftból, ami az elejétől hajtotta a szettet. Összességében 8,5/10-es pontszámmal tudom díjazni a lemezt. Szép munka Rich!

Solarstone presents Electronic Architecture Vol. 2.

Label: Solaris
Katalógus szám: SLRSCDLP008
Ország: Anglia
Megjelent: 2011. április 25.
Stílus: Progressive House, Breaks, Trance
Dj mix: Solarstona aka Richard Mowatt

Cd 1
1. Solarstone – Reconstructed Intro (1:44)
2. Matvey Emerson – Prizma (Reconstruction) (3:35)
3. Piotro – Mist (Reconstruction) (6:32)
4. Nick Stoynoff – Tokyo Nights (8:54)
5. Daniel Mahuad – Winter Solstice (Sunn Jellie Remix) (7:40)
6. Piotro – Uncontrollable (6:39)
7. Abdomen Burst Feat Yacanndiel – Solar Eclipse (9:39)
8. Hybrid – Numb (Kill City Orchestra Remix Reconstruction) (7:45)
9. Solarstone – Big Wheel (9:08)
10. Alucard – Sliver (7:50)
11. Kazusa & Shingo Nakamura – Dice (7:43)
12. Aerium – Icedive (Reconstruction) (6:28)
13. Poonyk & Oxide – Weekend (8:41)
14. Elfsong – Eta Carinae (6:22)

Cd 2
1. Aeron Aether & Embliss – A New Dawn (Reconstruction) (8:58)
2. Janeiro & Sovt – Dreams Of The Sea (8:17)
3. Mike St Jules – Verspera (Reconstruction) (7:29)
4. Jahawi – Nairobi to London (7:29)
5. Solarstone – Touchstone (Orkidea Remix) (6:17)
6. Medway – Resurrection (PROFF Remix) (5:05)
7. Baltic Sound – Searchers Lane (7:58)
8. Ozo Effy – White Wind (7:49)
9. Peter Liu – City Of Dreams (9:47)
10. Majera – Escapade (7:53)
11. Tilt – I Dream (Nick Rowland Remix) (5:22)
12. Almar – Wasted Time (7:00)
13. Active Limbic System – Vanity (9:45)
14. DJ Orion & J.Shore – Architects Dream (6:08)

2 megjegyzés:

  1. A 8.5-tel jómagam is tökéletesen egyetértek. Az első cd mindent visz, bár van rajta pár érdekes átkeverés, de úgy érzem nagyon egyben van. A második mix 12., 13. száma tucatzene, így számomra nem okozott semmiféle maradandó élményt. Van egy kaptafa alapja mindegyik zenének, de azon kívül semmi egyedi nincsen bennük. És ha valaki kételkedne abban amit mondok, akkor hallgassa meg Peter Liu 'City Of Dreams'-ét, amely szintén nem egy lassú zene, de mégis találni benne individuális értékeket...

    VálaszTörlés
  2. Számomra ez az idei év egyik legjobbja, és sajnálattal látom, hogy a régen olyan nagyon sztárolt trance dj-k (Armin, Tiesto, van Dyk, Oakenfold), már nem tudnak maradandót alkotni egy-egy válogatás albummal.

    VálaszTörlés