2011. április 28., csütörtök

Guy J ezer szóban mondja el érzéseit

Guy J Izrael egyik legfelkapottabb producere napjainkban house berkekben belül. Szinte fel se ocsúdtunk még legutóbbi 'Heliscope/Azimuth Remixed EP'-je hatása alól máris itt az új szerzői albuma, ami a '1000 Words' címre hallgat, és az előző LP-hez ('Esperanza' - 2008) hasonlóan John Digweed Bedrock labele vette szárnyai alá a produkciót. A hogyan készült részt megspórolva a Data Transmission oldalon találhattok egy elég részletes angol nyelvű interjút Guy-jal a munkafolyamatról.
Magát a két cd-nyit kitevő anyagot (a speciális kiszerelésben 4 cd-nyi: az album anyaga mixelve és unmixed formátumban - a szerk. ) én három részre venném a könnyebb átláthatóság végett (hiszen mégis csak 25 zenéről van szó). Egyrészt a korábban már megjelent, igencsak sikeresen muzsikáló dalokra ('Lamur', 'Easy as can be', 'Heliscope', 'Azimuth', ), anno szinte mindet már méltattam. Másrészt ott vannak az otthoni hallgatásra szánt, komótosabb textúrák. Ezek között is persze lehet szelektálni: akad vokálos és dominál az instrumentális. A 'Moderate' kicsit 'Heliscope'-os hatást kelt a használt effektek miatt, azonban sokkal lassabb, lazább, és mélyebb mondanivalóval bír. A Miriam Vaga-val közös 'You' csodaszép lett, a minimál alapokon vokalistán szépen ki tud bontakozni. A 'Fallstar' is szépen kényezteti a hallójáratainkat egy eltalált dallammal és a kellemesen delay-ezett hangjaival. A 'The Right Place' egy kicsit kaotikusabb az eddig hallottakhoz képest, inkább az effektekre, azaz a technikára helyezi a hangsúlyt. A 'My Organ Friend' tipikus filmzene track, minimális történéssel hosszú intro és outro résszel. A 'Spica'-ról is elmondható ugyanez, azonban a főtémája sokkal jobban össze lett rakva, illetve könnyebben ráálmodható egy feszesebb alapra. Miriam Vaga a 'Fly'-ban is hozza a formáját, a melankolikus breakbeat meg egyszerűen magával ragad, nincs ellenállás. Egyébként ne feledkezzünk el az Intro 1-2-ről sem, hiszen a maguk súlyos hangulatával felpiszkálják az ember kíváncsiságát. A második cd-t záró 'Whirpool' egy kísérletezgetős csavargatás, amolyan tapasztaljuk ki mit tud a szintetizátorunk típus.
A harmadik a kvázi tánctérorientált darabok kategóriája. Az 'Electric tale' szuggesztív baseline-jával emelkedik ki, amiről nekem egy kicsit a Moroder-es hagyományok jutottak eszembe. Az 'I Lost My Head' AM mixben sem viszi le a háztetőt tempójával, cserébe kapunk egy mélyen berögzülő melódiát, aminek hatására a szentimentálisabbak egy könnyet is elmorzsolhatnak a szemük sarkában. A 'Stay Cow' hosszan készül a robbanásra. Egy gyermekkorunkat idéző chime dallam és váratlan nyújtások teszik hektikussá a track-et, ettől egy pillanatra sem unalmas, amit hallunk. A 'Doves'-t valahol a Filmmúzeum csatornán képzelem el zenei a késő esténként pörgő oldskool home videók aláfestőjeként. Egyik kedvencem ezután következik: a 'Limbo' egy vérbő deep house darab furcsa melódiával, de pont emiatt hívja fel magára a figyelmet. A 'My Thought Of You'-ban nem kapunk cifra dolgokat, csak egy kis tech house csapatást minimál kivitelezésben. A másik favourite a 'Sahara' kinyír ultrakomoly dallamával, mellette egy álmoskás pad pulzál a háttérben. A 'Teva' tech vonalon durrant nagyot, a zord sub-ok és spirituális hatást keltő tribal dobok teljesen felcsigázzák a hallgatót. A 'No Under But You' egy príma vokálos deep house muzsika, ami V-Sag, Sultan, Tonedepth és G-Pal négyesfogat korábbi szellős, hipnotizáló hangzásával operál. A 'Personal Haze' a igazi partizene, harapós baseline-nal és kellőképp vérpezsdítő háttérkörítéssel. Az 'I Lost My Head' PM mixben a chill out verzióban hallottakat hozza pumpálós 4/4-be ágyazva.
Összességében maximálisan elégedettek lehetünk az albummal, hiszen Guy igencsak kitett magáért, a stílusok kavalkádján vezet át bennünket mesterien. Nekem a tech-es cuccok annyira nem jönnek be, viszont a deep-es, prog-os borulásaival illetve a szívfacsaró chill out cumóival megvett kilóra. Az egy-két kitöltő zene miatt kap 9/10-et. Ne hagyjátok ki!

Guy J - 1000 Words

Label: Bedrock
Katalógus szám: BEDGJ02CD
Ország: UK
Megjelent: 2011. április 25.
Stílus: Electronica, House, Tech House
Producer: Guy Judah

Cd 1
1. Intro (4:07)
2. Moderate (4:51)
3. You (ft Miriam Vaga) (4:47)
4. Fallstar (Rising mix) (5:29)
5. The Right Place (5:23)
6. My Organ Friend (4:40)
7. Spica (6:10)
8. Electric Tale (4:53)
9. Lamur (AM Mix) (6:53)
10. I Lost My Head (AM Mix) (5:25)
11. Stay Cow (6:50)
12. Fly (ft Miriam Vaga) (6:30)

Cd 2
1. Intro 2 (4:31)
2. Doves (5:03)
3. Limbo (6:19)
4. Easy As Can Be (7:05)
5. My Thought Of You (7:26)
6. Sahara (7:31)
7. Teva (7:10)
8. No Under But You (ft Miriam Vaga) (8:40)
9. Heliscope (7:29)
10. Personal Haze (8:43)
11. Azimuth (8:27)
12. I Lost My Head (PM mix) (5:31)
13. Whirpool (3:26)

Belehallgatós és megvásárlós link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése