2011. április 17., vasárnap

Zeneajánló: Emmanuel Top - Addiction EP

Emmanuel Top - Addiction EP [Planete Rouge Records]
A francia elektronika egyik általam is nagyra tartott figurája Emmanuel Top majd tíz évnyi hallgatás után döntött úgy, hogy ismét újra beszáll a mókuskerékbe. Hogy mit csinált ezidáig? Azt csak ő tudja. Az viszont biztos, hogy olyan meghatározó acid és techno klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint az 'Acid phase', a 'Turkish bazar', a 'Radio', a 'Detune my fortune', a 'Stress', illetve a kommerszebb vonalon a BBE formáció tagjaként a 'Seven days and one week', 'Flash' és a 'Deeper love'. Ha visszatérése már minőségben fele olyan jót is hoz, mint eme felsorolás, már jól járt a hallgató.
Újraéledésének első, eklatáns példája a honfitárs Terence Fixmer kiadójánál megjelent 'Addiction EP', ami egy várható kislemez sorozat első darabja. A visszatérés egyből felveti azt a dilemmát, hogy Top milyen vonalon is fog haladni. Én meg mertem volna kockáztatni, hogy a techno-t nem hagyja faképnél. Igazam lett. Szerencsére nem állt be a sorba és rakott össze egy óra alatt egy semmitmondó tech, minimál szörnyűséget, viszont retro irányba sem mozdult el és nem szikár acid-del és mínusz 15 éves sound-al bombáz bennünket.
A címadó 'Addiction' egy igazi próbatétel: aki szereti a lassú építkezést és a hangok váltakozásában rejlő katarzist tuti, hogy mindenféle megerőltetés nélkül hallgatja majd végig ezt a közel negyed órát. Szerintem két kezemen meg tudnám számolni a felcsendülő hangszereket, de Emmanuel olyan mesterien és lineárisan szerkeszti a mondanivalóját, hogy ez egyáltalán nem vesz el a darab értékéből, sőt. A dallamokra áhítozóknak 2 és fél percnyi tüdőszaggató basszus után üres lesz, de a befogadóbb lelkűek jót fognak headbang-elni rá.
Az EP másik tétele a 'Revival' a várakozásoktól eltérően nem savval nyakon öntve támad. Egy puha lábdob és egy gurgulázó groove kezd masírozásba, majd a háttérben egy filterezett string foszlány dolgozik. Kicsit hiányoltam egy testesebb basszus-t, ami húzta volna magával az egész darabot, illetve egy kiállást, ahol pihegve felkészülhettünk volna a nagy hangrobbanásra és további kézlóbálásra. Nem így lett, bár ezt nem csodálom, hisz Top sose állt be a sorba sablonozni. Az utolsó két perc még így is a kiállás jegyében telik, aminek nem a visszatérő dobszerkó, hanem a stúdióhalkítás vet véget.
Elsőre biztatónak mondhatóak a hallottak. Persze nem váltják meg a világot, de kisérletező release-ként legalább behatárolhatjuk merre fog mocorogni a titokzatos francia a közeljövőben. Tekintettel arra, hogy szeretem a megalkuvások nélküli elektronikát (és nem zavar, ha valami túl monoton) 7/10-et adok öreg techno harcosunknak.

Emmanuel Top – Addiction

Label: Planete Rouge Records
Katalógus szám: PLR1101
Ország: Franciaország

Megjelent: 2011. március

Stílus: Techno

Producer: Emmanuel Top


Tracklist:
1. Addiction (14:14)
2. Revival (8:11)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése