2011. április 26., kedd

Oliver Morgenroth zenéi kontrasztot alkotnak

A német származású Oliver Morgenroth sem ma kezdte a szakmát. Oli nagyjából '94 óta foglalkozik elektronikus zenék írásával. Egyik legelső próbálkozása ezen a színtéren a D-Force alteregó alatt elkövetett 'Nature One EP' volt, amin főleg hard trance zenéket találunk. Majd ezt követte a Dook Moyza-ás 'Atmosphärenwandler' techno vinyl, és a Morphing Fields féle hard trance maxi.
Viszont az első saját névvel ellátott lemezére egészen '96-ig kellet várnunk. Az E'Ela egy kimondottan trance cumó, amire a címadó szám került rá háromféle verzióban. Számomra mégsem az a legmeglepőbb, hogy Oliver ilyen régi iparosa a szakmának, hanem az, hogy 2000 előtt nem sokkal felhagyott a producerkedéssel, és csak egy évtizeddel később 2008-ban tért vissza a szcénába. Közel tíz év nagyon sok idő, szerintem mindannyian kíváncsiak lennénk rá, hogy ezalatt mivel töltötte idejét, és hogy mi volt a kiváltó ok, amiért ilyen sokáig nem hallatott magáról. De majd egyszer egészen biztosan erre is fény derül. Addig is hadd mutassam be nektek Oliver Morgenroth 2008-ban megjelent 'Contrast' című albumát, amit az EDM szakma egyik legprogibb labele a Jetlag Digital jelentett meg.
Az album nyitószáma a 'Flair' , ami egy bámulatos 'Traveler Extended Mix'-ben szerepel. Nem sűrűn hallani ehhez fogható zenét, mint amilyen a 'Flair'. Finom, lágy effektek sokaságában az éteri női hang, mint egy látomás úgy hat az emberre. Az 'Arsalan Inside' elég masszív tempót diktálva kezd. A középső etapban egy fényörvény bukkan elő a semmiből, ami igencsak érdekes hatást idéz elő a vokál-effektek keltette sűrű hangszerkezetbe. Az 'Ultra Focus' sokkal lágyabban, kicsit szebben kivitelezett alkotás az előbbi műremekhez képest. A visszafogottság szimpatikusabb, a kevesebb néha több elvet követve. A 'Care' különös, misztikus világot vetít elénk. Az idősíkok eltolódnak, a múlt a jelen és a jövő egybeolvad. Az 'Each Other' mély sötét valóságképet mutat. A minden más érzése nagyon nyomasztó. Mintha valami veszély közeledne, olyan érzés kerít minket hatalmába. A 'Sidechain' végig az utazásról szól. Az 'Eye Of Jupiter' minimálos, tech-es elemeivel engem kicsit meglepett. Nem éreztem rajta azt, hogy illik az album többi zenéje közé. Bár azért azt meg kell hagyni nagyon szép szerzemény. Az album egyik csúcspontja a 'Roots' címet viselő nyolcas számú track. Kőkemény dark veretés, hat és fél percben megfogalmazva. Az album zárózenéje a 'Jet Stream' ami egy nagyon érdekes dark és break elemekből összevegyített hibrid szám. Ami viszont még különlegesebbé teszi eme kiadványt, az az hogy az albumon található eredeti kilenc zeneszám mellett találunk egy dj mixet is, amit Oliver Morgenroth saját maga állított össze.
Összességében szerintem egy remek megjelenéssel gazdagodott a prog szcéna. És bár a 'Contrast'-on egy slágerzenét sem találunk, amire a magasba lendül a kezünk, mégis azt kell mondjam, hogy mestermű, amit Morgenroth ezzel az albummal megalkotott.
Az album zeneileg néhol száraz, de a feeling megvan benne, amiért szeretni lehet. Nálam a 8/10 pontszámra hivatott.

Oliver Morgenroth - Contrast (2008)

Label: Jetlag Digital
Katalógus szám: JED022

Ország: Németország
Megjelent: 2008 október 21.

Stílus: Progressive House, Breaks
Producer: Oliver Morgenroth


Tracklist:
1. Flair (Traveler Extended Mix) (9:52)
2. Arsalan Inside (8:49)
3. Ultra Focus (9:09)
4. Care (13:41)
5. Each Other (8:26)
6. Sidechain (10:03)
7. Eye Of Jupiter (8:51)
8. Roots (6:28)
9. Jet Stream (10:12)
10. Raumklang (Live Electribe Mix) - DJ Mix by Oliver Morgenroth (82:11)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése