2011. március 31., csütörtök

Gareth Emery: Remixek formájában újragyúlt az északi fény

Azt hiszem a tavalyi trance felhozatalból Gareth Emery-t dícsértem leginkább szerzői albuma kapcsán, hiszen a 'Northern lights'-szal tényleg letett valamit az asztalra. Mint ahogy az lenni szokott az aktuális trendeknek megfelelően egy remixed edition is készült 'Re-Lit' alcímmel az LP szerzeményeiből.
A nyitó 'Arrival'-t Ashley Wallbridge vállalta be és egyből magasra is tette munkájával a lécet. Egy libabőröztető intro után jön a dallam, ami még karakteresebb, mint volt az original-ban. Az 'El segundo'-val napjaink fiatal reménysége Arty birkózott egy jó ízűt. Őt már nem tudom annyira dícsérni, hiszen a sablon dolgaival hozakodott elő, igaz egy lezsibbadós, zongorás-nagyzenekari breakdown-nal némi életjelet is adott magáról. A 'Stars'-ra house producer jelentkezett be, nevezetesen Hardwell. Az úriember mostanság kezd egyre nagyobb nevet szerezni magával, ez nem is csoda, hiszen Tiesto papa spanja. Maga a remixe tökéletesen hozza az általa képviselt lagymatag house hangzásvilágot, egy iszonyat elnyújtott felpörgetéssel, sípoló-vinnyogó effektekkel spékelve. Nekem nem asztalom. A 'Full tilt' személyes kedvencem volt, így nem csoda hogy itt sokat is vártam Beltek-től. Ő nem is hagyott kételyeket a tehetségét illetően egy hasító baseline-ra építve szépen tolta rá az eredeti motívumokat. A 'Too dark tonight'-ot JOC túrbózta fel. Sajnos nem tudott magából kivetkőzni, a végeredmény egy közepes uplifting átirat lett. A 'Citadel'-t is bírtam, de Super8 és Tab nem helyezte egy másik szintre a track-et, mert a Ctrl C+Ctrl V alapjaik és synth-preset-jeik miatt elhalványul a fő mondanivaló. Az 'I will be the same'-re Dennis Sheperd tartott igényt. Már az elején körvonalazódik, hogy ambivalens érzéseket generáló átiratról van szó. A baseline nekem mosolyt csal az arcomra, amúgy van pár kihagyható effekt és hang, de jó meglátásokba is belefutunk. A 'Global'-t Jordan Stuckley tech trance-esítette. Nekem embertelen gyors a tempó, illetve nem sok hozzáadott fantáziával találkoztam a hallgatása során. Az 'Into the light'-ot a honfitárs Lange rendezgette át, igaz tőle csak egy remix edit-re futotta. Sajna a munkásságát tekintve Stuart egy lejtőn alján van éppen, de a remake-t szépen összerakta. Pumpál is, dallamos és az érzelem sem hiányzik belőle. A 'Fight the sunrise' a nagy műanyag gyáros Daniel Kandi-nál landolt. Talán nem meglepő, hogy ő nem is lépett túl saját árnyékán és az évek óta egy zsákutcában köröző plucked hangzásán. Jó, jó, de már legalább 125-ször hallottam tőle. És akkor a többiekről még nem is szóltam. A 'Sanctuary' átszervezése Giuseppe Ottaviani reszortja lett. GO nálam egy kutya Kandi-val, nem tud változni, megragad egy szinten, amit konstansan hoz, de se többet, se kevesebbet. Itt is jön a tipikus dob+basszus kombójával és szinti itt-szinti ott attitűdjével. A záró 'All is now' Jorn Van Deyhoven remixében úgy hat, mintha egy régebbi Thrillseekers produkciót fülelnék, csak 3-4 BPM-mel gyorsabban. Átlagos munka ez is.
Összességében szerintem az album anyaga eredetiben sokkal nagyobbat szólt, mint remixek formájában. Egy kicsit bátrabban és szélesebb körből merítve kellett volna a megbízásokat kiosztani, ennek megfelelően a végeredmény is változatosabb lett volna. Így egy közepes diszk, sok tucat uplifting megoldással. A pár jó pillanat ellenére 6,5/10-et kap tőlem.

Gareth Emery - Northern lights Re-Lit

Label: Garuda
Katalógus szám: GARUDACD003D
Megjelent: 2011. március 18.
Stílus: Trance
Original producer: Gareth Emery

Tracklist:
1. Arrival (Ashley Wallbridge Intro mix) (6:21)
2. El segundo (Arty Remix) (8:08)
3. Stars (Hardwell remix) (6:48)
4. Full tilt (Baltek Remix) (7:08)
5. Too dark tonight (John O'Callaghan remix) (7:18)
6. Citadel (Super8 and Tab Remix) (6:49)
7. I will be the same (Dennis Sheperd Remix) (6:51)
8. Global (Jordan Suckley Remix) (7:11)
9. Into the light (Lange Remix Edit) (3:32)
10. Fight the sunrise (Daniel Kandi Remix Edit) (4:17)
11. Sanctuary (Giuseppe Ottaviani Remix) (7:24)
12. All is now (Jorn Van Deynhoven Remix) (9:02)

Belehallgatós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése