2011. március 3., csütörtök

Transzportálás ötödjére John Graham vezetésével

A ~ trenszport mixekre mindig is nagy tisztelettel tekintettem. A sorozat felett az amcsi New York -ban székelő Kinetic Records bábáskodott, amely olyan kiadványokárt felelős, mint Sasha 2002 -ben megjelent 'Airdrawndagger' című mix lemeze, vagy Oakenfold 96os 'Perfection: The Perfecto Compilation' -je. De számos, több más vinyl és ep fűződik még a nagymúltú Kinetic kiadó nevéhez. 2000 tájékán a kiadó számos progresszív alkotást jelentetett meg. Többek között - mint ahogy azt pár sorral fentebb is írtam - Paul Oakenfold -ot is sikerült meggyőzni, hogy pár válogatáslemez erejéig dolgozzon nekik. Például a Tranceport első korongját Paul mixelte össze, amiből egy szép kis progresszív egyveleg kerekedik ki. Főképpen progi trance és a Paul mester által nagyra tartott Break zenék fémjelzik a korongot. Továbbhaladva a kompiláció darabjai között a széria 2. részét Dave Ralph - az Argonauts projekt tagja - jegyzi (vigyázat, nagyon ütős kis album!!). Aztán jött Sandra Collins és kezelésbe vette a harmadik lemezt, ami szerintem a sorozat egyik mérföldkövének számít. Mind zeneileg, mind mixeléstechnikailag nagyon szép album lett a Tranceport III. Érdekes, hogy a következő, vagyis a negyedik rész még egy külön vinyl megjelenéssel is büszkélkedhet. Egyébként a Tranceport 4 mixet Max Graham rakta össze, ami csakúgy mint a kettes rész szintén dupla cd-s kiadvány. És akkor eljutottunk jelen mix albumig, amit ismételten Jon Graham mixelt össze.
Kicsit sejtelmesen indul a mix. Őszintén szólva, nekem elsőre hallgatásra nem igazán tetszett a második zene, pedig Mara-ék szinte mindegyik számát/remixét kedvelem. A Re-Vision 2 Mara átirítban számomra egy csöppet túl underground kezdésnek. Viszont Graham nem szokott mellélőni, így hát érdeklődve vártam a folytatást. Ami azt illeti nem is csalódtam, a harmadik zene kapcsán választ is kaptam kérdésemre. Szóval a mix eleje enyhén darkos, majd egyre jobban tisztulni kezd a kép, és sorra jönnek a fantasztikusabbnál fantasztikusabb progresszív zenék. A 'Radiate' nagyon megmozgatja az ember képzeletét. Szinte érezzük ahogy egy new yorki klubban több száz ember mozdul meg rá, ahol közben Graham mester árnyéka rajzolódik ki a füstös dj-pult mögül. A 'King Unique's Dirty Dub' szekciónál szinte kikészül az ember, a hangulat annyira magával ragad bennünket. A Quivver féle Boz Boz kicsit visszavesz a lendületből, és egy kis pihenést engedélyez. Éteri darab! Az effektek elképesztő vibrálásban tartják a légkört. A hetes szám egy Bill Hamel & Blackwatch szerzemény. Már a szerzők nevének puszta kimondása is elborzaszt, ugyanis hatalmas nagy himnsuzok köthetők hozzájuk. Hamel korábban is nagyon kellemes zenéket fabrikált, ami e szám kapcsán is ugyanúgy megállapítható. A 'Hold That Body' Infusion -ék remixében szinte kábítólag hat az emberre. Gardner & Thomas 'Propaganda' -ja akár a mix silence is lehetne. Bár az effektek fokozott intenzitással vannak jelen, még sincsen az kimondott hájp érzésünk. A kiállásra viszont érdemes lesz odafigyelnünk! Hogy mitől brilliáns tehetég James Holden azt többek között a Loki 'NYCU' -jához készített átiratából tudhatjuk meg. Egy kis downtempo életérzéssel megfűszerezett zenét hallgathatunk bő hét percen keresztül. Red Moon 'basis'- szével újra vibrálásba kezd a mix. Egy kis törzsi hangulat is be-be csúszik. A 'Slave Driver'-rel ugrunk egyet, és visszatérünk a bulizósabb vonalhoz. A mix utolsó száma a tört zenék világába repít minket. Se Hybrid-ékat se Creameréket nem kell bemutatnom, hogy kik is ők. Fenomenális az 'I Love You' Hybrid-ék remixében!
Nálam ez az album 10/10. És bár nehezen indul be a mix, de aztán nagyon elkap. Egy teljes metamorfózison megy keresztül az ember.

Quivver - Transport 5

Kiadó: Kinetic Records
Katalógus szám: 67728-54696-2
Megjelent: 2001 november 6.
Ország: Amerikai Egyesült Államok
Stílus: Progressive House
Dj mix: John Graham alias Quivver

Tracklist:
1. Loki - NYCU (A Cappella)
2. Dark Driver - Re-Vision 2 (Mara's Empire Of Filth Remix)
3. Aquilia - Voodoo (Medway Remix)
4. DJ Remy - Radiate (Mike Monday Remix)
5. Mutiny UK - The Virus (King Unique's Dirty Dub)
6. Quivver - Boz Boz
7. Hamel & Blackwatch - Discotek
8. Sshh - Hold That Body (Infusion Remix)
9. Gardner & Thomas - Propaganda
10. Loki - NYCU (James Holden Inertia Remix)
11. Red Moon - Basis
12. Paranoid Jack - Slave Driver
13. John Creamer & Stephane K - I Love You (Hybrid Mix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése