2010. május 18., kedd

Michael & Levan interjú (2007-03-23)

Michael & Levan képernyőre vetett zenei gondolatai és track-jei azt hiszem magukért beszélnek. Aki végigolvassa az alábbi interjút és meghallgatja a hozzá tartozó mixet, biztos kellemes meglepetésben részesül. Külön öröm és bevallom jól esett, hogy a nyelvi nehézségek ellenére, körülnéztek az oldalon és ezt utolsó mondatukban pozitívan, szóvá tették. Ilyenkor érzi az ember, hogy van értelme annak amit csinál, hogy nem hiába dolgozik és próbálja jobb útra téríteni ennek a zenei stílusnak a jövőjét. Többet nem is szeretnék mondani a srácokról, inkább beszéljen az interjú, talán még annyit, hogy remélem, eljutnak a csúcsra, hisz zeneszeretetük és elkötelezettségük, valamint tehetségük alapján megérdemlik.

Bevezetésként meséljetek magatokról hisz itt Magyarországon, eddig vajmi keveset hallhatott rólatok a közönség.
Sziasztok! Michael és Levan Dunamalyans vagyunk, örmény srácok. Grúzia fővárosában, Tbilisi-ben születtünk. Michael az idősebb, 24, Levan 22 éves. Egész gyerekkorunkban sportoltunk. Először fociztunk, később bokszoltunk. Michael 17 évesen befejezte a box pályafutását és elkezdte egyetemi tanulmányait. Ebben az időben Levan még komolyan folytatta a boxot, aminek az lett az eredménye hogy végül országos bajnok lett. Amikor ő is elérte a 17. életévét, ugyanarra az egyetemre ment tanulni, mint Michael. Ekkor kezdtünk elmélyülni az elektronikus zene készítésében.

Lemezlovasok és producerek is vagytok egyben, melyik kezdődött előbb?
Egyszerre kezdtük az egészet. Mindent magunktól tanultunk. Az ízlésünk ugyanaz volt, ugyanazt a zenét hallgattuk, és így ugyanazt a hangzást próbáltuk létrehozni. De a dj kettőnk közül Levan (Dj Michael Levan). Michael csak mostanában kezdte el tanulni a zeneszerzés fortélyait. Mára Levan sikeres lemezlovasnak (és velem együtt producernek) számít Grúziában. Számos híres dj és producer tiszteletét elnyertük mély progresszív hangzásunkkal. A szettjeiben mindig érezhető a sötét, mély és melodikus hangzása a progresszív house műfajnak, ami reméljük sose hal meg! Ezenkívül gyakran meghívnak minket különböző rádiómősorokba a világ minden tájáról. Szerepeltünk már a Frisky radio „Immersed” című műsorában D-Phrag-nál, az AZ FM „Tronik sessions”-ben, a Pure fm-en „Raining sessions”-ben, valamint a Jenny fm „Lacandon sessions” című műsorában is. Március 29-én pedig az orosz Adam rádiócsatornán leszünk vendégek, aMichael „Tranceplantation exclusive” nevű műsorban.


Mivel ketten vagytok méghozzá testvérek, mesélnétek róla, hogy alakult, hogy együtt dolgoztok?
1996-ban Moszkvában voltunk. Minden ott kezdődött. Először hallottuk Robert Miles zenéjét. Ő volt az első, aki nagy hatással volt ránk. Aztán eldöntöttük, hogy megalkotjuk azt a hangzást, amit mi szeretünk. Apánktól megkaptuk az első számítógépet, és mi egyből elkezdtük a netet kutatni olyan programok után amivel meg tudjuk valósítani zenei elképzelésünk.

Mi volt a fő meghatározó erő, ami arra késztetett titeket hogy zeneírással foglalkozzatok?
Mikor meghallunk egy zenét, mindig keressük benne azt a vonalat, amit mi szeretünk. Nehéz volt ezt megtalálni Grúziában. Ezért mikor megkaptuk az első számítógépünk egyből nekiálltunk saját dalokat készíteni. Lépésről lépésre kerültünk közelebb ahhoz a zenéhez, amit mi akartunk. Később úgy éreztük, elértük, amit szerettünk volna, és meg akartuk mutatni az embereknek is, mi az, ami jó értelemben véve roncsolja az egészségünket.

Mi a munkamegosztás zeneszerzés közben?
Soha nem együtt kezdjük el. Valamelyikünk elkezdi, a másik folytatja, és közben segítjük egymást. Konfliktus nem szokott lenni. Az életben? Természetesen szokott. De mindig keressük a kompromisszumot (nevetés).

Kik azok a honfitársaitok akiknek sokat köszönhettek, akik segítettek, vagy még most is támogatnak benneteket ezen a pályán?
Grúziában elsősorban köszönetet mondhatunk a családunknak, barátainknak, George Gvindadze, aki mindig velünk van, és segít minket, David Nucubidze, a Local Promotion vezetője... És még szeretnénk köszönetet mondani Dj Mewell-nek, Snake Sedrick-nek, Tomas Haverlik-nek, Alex Rize-nek, Lokitas-nak és még sok más dj-nek, producernek...
Szeretnénk külön köszönetet mondani egy nagyszerű embernek, Kintar-nak. Félelmetesen jó Argentin dj/producer és nagyon jó barátunk, mintha Ő is testvérünk lenne. Ő az, aki ösztönöz minket, segít az előrelépésben, a zenében, tanít minket, segít a zene tiszta hangzását elérni. Egyszóval MINDENBEN! Igazi profi a munkájában. A legjobbakat kívánom neki, és azt, hogy jusson el a csúcsra a Sudam label-lel, ahogy ő mondja, a „családunkkal” (kacsintás)

Ha jól tudom felvételeiteknek magyar vonatkozása is van mivel Snake Sedrick kiadójánál a Tilth Music-nál jelenik meg. Hogy kerültetek kapcsolatba?
Igen, a „My child on the picture” és a „Digital Bird” (ambient) a Tilth Music-nál jön ki.
A barátunk, Dj Mewell Ukrajnából tanácsolta azt, hogy küldjük a track-eket Snake Sedrick-nek. Így másnap el is küldtük. Később Sedrick válaszolt, és azt mondta, hogy a „My Child on The Picture” jelenleg a kedvence. Megkért minket, hogy ne küldjük el másik kiadónak. Úgy tudjuk, hogy áprilisban jön ki egy Snake Sedrick, és talán egy Tomas Haverlik remix-szel a Tilth Music-nál. De más megjelenéseink is várhatóak áprilisban a Sudam Recordings-nál, a „Night colours”, valamint a „Cosmobird”.

Milyen a kapcsolatotok manapság?
Nagyon jó. Gyakran írunk egymásnak, tartjuk a kapcsolatot. Snake igazi profi. Tiszteletet érdemel!

Van esetleg valaki más is a tarsolyban Magyarországról?
Igen, ismerünk még néhány magyar lemezlovast, producert. Tisztelet mindegyikőjüknek. Persze nem vagyunk velük olyan közeli kapcsolatban, mint Snake Sedrick-el. De gyakran megbeszélünk újdonságokat, zenével kapcsolatos dolgokat a nagyszerű magyar producerrel, Retroid-dal is. Reméljük, egy nap kapunk majd meghívást Magyarországra is. Ez egy tökéletes lehetőség lenne személyes kapcsolat kialakítására, így közelebb kerülhetünk egymáshoz.

Bizonyára sokakat érdekel hogy hol tart a grúz elektronikus zenei élet, mesélnétek róla pár szóban?
Itt minden hangzás megtalálható, amit csak akarsz. Az elektronikus zenén belül többnyire az electro és a minimal stílusok dominálnak, és persze a pop zene mindenhol. Manapság már hála Istennek, van néhány promoter cégünk az országban, akik gyakran hívnak meg jó lemezlovasokat hozzánk.

Külföldi fellépési lehetőségek voltak már, vagy csak a hazai pályán mutattátok meg tehetségetek?
Nem, soha nem adatott meg az a nagyszerű lehetőség. Levan csak Grúziában játszott eddig. Reméljük, hamarosan kapunk meghívást valahova külföldre. Lehet, hogy Magyarország lesz először? (kacsintás)

Végül a jövőbeni tervekről ha mondanátok pár szót.
Megpróbálunk még több „gyilkos” számot készíteni, amivel kimutathatjuk az érzelmeinket az embereknek. És nagyon reméljük, hogy egyszer végre találkozhatunk Kintar-ral, Snake Sedrick-kel, Tomas Haverlik-kel, Mewell-lel és más barátainkkal, és eltölthetünk egy kis időt együtt. Köszönet nekik újra és újra!

És szeretnénk köszönetet mondani a Musicforever-nek is! Tisztelet, amiért így népszerűsítik a progresszív zenét! Nagyszerűek vagytok! Csak így tovább! (kacsintás)

Ez az utolsó mondat engem is meglepett, köszönjük srácok az oldal munkatársai nevében!!!

(forrás: www.musicforever.hu)

Kapcsolódó linkek:

Michael & Levan On MySpace
Mistique Music

3 megjegyzés:

  1. Bár 2 éves az interjú, de számomra aktuális, mostanában kezdtem el felfigyelni a srácokra.

    VálaszTörlés
  2. Elképesztőek ezek a srácok, isteni zenék kerülnek ki a kezeik közül. A Mistique kiadóval pedig a prog house szcéna egyik legtermékenyebb és legminőségibb label-ét keltették életre. Azért fura, hogy nem hívják őket külföldre...

    VálaszTörlés
  3. Az egyik leginnovatívabb kiadóval büszkélkedhetnek a fiúk. :P

    VálaszTörlés