2010. május 20., csütörtök

Susana még közelebb kerül a trance rajongókhoz

Susana. A hang, amely olyan trance számokat tett felejthetetlen klasszikusokká, mint Armin Van Buuren 'Shivers'-sze, Ernesto vs. Bastian 'Dark side of the moon'-ja, Rex Mundi 'Nothing at all'-ja. A holland hölgyemény a trance/prog house szcéna legjobbjaival összefogva kiadta első albumát a 'Closer'-t. Ez gyakorlatilag egy erődemonstráció, amely arra hivatott ráirányítani a figyelmet, hogy a vokál erősebbé tud tenni egy számot, s plusz érzelmeket képes sugározni, amit az instrumentális track-ek önmagukban nem tudnak kifejezni. Susana így nyilatkozott első lemeze kapcsán: „A legnagyobb változás a karrierem kezdete óta, hogy jobban figyelek arra, hogy ki vagyok, mint előadó. Megtaláltam a helyem az elektronikus tánczene térképén, és tudom, hogy a preferenciáim nem lennének ilyen erősek a stílus támogatása nélkül. Így amikor az album ötlete felmerült már tudtam, hogy jobban ki akarom venni a részem a lemez készítésének kreatív folyamatából. Az a tapasztalatom, hogyha elmélyülsz egy dalban az közelebb tud hozni önmagadhoz, mivel mélyen nyugvó érzelmeket ébreszt, ami kikapcsol egy rövid időre a napi taposómalomból. Remélem az albumom valami hasonlóan hat majd azokra, akik végighallgatják.”
A címadó 'Closer' tipikus Blizzard munka, kicsit hasonlít Envio For you remixükre, csak vokállal felturbózva. De milyen vokállal! Egy igazi deep melodic trance alkotás, amely rámutat arra, hogy ezen az ágon lenne mit keresnie a trance-nek. A Mike Shiver-rel közös 'Give me faith' is rendesen adja az érzést, a szépen összerakott alapok mellé kapunk egy nagyszerű vokálrészt, ami miatt a végeredmény nyárias, érzelmes és perfekt lesz. A 'Nothing at all'-t nem kell senkinek sem bemutatnom, hiszen szinte a csapból is ez folyt korábban, ötcsillagos zene. A Josh Gabriel-lel közös 'Frozen' egy kicsit már a house felé húz, ami ismerve Josh munkáit egyáltalán nem véletlen. A kollaborálásból igazi dallamos, morgós progressive szörnyeteg születetett. A 'Sleepless ocean' zenei alapjai Dark Matter (Raz Nitzan & Adrian Broekhuyse) keze munkáját dícsérik. A fiúk visszavesznek a tempóból, chill out-ot kapunk a legjobb fajtából, melyben Susanna hangja szokatlanul mélyen búg. A 'Wired' sem szorul bemutatásra, Dash Berlin-ék debütáló albumának egyik legkellemesebb pillanatát fülelhetjük benne. Az 'Other side'-dal Tenishia próbált nagyot alkotni, ami sikerült is. Überfrankó gitáros, baleári prog trance lett a végeredmény. Ez az egyik fénypont nálam. A 'Sunrise'-nál a Stoneface és Terminal nyújtott segítő kezet Susana-nak. Itt sem szabadulnak el a ritmusok túlságosan, logikus dallamvezetés, folyamatos, sodró lendület jellemzi eme darabot. Az 'Unwind me'-ben ismét a Dark Matter lazít egy rendeset, talán a hangulat egy fokkal borongósabb, mint a 'Sleepless ocean'-ban. A 'Never mine' Jorn Van Deynhoven révén pörgős uplifting darabbá avanzsált, dudorászható dallammal. Az 'If I could'-ban Bart Claessen csap a lovak közé. Az alapon igencsak érezhető, hogy Bart lerója tiszteletét Accadia 'Into the dawn'-jának James Holden remixe előtt. A dallamszekcióban elszabaduló arpeggio-k nyers, energikus, különleges szerzeménnyé varázsolják a track-et. A Force is befut, a 'Running on your love' is igazi tempós szerzemény, szép kiállással, és egy minimalista, pörgős betéttel feltúrbózva. A 'Fall in deep' Julian Vincent munkája, ami a prog-electro-tech határán mozog, kicsit érdekes, de többször hallgatva már tetszetős. A 'Connection'-nek Espen Gulbrandsen is deep-be hajlik, szintén kellemes pillanatokat okozva a hallgatóknak. A nagy Armin Van Buuren is tiszteletét teszi, mégpedig az 'If you should go'-val, ami szintén megahit volt pár évvel ezelőtt.
Összességében pompás kis korong kerekedett a 'Closer'-ből. Ennek kulcsa szerintem abban rejlik, hogy több producer is dolgozott Susana-val. Neki így sikerült kikerülnie azt a csapdát, amibe Julie Thompson belesétált (egysíkű dalok). Ha már mindenképp kötözködni akarok, akkor két észrevételt tennék: ha már ennyi új zene leledzik a korongon én már annyira nem erőltettem volna a 'Nothing at all'-t és az 'If you sholud go'-t. De ha már belefértek a koncepcióba ide vehették volna Labworks 'Ibiza sunrise'-zát és Ernesto-ék 'Dark side of the moon'-ját is. Egyébként kiváncsi vagyok innen hova tovább feljődik Susana, mivel elsőre igencsak magasra helyezte a mércét. Tőlem 9/10-et érdemel.

Susana - Closer

Label: Armada Music
Katalógus szám: ARMA237
Ország: Hollandia
Megjelent: 2010. május
Stílus: Trance, prog house, chill out
Vokál: Susana
Lise

Tracklist:
1. Susana feat Omnia & The Blizzard - Closer (4:06)
2. Susana feat Mike Shiver - Give Me Faith (3:36)
3. Susana feat Rex Mundi - Nothing At All (3:14)
4. Susana feat Josh Gabriel - Frozen (3:36)
5. Susana feat Dark Matters - Sleepless Ocean (4:17)
6. Susana feat Dash Berlin - Wired (3:21)
7. Susana feat Tenishia - The Other Side (3:32)
8. Susana feat Stoneface & Terminal - Sunrise (4:00)
9. Susana feat Dark Matters - Unwind Me (5:28)
10. Susana feat Jorn Van Deynhoven - Never Mine (2:59)
11. Susana feat Bart Claessen - If I Could (3:30)
12. Susana feat A Force - Running On Your Love (3:49)
13. Susana feat Julian Vincent - Fall In Deep (4:12)
14. Susana feat Espen Gulbrandsen - Connection (5:40)
15. Susana feat Armin Van Buuren - If You Should Go (3:28)

Megnézős & belehallgatós

2 megjegyzés:

  1. Tetszik az album.
    Aki még egy kis extrát akar, az nézze meg Susana mit tud élőben:

    Susana - Shivers (Acoustic Session)

    Az Official- és az Acoustic videóban is ugyanolyan pengén szól a vokál, ami azért nem kis teljesítmény! :)

    VálaszTörlés
  2. Egész jól összerakott album lett ez, nekem is tetszik! :)

    VálaszTörlés