2010. május 26., szerda

"Túlságosan is imádom Stockholmot!" - Özgür Can (villáminterjú, 2008.11.19.)

Özgür Can minden egyes magyarországi fellépése emlékezetes. A mindössze 26 esztendős svéd DJ virtuóz és zseniális producer november 21-én a Foundation pres. Together nevű klubest bemutatkozó partiján játszik a Club Sensationben. Még alig múlt el 20 éves, amikor felfigyelt rá a nemzetközi színtér, kiváló saját zenéinek köszönhetően. Ám nem pusztán munkássága miatt lett egy csapásra ennyire népszerű...
Személyes varázsa, szerénysége, közvetlensége, humorérzéke mindenkit egy szempillantás alatt levesz a lábáról, már azelőtt, hogy beállna a DJ-pultba. Néhány kérdés erejéig kifaggattuk a vele kapcsolatos aktualitásokról, mielőtt a gépe Ferihegyen landolna...

Szia, Özgür! Hogy telnek napjaid mostanában?
Helló! Elég sok dolgot csinálok, pontosan ugyanúgy, mint négy évvel ezelőtt, bár hétvégenként nem annyira, mondhatni, egészen normális életet élek, ha éppen nem a stúdióban dolgozom. Sokat ügyködöm otthon a laptopomon, lógok a haverokkal, meg ilyen átlagos dolgokat, tudod.

— Mint tudjuk, elindítottad az új projektedet 2008 elején, My Disco Preset néven. Hogyhogy éppen ezt a nevet adtad neki?
Jaja, igen. Tavaly terveztem egy albumot, amit John Dahlbäck Pickadoll kiadójánál akartunk megjelentetni, de elég lassan készültek a zenék. A Pickadoll koncepciót váltott, és én nem igazán tudtam ennek megfelelni. Elhatároztam, megcsinálom az albumot önállóan, és elindítom a saját új kiadómat, ahol megjelenhetnek a trekkek. Így aztán az első három kiadvány az el nem készült album zenéiből állt a My Disco Preset labelemnél. A név. (Haha.) Na igen, ez afféle „belső ügy” pár barátom és köztem. Igyekszem rövid lenni: éveken keresztül otthon írtam a zenéket, nem igazán vágytam stúdiófelszerelésre vagy monitorokra, ragaszkodtam a bevált, otthoni, öreg berendezéseimhez, és mint köztudott, ezek az öreg sztereó cuccok teljesen más equalizer-rendszerrel működnek, egész másként szólnak. Így mindig a DISCO hangzásra (preset) volt állítva, mert így tudtam a legteljesebb hatásfokot elérni vele, és persze mindig jókat nevettek rajtam a többiek emiatt. Amikor nevet kerestem a labelnek, nem is volt kérdéses, egyből ez ugrott be: „My disco preset”.

Mi újság van most vele?
Jön egy új dal hamarosan, Take Me High címmel. A vokált a svéd Max Lodin énekelte fel hozzá. Amúgy is rengeteget dolgoztam vele mostanában, sok anyagot hoztunk össze az albumhoz is, de ezek sohasem jelentek meg. Ezt a dalt is erre az LP-re csináltuk. Nem igazán lehet rá azt mondani, hogy tánczene, de mivel a fejembe vettem, hogy valamilyen módon kiadom ezt a trekket, így egy single formájában most meg fog jelenni. Ez ugyanis az egyik legnagyobb kedvencem a nem létező albumomról! De aggodalomra semmi ok, van egy csokorra való remix: Ramon Tapiától és két svéd barátomtól Göteborgból is. Figyeljétek ezt a két srácot, mert van pár nagyon izgalmas új anyaguk, amik jövőre fognak megjelenni! Shakarchi & Straneus a nevük, jegyezzétek meg! Ja, és én is csináltam magamnak egy deep tech verziót a saját eredetimhez.

Mit tudhatunk a Save Me labelről? Két évvel ezelőtt indította néhány barátod. Ebben is benne van a kezed?
Én valójában nem vagyok benne a Save Me kiadóban. Két jó barátom, AGS és Rouzbeh Delavari működteti, de nagyon szoros az együttműködés közöttünk, ami természetes, mivel a barátságunk is nagyon közvetlen. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan együtt lógunk, de mindketten remek srácok, és mindig nagyszerű dolgokat csinálnak.

A svéd időjárás egy kissé hideg, s a szcéna sem túl nagy. Gondoltál már arra, hogy esetleg elköltözz egy másik országba?
Tulajdonképpen soha! Túlságosan is imádom Stockholmot! Ez egy olyan se veled, se nélküled kapcsolat én és Stockholm között. Néha egyszerűen gyűlölöm, de ha már 2-3 hétnél többet vagyok távol tőle, túlságosan is hiányzik az otthonom. Nem lennék képes végleg elköltözni Stockholmból!

Mégis mi az, amit a legjobban szeretsz a szülővárosodban?
Minden!

Mit szeretsz inni?
A Captain Morgan és a kóla, vagy vodka Red Bull-lal.

(
Forrás: www.freee.hu)

Kapcsolódó linkek:

Özgür Can on Discogs / on Myspace


1 megjegyzés:

  1. A régebbi zenéi nagyon tetszettek, kicsit James Holden muzsikáira hasonlítottak. Mostanság eléggé funky-ra vette a figurát Özgür, de legalább próbál új utakat (nem a gagyit) keresni.

    VálaszTörlés