2010. április 22., csütörtök

Nitrous Oxide: dallamos álomkergetés lengyel módra

A lengyel Krzysztof Pretkiewitcz aka Nitrous Oxide
1984-ben Poznan-ban született. Mint sokan mások ő is a kora kilencvenes években cuppant rá az elektronikára. Ezen belül előadók gyakorolták rá a legnagyobb hatást, mint Jean Michel Jare, Mike Oldfield és a Depeche Mode. Már ekkor realizálódott benne, ezt a fajta zenét szeretné ő is, a saját felfogásában megszólaltatni producerként. 1998-ban belevágott a PC-s zenefabrikálásba, ami idővel a hobbija, s egyben a szenvedélye is lett. Ez amiatt is megsüvegelendő, mivel Krzysztof nem volt zeneileg képzett, de ez nem képzett számára akadályt a kiteljesedésben. 2003-ban egy másik lengyel trance producerrel Kaqmil Bigaj-jal közösen megalakították a 3rd Moon project-et, mely név alatt olyan zenékkel büszkélkedhettek, mint a Diving In The Sky és a Moon Breeze. Emellett Dj Precision felfigyelt Krzysztof saját produkciójára a Waterfall-ra, amely megnyitotta a lehetőséget számára a lemezkiadás felé. Nitrous Oxide a kezdeti hard trance hangzásból 3-4 év alatt eljutott a progressive, uplifting sound-ig. Ma már világszerte elismert producer, lemezeit olyan neves producerek pörgetik, mint Armin Van Buuren, Tiesto, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Markus Schulz és az Above & Beyond trió. Olyan nagyszerű számokkal gyarapította a trance világot, mint a North pole/Frozen, a Magenta, a Red Moon Slide és a Cornflake.
A sok-sok EP után már érett egy egész estés N2O album, amit végre áprilisban vehettünk kézbe, s amit az Anjunabeats adott ki. A nyitó Alderaan igazi nyitó track, zongorás chill out a javából. A North Pole-t még 2006-ból ismerhetjük, ezúttal azonban egy vadiúj verziót fülelhetünk, a kor követelményeinek megfelelő szintre felfejlesztve. A fő dallam maradt, néhány kisebb módosítás mellett egy morgósabb, nyersebb bassline jelenti az újítást az eredetihez képest. A Mirrors Edge szép synth szőnyeggel köszön be, majd a nyugalom egy perc környékén foszlik szerte, egy igazi ragadozó basszus kezdi el a membránt csattogtatni a hangrendszerünkben. A kiállásban visszatér a nyitó hangkép, mint a nyers, elektro orientált baseline, míg végül egybeolvadva haladnak egészen az utolsó taktusig. A Follow you out az első vokális szerzemény a korongon, ahol a lengyel Aneym adja a hangját segítségül. Ez jó húzásnak bizonyul (az albumon többször is), egy könnyedebb, a prog house-zal kacérkodó darab kerekedik a kollaborálásból, tetszetős. Úgy néz ki N2O meghallotta ama negatív véleményezők hangját, akik túl egysíkúnak titulálják a zenéjét, így ötödik track-nek ismét egy szép instrumentális, chill out darabbal, a Muriwai-al rukkol elő. A Blurry motion átlagosnak indul, húzós basszusok mellett áttetszik egy szaggatott synth szőnyeg. A kiállásban aztán beindul az ereszd el a hajam érzés, egy csoda synth cserkész be bennünket, amely egyszerre hipnotikus és megnyerő. A Downforce az első olyan darab, ami a totális N2o hangzást elsőnek hozza a lemezen. Hosszú épülés, majd a kiállásban zongorázás, amire az elmúlt években már unásig ismert Above & Beyond-os synth preset rakódik. A Come into my world is valami hasonló elven alapul, itt viszont Sean Ryan vokálja nyújt némi felüdülést. A címadó Dreamcatcher sem tér le a jól bevált útról, talán csak a basszus kövérebb az átlagnál, a szintidallam és beállítás echte Anjunabeats-es. A Far away nekem Armin In and out of love-jára hajaz, pörgős pop-break szerzemény, trancy szintikkel és Aneym hangjával felvértezve. Az Endorphine nekem olyan mintha már hallottam volna valahol máshol ezt a dallamot, ettől függetlenül azért hallgatható lett a végeredmény a szokásos sémák bevetése ellenére is. A Supra végre mer váltani, némi szimfónikus hatást is fel lehet rajta felfedezni, amúgy a maradék trükkök alapján kicsit Aalto-san szól ez a track (vagy éppen Super8-ére). Zárásnak - keretes szerkezetként - egy korábbi sikerszámnak, az Amnesia-nak jön a chill out verzióra, ami ismét arról prábál meggyőzni, hogy Krzysztof sokoldalú producer.
Összességében kellemes albummal van dolgunk, ami azonban sok újjal már nem lep meg bennünket az eddig N2O cuccokhoz képest. Talán csak a lemez első harmada mutat erős életjelet, a közepe sablon uplifting, a vége is ébredezik, de egyben csak egy erős közepest, azaz 7/10-et adok neki.

Nitrous Oxide - Dreamcatcher

Label: Anjunabeats
Katalógus szám: ANJCD016
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2010. április
Stílus: trance, chill out
Producer: Krzysztof Pretkiewitcz

Tracklist:
1. Alderaan (3:50)
2. North Pole (Album Edit) (5:56)
3. Mirror's Edge (5:12)
4. Follow You (ft Aneym) (5:14)
5. Muriwai (6:43)
6. Blurry Motion (4:33)
7. Downforce (5:57)
8. Come Into My World (ft Sean Ryan) (6:30)
9. Dreamcatcher (4:46)
10. Far Away" (ft Aneym) (5:32)
11. Endorphine (5:20)
12. Supra (4:45)
13. Amnesia (Chill Out Mix) (6:11)

1 megjegyzés:

  1. A Blurry Motion tetszik a legjobban. Amúgy klassz kis album lett, és a többi zene közül is van mit dicsérni!

    VálaszTörlés