2010. április 17., szombat

Classis'S Gate - Frank T.R.A.X. (Artist Series 024)

Francisco Martínez Miras aka Frank T.R.A.X. a Barcelonához közeli Igualada-ban született, karrierjét hip-hop dj-ként kezdte. Nem volt ügyetlen a lelkem, hiszen 1992-ben megnyerte a spanyol DMC-versenyt. Rezidensként sokat tett több hírhedt spanyol klub — Scorpia, Central, Orbital, Xperience — felvirágoztatásáért. Frank manapság is gyakran pörget spanyol honban illetve Európa országaiban — Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Lengyelország —, időnként pedig a tengerentúlon is megfordul. Az elismerések sem maradtak el: a spanyol Deejaymags és Dj Onners számtalanszor díjazta már tevékenységét. Producerként 1992-ben hallatott először magáról, ám az első sikerszámát a 'Hypnose'-t két évvel később alkotta meg, ami hat héten át vezette a spanyol slágerlistát és több, mint 30 nemzetközi válogatásra lincenszelték le Európa szerte. A másik mérföldkő az 1997-ben Toni Verdi-vel közösen kiadott 'Alchemy' volt, amely szintén több kompiláción felbukkant, sőt maga a német techno guru Commander Tom is megremixelte. Ezek a lemezek magukon hordozták a hard dance és a korai trance jegyeit, amiből idővel Frank honfitársa Oriol Crespo aka O.R.G.A.N hathatós segítségével egy rendkívül epikus, érzelemdús és dallamgazdag hard trance hangzást gyúrt össze. A nagy áttörést végül a 2002-ben megjelent 'Nebuchan' volt, ami már az új T.R.A.X. sound jegyében íródott. Akkor sikert aratott, hogy például Judge Jules is beválogatta aktuális tíz kedvenc lemeze közé, mégpedig az első helyen. Frank ezidáig 27 válogatást mixelt, ezek közül jó pár elérte az aranylemez státuszt, 50 ezernél több eladott példánnyal. Napjainkban már nem aktív producerként, kb. 5 éve újabb megjelenést én nem hallottam tőle. Hogy mi történt vele? Majd kiderítem, de ez már egy másik írás témája lesz...

Frank T.R.A.X. - Nebuchan (Neo Records Ltd/2002)

A dal O.R.G.A.N remixével Shane 54 'Trance Escape'-s live mixében találkoztam először. Már akkor is megfogott érzelemdús hangzása, amely tényleg a szívénél ragadta meg az embert. Szépen komótosan, morgós basszusokkal kezdünk, majd egy lead synth riff sodor tovább, egy spanyol nyelvű „Liberta” női kántálással. A kiállásban tovább burjánzik a dallamvilág, ettől igazi eufória vesz erőt rajtunk. Valódi klasszikus, bár talán egy kicsit méltánytalanul lemarad a trance anthems válogatásokról, talán a keményebb sound miatt.

Frank T.R.A.X. - Take Me Away (Electropolis/2004)

Nagyjából a 'Nebuchan' vonalán haladunk itt is, ám a megvalósítás jóval szelídebb, a csodálatos vokál pedig másabb milliőbe helyezi az egész darabot.
A morgós basszus megmaradt, a hangszerek és hangszínek is hasonlóak, ám ha lehet így fogalmazni a végeredmény egy kicsit másabb, mint az első sikerdarab esetén. Azoknak ajánlom, akik megkérdőjelezik a hard trance létjogosultságát. Ilyen dallamokkal szemben lehetetlen vitatkozni.


Frank T.R.A.X. - Renaissance (Electropolis/2005)

Azt hiszem újra meg újra csak ismételni tudom magam, hiszen a 'Renaissance' is a jól kitaposott T.R.A.X. & O.R.G.A.N. ösvényen halad, természetesen más főmotívummal. Talán a dobszerkó és a groove az átlagosnál progresszívebb irányba tereli a dalt.
A synth preset-tet még én is szívesen átvenném, hihetetlenül telten szól, kitölti az étert teljesen. A single egyben egy korszak lezárásának is tekinthető, hiszen azóta egyetlen egy Frank T.R.A.X. alkotás sem látott napvilágot. Ennek tükrében érdemes megbecsülni, többszöri hallgatása fokozottan ajánlott!





Charly Fath - S.O.S. (Frank T.R.A.X. vs. O.R.G.A.N. Remix) (2002)
Dark Suite feat. Aura - Dark Sweet Piano (Frank T.R.A.X. vs. O.R.G.A.N. Remix) (2002)
Darren Tata vs. Jono Grant - Let The Light Shine In (Frank T.R.A.X. vs. O.R.G.A.N. Remix) (2003)
Starchild - Love Don't Live (Frank T.R.A.X. vs. O.R.G.A.N. Remix) (2003)
Milk INC - Walk On Water (Frank T.R.A.X. vs. O.R.G.A.N. Remix) (2003)
Yomanda - You're Free (Frank T.R.A.X. vs. O.R.G.A.N. Remix) (2003)

1 megjegyzés:

  1. márbocsánat de a nebuchan az mind a mainapig az egyik überkedvencm:)

    5 pontbol 7et adok neki:)


    Madamz

    VálaszTörlés