2010. április 21., szerda

Techno-house klasszikusok Budai tolmácsolásában

1997-ben, amikor a hazai modern tánczenei szcéna még csak mocorgóban volt Dj Budai nagyot robbantott Techno-House Classics című összeállításával. Az akkori top magyar dj-k közül ő kezdte meg a mixalbumosok sorát, nem is akárhogyan. Valszínüleg sokan tudják, Bugyik Imre aka Budai anno funky lemezek pörgetésével kezdte a szakmát. Majd a Mayday és Love Parade mozgalom fénykorában Westbam, Marusha és egyéb happy hardcore lemezekkel frissítette fel lemezparkját. Később több techno-s dolgot csempészett szettjeibe, az eszement bpm pörgést lassan a nullára redukálva. Kialakított egy rá jellemző hangzást, ami remek ötvözete a tech és deep housenak és funky technonak. Az ominózus mix is ennek a jegyében készült. A keverések pontosak — nem csoda, mert hd-n készült, s ez hallatszik, mivel helyenként két basszus is duruzsol egyszerre —, a felcsendülő nóták egytől-egyig klasszikusok, ez garancia a minőségre.
Az elején hipnotikusan úszik be Quench Dreams-sze, ami már megigézi az embert. Emmanuel Top Acid phase-ze folytatja a dallamáradatot, majd Awex - Our future-ével tényleg acid-be csúszunk. Szintén az acid játsza a főszerepet Dj Misjah korai klasszikusában az Access-ben. A techno ösvényen maradva érkezik Dave Clarke fémes Wisdom to the wise-za (a híres/hírhedt Red korongról), majd egy óriási váltással Sven Vath L'Esperanza-jának Paul Van Dyk és Cosmic Baby féle zongorás trance remixe érkezik. Kicsit visszavesz Imi a dallamokból, deep-be fordulunk Steve Mason Looks like another fine day-jével. Terry Lee Brown Jr is mélyen tart bennünket korai tech-deep gyöngyszemével. Shandrew acid-be hajló I want you-jánál újra begyűjtjuk a rakétákat, húzósabb blokk érkezik. DJ Franco Traxx bizarres-ja enged egy kis pihenőt, majd Ethics La luna-ja pumpáló basszusával hív szeletelésre bennünket. „Az agy a fegyver” - hirdeti az osztrák Mark N.R.G. száma, amihez kellőképp karakteres dallam társul. Mikor már hiányolnánk a konstansan visszatérő acid elemeket beköszön Mory Kanté autentikus afrikai esőtáncának a Yeke Yeke-nek Hardfloor féle tánctérrobbantó átirata. Az Underground Baseheads Bit of love-janak subja rendesen próbára teszi a hangfalainkat. Az érkező Green Velvet Flash olyan szépen társul a Bit of love-hoz, hogy jómagam a tribal zörgés alatt megbújó funky riff-et a Zöld Selyemfiúnak tudtam be, noha Baseheads-ék munkájából lóg át a Flash-be. A rejtély megfejtése után Armand Van Helden kínál meg bennünket egy kis minőségi house-zal, amit Jimmy Sommerville Heartbeat-jéhez készített. A végére azért kellőképp elszállós hangulatba kerülünk, amit Jam & Spoon felejthetetlen Stella-ja garantál, majd a Faithless-es Rollo és társainak korai remekével a Hold that sucker down-nal zárunk.
Egy biztos, a monoton és dallamos zenék közötti harmónia magasan kiemeli ezt a lemezt a többi tucatmix közül. Szerintem az évtized legjobb magyar mixlemeze.

Dj Budai - Techno House Classics 93-96

Label: Polygram
Katalógus szám: 539 686-2
Ország: Magyarország
Megjelent: 1997
Stílus: Techno, house, trance
Dj mix: Bugyik Imre aka Dj Budai

Tracklist:
1. C Groove DJ - Hypnotiko 3 (MBG Aural Intro)
2. Quench - Dreams (Extended Mix)
3. Emmanuel Top - Acid Phase
4. A.W.e.X. - Our Future (Carl Cox's Ultimate Mix)
5. DJ Misjah & DJ Tim - Access
6. Dave Clarke - Wisdom To The Wise (Original Mix)
7. Sven Väth - L'Esperanza (Visions of Shiva's Hope Will Move Mountains Mix)
8. Steve Mason - Looks Like Another Fine Day
9. Terry Lee Brown Jr - Impact State
10. Shandrew - I Want You
11. DJ Franco - Traxx Bizarres
12. The Ethics - To The Beat Of The Drum (La Luna)
13. Mark N-R-G - Brain Is The Weapon
14. Mori Kanté - Yeke Yeke (Hardfloor Dub)
15. Underground Baseheads - Bit Of Love
16. Green Velvet - Flash
17. Jimmy Sommerville - Heartbeat (Armand Van Helden's Cardiac Mix)
18. Jam & Spoon - Stella
19. O.T. Quartet - Hold That Sucker Down (Builds Like A Sky Scraper Mix)

Short video mix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése