2010. április 21., szerda

BTC2 - 2006. január 21. - Ronski Speed

A TranceTream -es stáb következő -sorban a második- party-jának meghívottja a kelet német Ronny Schneider alias Ronski Speed volt. Ronski az egyik legetehetségesebb új generációs trance producerek egyike. 1997 -ben gyorsan leszerződik a fiatal ám de feltörekvő német Euphonic lemezkiadóhoz. Viszont egy 2000-es remixel kezdődött minden, amit Ron a legandás Sonorous "Glass Garden" -jéhez készített, ami egész Európát bejárva hatalmas klubsláger lett. Első sikeres projetjei a Sun Decade és a Barefoot Brains voltak, mely alteregókat a Sonorous-os Ralf Müller -rel hoztak létre. Az áttörést a 2002-ben megjelent I'm Alone című szám jelentette, mely nagy szenzációnak számított a szcénán belül. A következő állomás az IRIS nevű massziv ópusz volt, ami ugyan Speed neve alatt jött ki, de Roug Mullar -rel közösen szerezték. Ezt követte az E.O.S., és a Miroco de Govia -s Asaraja. Ezután Ronski 2005 -ben az Incognition -nal tarolt, amit a Stoneface & Terminal duóval készítettek...



Ez a TranceTream.FM, itt van velünk Ronski Speed. Hogy érzed magad?
Köszönöm, hangolódom.

Szerzeményeid különböző nevek alatt jelennek meg. Ronski Speed, Sun Decade, mi a különbség köztük?
Az első Sun Decade felvételen volt vokál is. Különbséget akartunk tenni. Ronski Speed egy előadóművész, egy férfi. Közben meg ott van a női énekhang. Elindítottunk egy olyan projektet, amiben van vokál, ezt neveztük el Sun Decade-nek. De ez is csak a zenéről szól, ez is mi vagyunk.

Számos közös felvételed született az évek során más előadókkal. Mostanában éppen Stoneface & Terminal-al dolgozol sokat együtt. Kivel élvezed leginkább a közös munkát?
Nehéz ezt így megmondani, de talán Mirco de Govia-t említeném. Évek óta együt dolgozunk. Talán 2000-ben kezdtünk el közösen felvételeket készíteni, ami mindig nagyon sok örömet adott. Ami Stoneface & Terminal-t illeti, eszünkbe jut valami, stúdióba vonulunk. Nem az a cél, hogy valami óriásit alkossunk. Az eredmény ettől még jó lehet, de igazából csak ülünk és jól szórakozunk. Mostanában kijött ezek közül néhány és nagy siker lett. Ennek örülünk. Mi igazából csak szórakoztunk és úgy gondolom, hogy ez az, ami a zenéből is visszaköszön.

Gondolkoztál már azon, hogy a jövőben kivel dolgoznál együtt?
Van egy rakás művész, akiket ismersz, akikkel szeretnél együtt dolgozni. Most mondhatnám, hogy melyik együttes énekese. Mondhatnám, hogy a Depeche Mode vagy a Pet Shop Boys. Mindenki ezt szeretné. Azt gondolom azonban, hogy ha egy művészt kell említeni, akkor talán Ferry Corsten nevével hozakodnék elő. Olyan sok jó ötlet fűződik nevéhez, számomra talán ő a legjobb trance zeneszerző.

Egy hónappal ezelőtt ugyanitt kérdzetük Markus Schulz-ot. Ő akkor a trance körforgásáról beszélt, az uplifting és a progressive vonal váltakozásáról. Te mit gondolsz erről? Hová sorolod magad ebben a körforgásban?
Számomra mindig érdekes az elektronikus zenék bármelyik vállfaját meghallgatni. Legyen az techno, elektro, trance, house. Sokféle stílus keveredik. Ezekből tudsz válogatni, mixelni. Ez teszi változatossá és nagyszerűvé. Nincsenek határok. Mint dj azt mondom: az emberek azt is várják tőlünk, hogy új zenéket mutassunk nekik vagy akár meglepetéseket. Ez nagyon jól sülhet el, ha nyitott a közönség és nem gondol ezekre a műfaji határokra. Mint producer pedig azt állítom, hogy bármilyen stílusból meríthetsz, bármilyen alapot használhatsz. Szerintem ezek a határok senkit nem érdekelnek. Azt teheted, amit jónak látsz és ez jó.

Számos olyan művész van, akikre azt mondjuk, hogy ők inkább dj-k, míg másokról azt tartják: inkább zeneszerzéssel foglalkoznak. De mi a helyzet veled? Csak tavaly számos rendkívül húzós zenéd jött ki, de az elmúlt év a dj karrieredben sem múlt el nyom nélkül...
Körülbelül 6 éve dj-zek, nem sokkal később kezdtem el zeneírással foglalkozni. Nem könnyű megmondani, hogy mi vagyok igazából. Szeretek a gondolataimmal, elképzeléseimmel a stúdióba vonulni, de szeretek a közönségnek is játszani. Egyiket sem akarom túl gyakran csinálni. Meg kell találni az egyensúlyt a dj-zés és az alkotói munka között. Mindkettő nagy hatással van rám. Azt hiszem sikerült megtalálnom a középutat, ezért nem állítanám, hogy inkább dj, vagy akár inkább zeneszerző vagyok.

Új válogatásod jelent meg nemrég, milyen terveid vannak még erre az esztendőre?
A cd a múlt év végén jelent meg. Készül azonban egy másik, egy nagy mexikói fesztiválra. Most kezdtem el az összeállítását, a megjelenés pedig március-április környékén várható. Amikor egy mix-cd-t csinálsz, nagyon körültekintőnek kell lenned, hiszen sokszor előfordul, hogy nagyon hosszú idő telik el a lemez összeállítása és a megjelenés között. Éppen most fejeztem be néhány remixet Above&Beyond-éknak az Alone Tonight-hoz, ez márciusban jelenik meg. Tatanának is dolgoztam, ez pedig ennek a hónapnak a végén lesz elérhető. De készül remix a Somatic Sense recordshoz és dolgozom egy olyan remixen is, ami egyelőre még titok. Remélem szeretni fogjátok.

És mit hallhatunk ma este?
Ahogy azt az előbb is említettem már: trance, techno, elektro, house, progressive. Minden, amit csak akartok. Olyan energetikus lesz, mint mindig - remélem kedvetekre való lesz.

Köszönjük, hogy válaszoltál kérdéseinkre.
Én is köszönöm.

Kapcsolódó linkek:
Party video: Ronski Speed in Budapest (548 Mbyte - 24 perc / minutes)
Biography
Flyer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése