2010. április 21., szerda

Classic’S Gate – Dj Tandu [Artist Series 25]

Ingo Kunzi aka Dj Tandu alias Ayla német származású trance producer és dj, a dream trance egyik kultikus alakja. Jónéhány saját szerzeménnyel és rengeteg remixszel büszkélkedhet, melyek többsége klasszikussá vált a műfajon belül. Neki is meg volt a tehetsége ahhoz, hogy egy sajátos hangzásvilágot alakítson ki, amely egyedi és összetéveszthetetlen. Talán a legismertebb projektje az Ayla, ahol nagyon magára talált és sorra dobta piacra klasszikusait! Tandu még ma is aktív, zenésztársával Mike Mash-sel készítgetnek zenéket Tandu & Mike Mash név alatt. [More Info: DJ TANDU on Myspace]


Ayla – Ayla
(1996)


Az original verzió mesebelien kezdődik és a folytatása se kisebb élmény. Dübörgő, mély dobok, a háttérből chill out szerű dallamozás segít be. Aztán némi zongorázgatás, és egy csodaszép vokálos kiállás. Kis idő eltelik és elkészül a trance buvár Dj Taucher Remix-e. Mint az ismert Dj Taucher nagy slágerező hírében áll, de szerencsére ezúttal nem kommerszkedik, hiszen segítségére van Torsten Stenzel a York formációból. Egyértelműen ez a remix teszi klasszikussá ezt a gyöngyszemet! A Space Brothers nevű duó is előrukkol a maga "erőltetett" verziójával (Space Brothers Remix), bár ne nyúltak volna hozzá ehhez a zenéhez! Verachocha Remixel-ése viszont nagyon jól operál zongorajátékával, és a szintis kiállás is elég nice-os! Ayla – Ayla (The Remixes) pakk ’99-ben kerül piacra a Wiggle Records jóvoltából, mely az ismertebb verziókat tartalmazza. Végül elkészíti Ingo Kunzi, DJ Taucher, Torsten Stenzel az Ayla – Ayla Part II és bezárul a kör. Aztán még egy érdekességet meg kell említsek, illetve kettőt is! Az egyik a Kosmonova - Ayla-ja, a másik egy hard trance producer újraértelmezése: az Evolution - Ayla (Phil York Remix).

Ayla – Liebe (1998)

Ez a muzsika a dream trance nagy nagy klasszikusa! Az eredeti számot Cosmic Baby készítette, Cosmic Baby – Liebe címen 1992-ben (Stellar Supreme Album)! A Liebe szeretet jelent (németről magyarra lefordítva), és ez a szeretet érzés végig jelen van a zenében.. Dj Tandu alias Ayla ’98-ban látott fantáziát a liebe-ben, és a legtöbben csak ekkor fedeztük fel magunknak a számot. Remixek: ATB Remix, Minimalism, Cyrus & The Joker Viszont 2003-ban Ayla – Liebe .03 címen készült egy újabb verzió. Szerintem példát vehetne a többi producer, mert extra jól sikerült. Ingo meghagyott minden jót az eredeti verzióból és egy csodálatos, atmoszférikus térbe helyezte bele a Liebe-t. A Viva Club Rotation meg is hívta a maestrót azaz Ingót egy felvételre, ahol a közönség élőben hallhatta őt játszani. A felvételt szerencsére mi is megtekinthetjük (Ayla - Liebe .03 Live in Club Rotaton).


Dj TanduVelvet (1999)

Attish szubjektív: Amikor előszőr hallottam ezt a számot körülbelül 2002 lehetett. Elég furának tűnhet, hogy csak ekkor bukkantam rá, viszont van ennek egy története is! Elég sok klasszikussal megismerkedtem a korábbi időszakban, de erről a remekműről nem volt tudomásom. A helyzet az, hogy ez a zene nem Velvet címen vált igazi klasszikussá! Történt ugyanis, hogy beszereztem a Trance Nation Four-t 2000-ben, és a második cd utolsó száma volt az Orion – Eterinty (Darren Tate Mix), erre a zenére felkaptam a fejem! Ez volt az a pont, hogy utánanéztem, hogy kicsoda Darren Tate és kinek a nevén fut az Orion projekt. De még ekkor is csak az Orion féle feldolgozásról sikerült csak infót gyűjtenem. Aztán megvettem a Lube Label-es The Year Of Trance 99 - The Final Year Mix-et eredetiben (éppen akciót tartott az egyik zenebolt). Ez egy négylemezes válogatásalbum és potom pénzért sikerült hozzájutnom! Az album 4. cd-jének a 13. track-jére lettem figyelmes. Aztán gondolkodtam, hogy de ismerős ez a zene, mintha már hallottam volna valahol?! Igen, rájöttem, hogy az Orion – Eterinty-je az, amely nem csak, hogy hasonlít, de szinte ugyan ez. És végül kiderült, hogy a Dj Tandu – Velvet-je az eredeti verzió. Készült is egy olyan, hogy Orion vs. Ayla – Eterinty. A Tate féle verzió annyiban különbözik, hogy van benne egy csodaszép vokál (Vocal by Sarah-J), és ami a leglényegesebb, hogy szenzációsan van hangszerelve.

Orion - Eternity (2000)

Dj Tandu – Velvet-je ’99-es. Tipikus Ingo Kunzi hangzású zene. Ami engem megfogott, az a kiállásban szereplő, fütyülésre emlékeztető rész.


Orion – Eterinty az ezredforduló egyik álomzenéje. Original Acoustic Mix-ben gyönyörű chill out. Viszont Darren Tate Mix-ben éri el a csúcspontját, és kerül be a trance klasszikusok csarnokába.




Ayla - Angelfalls (1999)


Gyors első etap, és az utána következő "angyaleséses", álomszerű kiállás jellemzi az Angelfalls-ot. Az eredeti maxi tartalmaz egy Waterfall értelmezést, amely tekinthető
akár instrumentális verziónak is. Az Elemental Force inkább akusztikus felszereltségű. A Particular Beach egy igazi chill out műremek! Waterdrop vérbeli klubba való értelmezés. Zseniális kisalbum az Angelfalls!




DJ Tandu Presents Ayla – Singularity (Brainchild II) (2000)

Bár Ingo Kunzi csinált nagy slágert ebből a zenéből, de az eredeti szám szerzője a Cygnus X-ből jól ismert Matthias Hoffman alias AC Boutsen. A Brainchild II azért is van zárójelezve, mert ez is Matthias Hoffman egyik alteregója! 1994-ben jelent meg a kiadvány az Eye Q records-nál és a Brainchild – Vol. II - Singularity nevet kapta a vinyl, melyen egy C-Mix és egy P-Mix található. Valószínűleg nagy sikere volt, mert Matthias egy újabb verziót készített, ezúttal Brainchild – Symetry C néven (1999, Multiply Records). Nagy meglepetésünkre a lemezen számos progresszív trance producer remixét találjuk. Lange Breakbeat Remix a legismertebb, de a Vincente de Moor Remix is jól szól, bár nem egy nagy kattanás. Mike Koglin Remix a legérdekesebb és szerintem a legjobb remix a maxiról! 2000-ben jön Ayla és piacra dobja a Singularity (Brainchild II)-et. A Miss Thunderpussy Remix hard trance (Remix by Tatjana Orffé & Luiz O’Brien). Pulsedriver Remix ritmusos, tipikus Slobodan Petrovic Jr. féle hangszerelés, de nagyon jól sikerült. Az Ayla's Club Mix mindent visz. Igazi megaklasszikus. Igaz, hogy az alapzene kitalálásával nem kellett bajlódnia Ingo-nak, mert azt készen kapta, de ahogy átalakította az mesteri. Az albumon megtalálhatjuk még a Dj Tandu Presents Ayla - Outburst-öt, ami személyes kedvencem Kunzi zenéi közül!


Ayla Presents Yel - Sun Is Coming Out (2002)

Tandu-ban az eddig felsoroltak alapján se csalódtunk, sőt inkább hihetetlennek tartjuk, hogy ennyi nagy klasszikust volt képes szinte egymaga összehozni, hiszen más zenészek csak csapatmunkával jutnak el ilyen szintre. Ingo-nak ezúttal nem egyedül kellett mesterkednie, hogy ismét nagyot alkosson. Segítségére volt a Yel páros, azaz Stefan Roth és Ysabell Roth. Nagyon szépen kidolgozott zenéről van szó. Gyönyörű a vokál, és az „alapzajok” is ütősek! A Vernon’s World Remix jellegét tekintve elég futurisztikusra sikerült és inkább egy dj szettbe képzelem el, mint így magában hallgatva egy válogatásalbumon. Az Intrance verzió csinált igazi klasszikust ebből a zenéből, melyet a hozzá készült klippel együtt hallgathatunk , illetve nézhetünk meg. A Trip Mix akár intro-ja is lehetne egy dj set-nek, de egymagában is élvezhető remix, és nagyon jól szól!

Karuma - On-Y-Va (2000)



Ingo Kunzi, André Forrer & Allan Michie közös projektje.
Hiába a társszerzőkkel való együttműködés, nagyon érződik, hogy Tandu mjúzik. Remix-ek: Fridge Mix, DJ Tandu & Mind-X Remix, Allan Mc Loud Remix, Silvio Ecomo Remix, Alex Flatner Mix.







Ingo Kunzi'S TRaX

TandúSpaceido (1994)
Tandu & TrexBeridox (1994)
Ayla - Into The Light (1999)
Ayla - Sunday (1999)
Ayla - Dreamland (1999)
Karuma Mindmachine (2000)
Anakin - Can You Hear Me (2001)
Dj Taucher and Tandu pres Tantau - Mansonate (mix 1) (2004)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése