2010. április 16., péntek

Classic’S Gate – Matthew Dekay [Artist Series 016]


Matthew Dekay az EDM szcéna egyik legtalányosabb figurája, tehetsége viszont megkérdőjelezhetetlen! Matthew diszkográfiájában számos jól sikerült progressive house és jó néhány progressive trance zene szerepel. Holland barátunk dj-ként sem akármilyen, s ha esetleg valami oknál fogva producerként nem vált volna ismertté, akkor egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb lemezlovasként felfigyelt volna rá a nagyközönség. Mixei lendületesek, innovatívak és egyediek. Fellépésein (lásd például itt) az elektronikus zene megszállottjai számára mindig remek hangulatot képes varázsolni. Viszont amiről még muszáj említést tennem, azok a remixek, amiket Matt készített. Számos újrakeverésének köszönhetően már nem egy zene vált klasszikussá az idők folyamán. Visszatérve az ellentmondásossághoz! Matthew-nak van pár kisérleti jellegű muzsikája, melyek ugyan nagy tehetségre vallanak, de azt kell mondjam, hogy meghallgatásuk után azt érzem, mintha Matthew Dekay-nek köze sem lenne hozzájuk! Ezeket amolyan otthoni hallgatásra szánt muzsikák. Ami igazán ledöbbentett, az a Trousy mixalbum volt, ahol az előbb megtapszataltakat tudom ismételni. Pár bombasztikus zene, majd várom, hogy mikor következik a Matthew-féle varázslat, de nem érkezik semmi, kissé csalódott maradok. Ezek ellenére Matthew Dekay-nek így is nagy rajongója maradok és csak remélni tudom, hogy lesznek még neki nagy durranásai, hogy azt mondhassuk: apám, hiszen ez Matthew Dekay!!!


Matthew Dekay Biográfia


"Matthew Dekay Hollandiában született, és ott is kezdett el dj-zni. A kilencvenes évek vége felé gyors, de annál sikeresebb periódust élt meg a holland popszakmában, de hamar elfordult inkább az underground zenék felé. A következő öt éven keresztül lassan építgette saját hangzását, míg végül a One Star Recordings ki is adta néhány számát. Dj-karrierje szülővárosában, Haarlemben a Stalker Club nevű helyen kezdődött, ahol rezidensként maratoni szetteket játszott, folyamatosan javítva technikáját. Egy idő után pedig akármerre járt fellépni, szettjei mindenhol maradandó élményt nyújtottak közönségének, Hollandiában így hamar híre is ment. Rendszeres fellépéseivel a Dance Valley vagy az Extrema fesztiválokon, Matthew Dekay neve hamarosan hazája dance szcénájának egyik legnagyobbja lett, sőt Európa-szerte is egyre többen hallgathatták szettjeit. A holland Extrema Festival szervezőivel való kapcsolatának köszönhetően, egyik első mix kiadványa a 2003-as fesztivál hivatalos soundtrackje lett, Time To Think címmel. A most megjelenő dupla CD/DVD csomagban is található mix, jelenleg pedig a BBC Radio 1 felkérésére egy Essential Mix elkészítésén dolgozik (ez a tervek szerint még az ősszel adásba is kerül majd.) A Combine Forces és a Deep Records szintén megjelentetett jó néhány tracket, és Matthew szinte sohasem pihent. A hangzás folyamatos fejlesztése érdekében újabb és újabb saját számok hagyták el a stúdióját, a mai napig összesen több mint harminc.
A dance szcéna folyamatos kategorizálási kényszere ellenére Matthew Dekay igyekezett olyan egyedi hangzást kifejleszteni, amit nehéz beskatulyázni. Stílushatárok és megkötések nélküli zenét, olyan hangzást, ami lehetőleg nem hasonlít semmire. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk egy stílusnévhez, jobb, ha elkezdünk megbarátkozni a kiadója által kifejlesztett stílus-elnevezéssel, azaz a "Trouce" szóval. Zenéiben ugyanis leggyakrabban house ütemek találkoznak trance-es ritmusokkal, hogy az így létrejött egyveleg a klubszcéna mindkét szegmensét megérintse."
(Forrás: http://www.pulzar.hu/muveszek/matthew-dekay)


Matthew Dekay
Searching [2003 / Jive]

Matthew Searching-jét Mirjam Vandershore mennyei hangja emeli a fellegekbe. Elképesztő légkörben úszunk. Ez is egy kísérleti zene, de azt hiszem az útkeresés ezen tükröződését mindannyian nagyra értékeljük. Mostanság a szcénából hiányoznak az ilyen fajta zenék. Bár ez nem jelenti azt, hogy nincsenek ifjú, feltörekvő tehetségek. A Searching-et leginkább progressive deep house-ként lehetne aposztofálni.



Matthew Dekay - Higher Thoughts [Little Montain / 2004]

Az egyik legszebben megkomponált Matt Darey zene. Az alapverzió nagyon hosszú, így bőben marad időnk arra, hogy megcsodálhassuk a progresszív house egyik legnagyobb gyöngyszemét, vagyis a Higher Thoughts-ot. A szerzemény szép, deep-es hangzású, és hallgatásakor egyetlen egy pillanatra sem lankad a figyelmünk. Egyszerre elgondolkodtató, és ámulatba ejtő zene.
REMIX: Steve Porter Remix.



Matthew Dekay - Clearing The Mind [2006 / Electronic Elements]

Clearing The Mind kapcsán azt érezzük, hogy egyszerre house és trance is. Nem sokat tévedünk: a közös nevező pedig a mesteri progresszívitás, ami ezt a két elemet összeköti. Dekay bácsi óriásit lépett előre a szakmán belül, amikor ezt a zenét megalkotta. Bámulatosan szól és ha bárhol felcsendül, akkor nyomban skandálhatjuk: Dekay! Dekay! Bizony, mert annyira sajátságos stílusu zene, hogy rögtön megismerjük. REMIX: 16 Bit Lolita's Remix.


Matthew Dekay
Timeless [2007 / Electronic Elements]

Az "időtlenség" próbáját kiállta a Timeless. Tökéletes hangszerelés. Minden dallam, és dob pont ott szólal meg, ahol kell. Bámulatos tehetség kellett ahhoz, hogy ez a klasszikus megszülethessen. Matthew az öblös, mély dobokra rápakolta a gitárszerű hangjátékot, aminek párosításával egy nem mindennapi zenét hozott létre. A Tommyboy remix elég furának hat az alapmű meghallgatása után, pedig a maga nemében ez is nagyszerű lett. Olyan egyedi effektelések hallhatóak, hogy a fülünk nem ketté, hanem nyomban négyfelé fog állni (amire talán még egy vásári nyúl is büszke lenne ..XD). A darab azonban a csúcspontját a Digifruitella dub-ban éri el!! REMIXEK: Digifruitella Dub, Tommyboy Remix.


Matthew Dekay vs. ProluctorsBad [2005]

Dekay a Bad-et a holland Proluctors producerpárossal közösen készítette. A legnagyobb elektronikus zenék közé sorolandó ez a szám, nem csoda, hogy a legjobb mix-, és válogatásalbumokra is felkerült. Amilyen fura címet kapott olyan nagyszerű zene (Bad annyit jelent, hogy rossz). Amelyik buliban ez a szerzemény helyet kap, oda már megérte elmenni! Hallgatása során nemcsak egy egyszerű klasszikust hallhatunk, hanem annál valami többet érzünk. A Bad pont az ellenkező érzetet váltja ki belőlünk, vagyis nem hogy rosszul, hanem nagyon is jól érezzük magunkat.


Matthew Dekay vs Proluctors - Let The Game Begin [2004 / DK Records]

A Let The Game Beginn csodás hangszerelést kapott. Olyan sok mindent nem tudok elmondani erről a számról, mert ezt hallani kell, és nem beszélni róla. Mindenesetre, ha egyszer fent járunk a mennyekbe, akkor jó lenne ha ezt a zenét is magunkkal vihetnénk. Rövidke történet Dekay nevéhez: Matthew művészneve a Dekay a D. Kerkhoff vezetéknévből lett kitalálva, ugyan is a D.-t és a K.-t ejtjük — fonetikusan írva — Díkéj-nek.






Matthew Dekay & Doves & Roob V - Behind Secret Borders
Matthew Dekay & Roob V - 2 Da Groove [2006]
Matthew Dekay - Beautiful Monday [2003]
Matthew Dekay - If I Could Fly (Original Mix / Patch Park Remix) [2008]
Matthew Dekay feat Norman Soares - Move Yo! [2004]
Matthew Dekay - Space Mountain Tablet
Matthew Dekay & Alvredo Symbiosis
Matthew Dekay - Second Life (MDK Mix) [2008]
Matthew Dekay Vs Proluctors - What If
Matthew Dekay vs Proluctors - The Deeep Show (Orig / Dj Remy Remix) [2005]


Sasha - Belfunk (Matthew Dekay Remix)
Arpiction - Don't Walk Away (Dekay Remix)
Perasma - Swing 2 Haromny (Matthew Dekay Remix)
Junkie XL feat Lauren Rocket - More (Dekay Remix)
Michael Burns - See Me Fall (Dekay & Proluctors Remix)
D Fuse feat JES - Living The Dream (Dekay Remix)
Sultan & Ned - Eye Spy (Dekay Remix)
The Asteroids Galaxy - Sun Aint Shining No More (Dekay Remix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése