2010. április 16., péntek

Classic’S Gate – Oliver Lieb [Artist Series 007]

Oliver Lieb frankfurti születésű (1961. december 31), a progresszív elektronikus zenék (trance, techno, house, electro) nagymeseterként számon tartott producer. Lieb 1988 óta tevékeny résztvevője a szakmának. Az Oliver Lieb és alteregóinak neve alatt eddig több, mint kétszáz szerzemény jelent meg. A Mester olyan előadók számaira készített átiratokat, mint a Faithless, Moby, Snap, Yello, Human League, Mory Kante vagy az Utah Saints. Már 14 évesen is nagyon vonzódott a zenéhez, de ekkor még főleg a funk/soul/jazz irányzatok érdekelték. Aztán jött a nagy váltás, érintkezésbe lépett az elektronikus zenével, ahol többek között a Pink Floyd, a Kraftwerk, valamint a Yello, és Jean-Michel Jarre-t fedezte fel magának. Oliver az első igazán átütő sikerét a FORCE LEGATO projekt System című darabjának köszönhette, melyet a Dorian Gray rezidens dj-jével Torsten Fenslau-val (RIP 1993) közösen készítettek, ami 1989-ben a ZYX Records gondozásában jelent meg. Külön érdekesség, hogy Fenslau nevéhez fűződik például a Culture Beat's 'Mr. Vain’-je (1993 Release). Lieb egyedi hangzásvilága a downtempo–kísérleti techno- chill out–trance keverékéből táplálkozik. Első igazán sikeresnek mondható saját projektje a Spicelab, amelynek zenéit a kezdeti időszakban a Harthouse label-nél jelentette meg. De hiába az átütő siker, Oliver nem akart leragadni egyetlen egy kiadónál és műfajnál sem. Hogy alkotói tevékenysége ne préselődjön korlátok közé, ezért úgy döntött, hogy további alteregókat hoz létre (The Ambush, LSG, Paragliders with Torsten Stenzel, stb..). A későbbiekben olyan neves kiadók gondozásában jelennek meg zenéi, mint a Hooj Choons, a Suck Me Plasma, a Platipus, Superstition, Joof Rec., Dos Or Die, Yoshitoshi Recordings, Orbit Records stb…. Aztán 2004-ben sokminden megváltozott az elektronikus zenei szcénában és Lieb is elérkezettnek látta az időt arra, hogy megalapítsa saját label-ét, melyet Machine névre keresztelt. A kiadó első hivatalos single-je a Circus Maximus mely 2005-ben látta meg a napvilágot. Azóta további minőségi zenéje (tech-house és minimal) is megjelent, de viszonylag keveset hallunk Lieb-ről…[More Info: Oliver Lieb Discography, Oliver Lieb on MySpace]
Oliver Lieb egy igazi legenda. Munkáinak se szeri se száma. Éppen ezért szűkíteni fogom zenéinek felsorolását és csak a legnagyobbakat veszem górcső alá. Csak remélni tudom, hogy ezen cikk elolvasása és Lieb zenéinek meghallgatása után sokan fogják Oliver stílusát megszeretni!

OLIVER LIEBSUBRAUMSTIMULATION [1999]

Ez az a különleges nevet viselő szerezemény, melyben a leginkább érezni az Oliver Lieb-féle stíluskavakádból származó érdekes hangzást. Az alapzaj mély, lüktető, techno-s stílusához igazodva rámolta rá Oliver a minden szempontból különlegesnek mondható science-fiction-ös, gépies-nek ható hangzást. E zene megjelenését követően Lieb ázsiója nagyot ugrot, mert szinte minden trance válogatásra-, és mixalbumra felkerült. Mike Dierickx alias Push néven készített egy frankó újrakeverést, mely szinte a tökéletesség határát súrolja. Az alapzajt kicseréli, a dallamhangokat átdolgozza. Egyszóval szinte mindent kicserélt, és épített nekünk egy hatalmas átiratot. A W.J. Henze Mix kissé acid-os, de bámulatos hagzásvilágot tár elénk. A John Johnson Remix prog-os képet vetít elénk. A Sander Kleinenberg remix-ben már szinte az űrben járunk. REMIX: Main Mix, Johnson Mix (by John Jonhson), W.J. Henze Mix, Push Remix, Single Mix, Sander Kleinenberg Remix, John Johnson Remix.

OLIVER LIEBLIGHTSPEED [2000]

Egy csöppet a Subraumstimulation-os érzést hozza vissza Lieb ezen szerezményével. Igazából hatalmas bravúr az hogy Oliver Lieb nem szürkült bele saját, jól kialakított hangzásvilágába, és mindig tudott valami újat mutatni a hallgatóságnak. A Lightspeed ügyesen építkezik és valamely messzi civilizáció nyomait véljük benne felfedezni, mintha csak a kozmoszból csöppent volna ide, mihozzánk. REMIX: Original Mix, Circulation Remix.




THE AMBUSHEVERLAST [1999]

Az Everlast Club Mix-ben elég furán hat az emberre. Előszőr is nagyon monoton, és leginkább egy rituális dobattrakcióra gondol az ember, mint, hogy ez egy igazi trance klasszikus. Totális underground hangzása van. Original Mix-ben egy sokkal kellemesebb zenét ismerhetünk meg. A dobok jóval barátságosabbak és a bevezető után nem sokkal a háttérben egy klassz kis dallam kezd beindulni, amelyből továbblépve a dobok is egyre összetettebben és szebben duruzsolnak. A kiállás maga a tökéletesség és ha az érzésem nem csal, akkor a strandon vagyunk ..XD ! REMIX: Club Mix, Speed Mix, Dub Mix, Dave Angel Rework.


THE AMBUSHACAPULCO [2004]

Ismét egy remek Lieb szerzemény, méghozzá 2004-ből! Monotonságból itt sincsen hiány. Mély, lüktető dobok csapnak össze a fejünk felett, aztán egy rituális vokál kezd neki az „éneklésnek”. A dobok jól harmonizálnak a vokállal, és talán ezen elemek mesterien való kombinálásából adódik az hogy ennyire lehet szeretni ezt a klasszikust.




PARAGLIDERS – CHANGE ME [1998]

Végre egy vérbeli progresszív Lieb zene. A szám első felében nem sok trance-re emlékeztető feeling-et kapunk. Aztán a kiállásban már kicsit kódolva van a trance. De ettől még progi zene marad a Change Me original verzióban. Aztán hogy ne unatkozzunk, jön a szenzációsan hangszerelt Kid Loops remix, amely breakbeat-es stílusával örvendezteti meg az embert. És, hogy a trance-erek is kapjanak valami maradandót, arról az Force Mass Motion's Infinity Remix gondoskodik. Utóbbi gyönyörű darab! REMIX: Original Club Mix, Kid Loops Remix, Force Mass Motion's Infinity Remix, Glide Remix (remix by Oliver Lieb).


LSGNETHER WORLD [1997]

Az eredeti Nether World ’97-ben készült. Oliver Lieb apai-anyait beleadhatott ebbe a zenéjébe, mert hiába az eltelt tizenegynéhány év, még most is teljes fényében pompázik!! Az Acapulco-s szerzeményéből hasonlatos rituális vokálhangot ez a mestermű is magán viseli. Vinyl Cutban valami eszméletlen nagyot robban a kiállás!
A Jules Verne Mix az előző verzióhoz képest egy lefolytottabb változat, de ha figyelmesek vagyunk, akkor ezen remix a deep trance kategóriában kaphatna aranyérmet, mert elképesztően jól sikerült. A DJ Randy's Smoke Free Mix titokzatos gongra emlékeztető effekthangja sem éppen a hétköznapi zenék közé sorolja ezt az átiratot. Viszont a több mint kettő perces gigantikus kiállás már az agyrém határát surolja. Nagyon egyedi!! REMIX: 7" Edit, Vinyl Cut, Kid Loops Remix, Jules Verne Mix, DJ Randy's Smoke Free Mix.


LSGTHE NETHERWORLD 2005

A JOOF Records-nál jelent meg a Nether World 2005-ös verziója. Fleming kiadója nem véletlenül vette pártfogásába ezt a zenét. Ha nem is színtiszta psytrance, de a tempó, és a stílus majdhogynem azonos. Lieb zenéjéből a főleg psytrance-ben utazó tehetség Oliver Prime csinált igazi klasszikust. Rapid sebességgel száguldó szerzeménnyé dolgozta át a THE NETHERWORLD ritmusát. Az így elkészült végtermékből lett aztán a psytrance egyik legnagyobb klasszikusa, melyet a mai napig sem sikerült senkinek sem überelni!! REMIX: Oliver Lieb Remix, Oliver Prime Remix, John 00 Fleming Mix, Incolumis Mix, Original Mix. Oliver Lieb 2009 Rework.


LSGFRAGILE [1994]

Visszarepülünk ’94-be, ahol az LSG zenék közül a Fragile-t veszem górcső alá. Leginkább progresszív trance-ként lehet aposztrofálni Oliver ezen alkotását. Mintha csak ma készült volna, annyira innovativ és előremutató hangzása van, hogy az ezredforduló előtti legtöbb zenét jócskán maga mögé utasítja hangzásbelileg. Utaztatós, szépen lüktető dallamvilága, valamint nagyon progresszív dobjai az egekbe emelik a Fragile-t. Sikerességét bizonyítva a 94’-es megjelenést követően ’97-ben elkészül egy újabb remixeket tartalmazó kiadvány (1997 Vinyl) . REMIX: Warped Remix, Delicate Remix, F.E.O.S. Remix, Gravity Fools The Magician Remix, Mix 2, IVAN Remix (remix by Oliver Lieb), 12" Mix, Original Version,






KIEMELKEDŐ SZERZEMÉNYEK”

PARAGLIDERSLITHIUM (OLIVER LIEB REMIX) [1999]
PARAGLIDERS – PARAGLIDE (ORIGINAL / HUMATE REMIX) [1999]
PARAGLIDERS – OASIS (ORIGINAL / SHEIK MIX / DJ SCOT PROJECT REMIX) [1995]
LSGSHECAN (WJ HENZE REMIX) [1999]
LSG - BLUEPRINT (VERSION 2) [1994]
LSGTHE HIVE [2002]
S.O.L.QUANTENSPRUNG [1999]
HALLUCINOGENLSD (OLIVER LIEB REMIX) [2001]
LSG – TRASMUTATION 1 / 2 [1995]

KIEMELKEDŐ REMIXEK”

ILLUMINATUSHOPE (OLIVER LIEB REMIX) [1997]
UTAH SAINTSLOST VAGUENESS ( OLIVER LIEB REMIX) [2000]
PETE LAZONBYWAVE SPEECH (OLIVER LIEB REMIX) [1995]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése