2010. április 16., péntek

Classic’S Gate - Hard Trance (Part 2)

Hard Trance rovatunk második fejezetéhez érkeztük. Ezúttal is számos producer munkáját mutatja be a Classic’S Gate. Korábbi cikkünkben az olvasó végigkísérhette Dj Scot Project kalapácsolását, Deruyter „vissza a Földhöz” című csilingelős zenéjét, Darude „rohanását”, és Cosmic Gate űrmelódiáját. Azt láthattuk, hogy a Hard Trance stílusnak is szépszámmal vannak mesterei, de tovább bővítve a listát újabb előadók művei kerülnek terítékre.



Jones & Stephenson - The First Rebirth
(1993)

1993-ba repülünk vissza, amikor Jones és Stevenson elkészíti első újjászületését vagyis a The First Rebith-öt, amely egyben Hard Trance alapklasszikus is. Ki gondolná, hogy már 1993-ban létezett ez a stílus?! Pedig nem tévedés, hiszen össszetéveszthetetlenül hard trance zene. A szám elején chill out-os, álomszerű dallamok áradnak a hallójárat felé. Aztán dörömbölő, monoton, igazi kőkemény dobok csapkodnak a fejünk felett. Hirtelen szirénázás veszi kezdetét. Aztán visszatérve az alapokhoz, egy kisebb fajta katarzison átesve, újból átadjuk magunkat a lágy dallamoknak, hogy végül azt mondhassuk, nem bántuk meg, hogy újjászülettünk!


Aurora Borealis - The Milky Way (1994)

Gyönyörű intro-val veszi kezdetét a szám. Páratlan élmény részesei leszünk, hiszen a The Milky Way azaz a Tejútrendszerben utazhatunk. Galaktikus űrutazásunk egy pazar kis ringatózással kezdődik, elmerengve az univerzum szépségében, hogy aztán fénysebességre kapcsolva bejárjuk a messzi végtelent. Pár feldolgozással ez a szám is büszkélkedhet. 1998-ban a Cyrus & The Joker - Milky Way-je színesíti a palettát, majd 2001-ben elkészíti Guido Gronwald is a maga átiratát The Joker - The Milky Way 2001 címmel. Előbbi feldolgozásban szerepet vállal a Beam vs Cyrus projektből ismert Cyrus Sadeghi-Wafa nevű producer, míg utóbbit szimplán The Joker készíti el. A két feldolgozás progressiv trance, de a 2001-es verzió kapott egy jó kis meseszerű bevezetőt. Legújabban a Duderstadt tesók Inpetto álnéven gyúrták át electro-tech-house-osra eme nótát.


X-Cabs – Neuro (1996)

Igazi technos, acidos elemek alkotják a Neuro szám velejét. Aki szereti az elvont zenéket annak tetszeni fog ez a szám. De azért X-Cabs gondoskodott arról is, hogy aki sokat finnyázik annak is jusson valami, ezért is készítette el a X-Cabs – Neuro ’99-et! Az 1999-es Neuro már jóval veretősebb mjúzik, mint elődje! De aki még ezután is húzná a száját annak segítségére lehet a számhoz „igazított” jó pár remix, melyek közül kiválaszthatja a saját tetszésének leginkább megfelelő rmx-et. Ami további érdekesség, hogy X-Cabs aka Chris Cowie napjainkban sem pihenteti eme alteregoját, igaz a hangzáson változtatott, de ugyanolyan minőségbewn gondoskodik a szórakoztatásunkról.


Yves Deruyter – Feel Free (1998)

Ismételten egy Dirk "M.I.K.E." Dierickx & Yves Deruyter által megkomponált közös szerzemény. Gépies vokállal, és még gépiesebb effektekkel találkozunk a Feel Free-ben. A mai napig csodálkozva hallgatom ezt a track-et, hiszen annyira innovatív, hogy még ma is megállná a helyét bármely szettben. Egy remixer tudott hozzányúlni ehhez a számhoz úgy, hogy azt egyedivé tegye. A producer Sean Dexter-nek nem volt könnyű dolga, hiszen a Feel Free olyan karakteres zene, hogy nehéz átalakítani úgy, hogy abból valami jobb szülessen (sajna a Dumonde duó bele is szaladt ebbe a csapdába). Ez utóbbi probléma szerintem fel sem vetődött Dexter fejében, mert miszlikre szedte a számot, és darabjaiból felépítette a saját verzióját [Yves Deruyter – Feel Free (Sean Dexter Remix)] , ami zseniálisra sikerült.


R.B.A. - No Alternative
(2000)

Egy fiatal nő bikinire vetkőzve mászkál az utcán. Manapság már meg sem lepődnénk ezen a módin, de 2000-ben azért még kirívónak számított az ilyen öltözék. Viszont nem biztos, hogy mindig az a normális amit mi gondolunk, hiszen ahány ember annyi gondolkodásmód és beállítottság. Tovább figyelve a klip-et azon kapjuk magunkat, hogy egyszer csak sok fiatal, szintén bikinire vetkőzött nő sétál be egy magánpartira. A dj szorgosan pakolgatja a lemezeket és a sok-sok nő táncol rá. És, hogy a No Alternative mennyire nem alteratíva azt mindenki maga dönti el.


Hennes & Cold - The Second Trip (2000)

Hennes & Cold páros a hard trance szcéna egyik neves képviselője.
Munkájuknak se szeri, se száma. Sok pompás zenéjük ismert, de mindközül a legnagyobb a The Second Trip! A 30-as éveit taposó vokalista csaj tájékoztat bennünket, hogy a második utazás (The Second Trip) ezennel kezdetét veszi. No, nem is akarunk nagyon leragadni és továbbhallgatózunk. Ezután jövünk rá, hogy jól döntöttünk, és ezt megjutalmazva megkapjuk a nekünk járó minőségi zajokat. Készült egy Dj Scot Project Mix 2000-ben és egy 2006-os Alex Kidd vs. Dark By Design Rmx. A Scot Project féle a szeletelős dalstruktúra ellenpontozásaként akkora elszállást tartogat félidőben, amelytől garantáltan egy jó fél óráig a leesett állunkat fogjuk keresgélni a klaviatúrán.


Nu-NRG - Dreamland (2001)

Lehet készíteni a kezeket a magasba, mert ez egy kifejezetten olyan stílusú szám, ahol a Progressiv Hard Trance a zeneelvonásban szenvedő, csápolástól megfosztott egyéneken segít. Az elkövetők Andrea Ribeca & Giuseppe Ottaviani és Giacomo Miccichè. Igazi Hard Style Classic Track a Dreamland. Kemény alapbasszusokkal indulunk, a továbbiakban kezdjük érezni, hogy darabjainkra fogunk hullani! De a producerek azért vigyáztak arra, hogy a kivácsiskodó zenehallgató nehogy korán kimúljék, ezért kisebb szünetet tartva, egy kis zongorázgatást beiktatva megadják a lehetőséget arra, hogy összeszedjük magunkat. És akkor, ha kipihentük magunkat, akkor jöhet az ugrálás, mert bizony kezdetét veszi az extázis.


Dumonde - Never Look Back (2001)

Jürgen Mutschall (Dj Jam X) & Dominik De Leon (aka De Leon) e zene megálmodója. A két szerző szívbéli elkötelezettje az elektronikus zenének. A Never Look back „tornádó” erejű szintetizátorban gazdag, futurisztikus alkotás. Dallamában némi hasonlóságot mutat Binary Finary 1998-ával, de úgymond a további körítés teljesen egyedi, azaz Dumonde-os. Szigorúan csak az original mixet ajánlom (a kevesebb vokállal ellátottat) hallgatásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése