2010. április 16., péntek

Sterbinszky korai klasszikus mixei: Hits From Club E-Play, Egy Nyár a Flörtben

Sterbinszky Károlyt egyetlen hazai klubernek sem kell azt hiszem bemutatni. Van aki szereti, akad aki utálja, de neve megkerülhetetlenül is egybeforrt több nagy múltú megaklubbal, így a siófoki Flörttel, Palace-szal, a kiskunhalasi Dance Tuning Disco-val és a budapesti E-Play-jel. Ezek egy-egy mix erejéig meg is ihlették Sterbit, s egy retro, valamint egy aktuális mixszel örvendeztette meg a rajongóit (diszkográfiájában később találhatunk még szórakozóhelyekhez kötődő mix cd-ket - a szerk.).
A 'Hits From Club E-Play' volt a gyújtópontja Sterbi országos ismertségének. Noha korábban készült 'E-Play Generation' címmel egy válogatás, melyen mint szelektor szereplt és sikeres klubturnét is vezényelt a kiadványhoz kapcsolódóan a 'Hits From Club E-Play' emelete a hazai "sztár dj-k" körébe.
A DJ mix, mint platform azért is lehetett népszerű formátum ekkoriban, mert a zenék nehezebben voltak elérhetők, mint ma az internet korában. A DJ egy személyben jelentette a szórakoztatás alfáját és az új, előremutató zenéket prezentál kurátorok omegáját.
A magyar dj mix biznisz 1997-ben indult be igazán. Ekkor érkezett Dj Junior 'Danubius Hot Mix'-sze, ami nagyban köszönhette népszerűségét a mögötte álló országos rádiócsatornának - illetve a (kommerszebb, rádióbarát zenék beválogatásának), így meg sem állt az aranylemez státuszig. Szintén legendás jelzőt érdemelt ki Dj Budai 'Techno House Classics'-je, ami már nem a slágerzenék kedvelőit állította a fókuszba, viszont retrospektív jelleggel igyekezett pótoltatni a hazai hallgatósággal az elmúlt 3 év legemlékezetesebb zenei momentumait. Dan Von Schulz 'In Da Mix'-sze az aktuál klubhangzásból igyekezett egy csokorra valót adni, megcsavarva a sztorit azzal, hogy egy élőben rögzített mixet repített el a CD-n keresztül a hallgatósághoz. Tommyboy sem maradt le társai mögött, a 'House Matic Classics' szintén a klasszikus szelekció mentén haladt. A sapkás 1994-96 közötti megjelenéseket pakolt a mixre, melyek egyben az általa vezényelt bulik legnagyobb közönség kedvenceivé váltak.
Itt csatlakozott be a mixlemez bizniszbe Sterbinszky E-Play-es rezidenciájának esszenciálissá vált "slágereivel". Az idézőjelet azért használtam, mert sok track nem ért el rádiós kiemelt helyezést, viszont a Sterby rajongók szemében őrült tüzeket gyújtott, ha egy-egy ezek közül felcsendült. Szóval a mixet az olasz Groovy 69 medly-je nyitja, ami egyben két problémát old meg. Egyrészt a dal alapját adó Stardust 'Music Sounds Better With You'-ját szinte lehetetlen volt mix CD-re licenszelni másrészt megkapjuk rá Bob Sinclar (Thomas Bangalter ötletét lenyúló) 'Gym Tonic'-jából Jane Fonda aerobic instukcióit is, ami szintén nagy dobásnak számított ekkoriban.
A folytatásban Dj Duke 'So in Love With You'-ja érkezik Full Intention remixben, ami fontos, mert az eredeti bájos fejhangon előadott énekét Michael Gray-ék igencsak gatyába rázták egy patent groove-val és egy mesteri történeti felépítéssel. Maradunk a lüktető ritmusoknál, a holland Silvio Ecomo 'Uprising'-ja (ami egyébként Gino Soccio 'Dancer'-ének adaptációja) csap a lovak közé, feszesre vett pumpin témája egyből megindít mindenkit a tánctér felé (ha ez eddig a pontig nem történt volna meg). R.(oger) Mills 'It's In My Nature'-je sem engedi lankadni a figyelmet, mire észrevesszük át is csúszunk Untidy Dub 'Mr. Bump'-jába, aminek karakteres baseline-jától tutira mindenkinek lyuk keletkezik a gyomrában. Jan Driver 'Filter'-je egyik személyes kedvencem, pedig nem más mint egy pattent kis groove filterezgetése, de néha az egyszerű dolgok a nagyszerűek. Dave Randall 'Bombay'-je egy egyszerű téma, különösebb fő dallam nélkül, ismétlődő női Bombay skandálással, tribal elemekkel dúsítva. Silvio Ecomo törtes ritmusképletű 'Overslept'-je az energetikusságra épít, dallamot nem igazán találunk benne. kivéve, amikor Sterby ráhúzza J. Graü funky-s 'Mucho Bajo'-ját. A francia Grant Phabao 'Tub'-ja is a filter, pumpin house egyik iskolapéldája (a vezető hangmintát West Street Mob 'Simon Says Dance'-éből vették 2:09-nél). A Klubbheads trióból ismert Koen Groeneveld Dj Disco-ként a 'That Sound'-dal egy lüktető poszt-diszkó témát dédelget (Ferrara 'Love Attack'-jét mintázva). Hirtelen a megasláger Lighthouse Family 'High'-jának vokál elemeti halljuk egy dögös house alapon, az elkövető nem volt más, mint a hamburgi house don Boris Dlugosch. Elsőre furcsának hat, ismerve az eredeti tétel lassúbb, balladaibb hangvételét, de nagyon el lett találva ez a verzió is. Átmenetben Victor Calderone 'Give It Up'-ból gyúrt loop-ja helikopter szerű effekttel reptet (szintén Gino Soccio 'Dancer'-ből mintázva, itt történetesen a Give It Up vokálfoszlányt) Erre robban rá Sara Parker 'My Love Is Deep'-je Armand Van Helden bődületes remixében. Ezután két gyors keverés és rövid trackváltás jön, előbb Orpheos 'Fascinated'-je, majd Mac Zimms Wishbone altergeóján a '50 Grooves', ami után a trance blokk kezdődik. Három holland munka, három gyöngyszem. Előbb Dj Enrico Delegate művésznéven a 'Want You To Stay'-jét hozza, majd Ton TB-vel kiegészülve a korszakos sláger 'Greece 2000' dübörög tőle. Grooveyard 'Mary Go Wild'-ja törtes alapjaival szenzációsan illeszkedik ide, egyben megágyaz a szettet záró BT 'Flaming June'-nak, amit Chicane emelt egy még magasabb polcra baleári, spirituális verziójával.

Sterbinszky - Hits From Club E-Play

Label: PolyGram, Zebra
Formátum: Mix CD
Megjelent: 1998
Stílus: House, Trance
Dj Mix: Sterbinszky


Tracklist:

1. Groovy 69 - Stardust Medley With Dust
2. Dj Duke - So In Love With You (Full Intention 12" Mix)
3. Silvio Ecomo - Uprising
4. R. Mills feat Maxine - It's In My Nature (Bookstone Dub)
5. Untidy Dub - Mr. Bump
6. Jan Driver - Filter
7. Dave Randall - Bombay
8. Silvio Ecomo - Overslept
9. J. Graü - Mucho Bajo
10. Grant Phabao - Tub
11. DJ Disco - That Sound
12. Lighthouse Family - High (Boris Dlugosch Highdub 2)
13. Victor Calderone - Give It Up (Victor's Loop)
14. Sara Parker - My Love Is Deep (Armand Dub Of Doom)
15. Orpheos - Fascinated (Monkey Drum Mix)
16. Wishbone - 50 Grooves
17. Three Drives On A Vinyl - Greece 2000
18. Delegate - Want You To Stay
19. Grooveyard Mary Go Wild! 
20. BT - Flaming June (Chicane Remix)


A sikersztori egy évvel később, 1999-ben folytatódott ezúttal Sterby siófoki Flört-ös rezidenciája kapcsán.
A kiadvánnyal kapcsolatban, ha lehet még nagyobb médiafelhajtást csaptak, annó a FREEE Magazin is teli volt a CD-t reklámozó hirdetésekkel, pluszban egy sokállomásos országos albumbemutató turné is kapcsolódott hozzá. Nem mellesleg ez volt az első olyan CD, ami mellé egy diszkó, mint támogató adta a nevét. Ugyanebben az évben kijött a siófoki konkurens Palace duplája a 'Palace Club Mix' Junior és Jutasi mixelésében, egyszóval a szórakozóhelyek is ráéreztek, hogyan kerülhetnek ők is a figyelem középpontjába.
Az 'Egy Nyár a Flörtben' is egyfajta best of szelekció, igaz időben egy szűkebb múltra tekint vissza, így 1999-ben akár zenei aktuál felhozatalnak is tekinthettük. Természetesen ebben a szettben is a Flörtös rezidencia legnagyobb sikerei kaptak helyet. Ami egyből tetten érhető, hogy kicsivel slágeresebb a hangzás, több dallamosabb track került a szelekcióba.
Rögtön az elején a Sterbinszky nevével szinte egybeforrt Avant Garde féle 'Get Down', amit sok helyen Sterbinszky szerzeményként aposztrofáltak. A tény az, hogy az Ottawan 'D.I.S.C.O'-jából kölcsönzött alapon énekelgetés az esztendő egyik legnagyobb slágerévé avanzsált. A folytatásban Robbie Rivera osztja a diszkó ritmusokat az 'Ultimate Disco Groove'-ban, majd a holland house mágus Olav Basoski veszi át a gyeplőt a kellőképp dögös 'Blackmail'-lel, ami a 'Samplitude' vinyl széria egyik legjobb darabja volt (egy Ferrara 'Love Attack' és egy Chic 'Dance, Dance, Dance' mintával túrbózva). Mac Zimms 'Feel What I'm Feeling'-je pumpálós alapon ügyesen adaptája Armand Van Helden Tori Amos 'Professional Widow' remixének gitárrifjét. Blue Adonis 'Disco Cop'-ja egy német előadótól Mariane Rosenberg 1975-ös 'Ich Bin Wie Du'-jából nyúlja a nyitó hangképeket s emeli át egy klubosabb momentumba, melyen még Judge Jules és Commie párosa is csavart egyet. Buzzy Bus 'You Don't Stop'-jánál jön pár gyors és gyilkos keverés. a Paperclip People 'Throw'-jából ismert loop (ami eredetileg Lolletta Holloway 'Hit and Run'-jából van) repít The Freak 'Funky Latinos'-szába, ami kb 1 percig szól és máris Kriminal 'Loud 'n' Proud'-ja diktálja a tempót Olav Basoski vezénylésében. Happy Human 'Blow Your Own'-ja a korszak egyik legfurább, de ezzel egyetemben hangzásilag kiemelkedő darabja, amiben egy elszabadult szaxofondallam jelenti az alfát és omegát (az eredeti mix Slam Jr. 'House Matic Club Hits'-szén is ott figyel), ezúttal a holland Mark Van Dale és Enrico adtak egy kis update-t a mókázásnak. Erre végtelenül hosszúan és harmóniában jön a Strictly Rhythm becses '12 inch-ese Ghetto Stylez 'Hands Up'-ja Mega Man verziójában, sok felpörgetéssel egy húzós kiállással és egy gyilkos groove-val. Dj Sandy vs. Housetrap 'Overdrive'-ja sokak számára a lemez egyik legnagyobb húzása volt, nem is csoda hiszen az egykori 1979-es diszkó klasszikus Kat Mandu 'The Break'-jéből vesz pár elemet, amitől még dögösebb az egész kompozíció (mondjuk a fő basszus téma, ami kiemeli sok pályatárs track közül). A következő célpontunk a 'Superfly Slick', ahol a szerző Dj Survival Kit-ként van jelölve, de tulajdonképpen ez csak a promo kiadvány megnevezése, amin a Vengaboys szerzősége mellett Olav Basoski jegyzi a remixeket (dub és vokál). Feszesebb témákat feszegete Tim J 'Made In Taiwan'-ja, ami nagyjából egy nagy felpörgetésből áll. Mauro Picotto Lizzard'-ja a Binary Finary '1998'-át a kiállásban szépen úsztatja akkordmenetében, de mielőtt eluralkodna rajtunk a trance eufóriája beékelődik Capricorn '20 hz' Nalin & Kane remixében, egy valódi brazil fieszta kerekedik itt. Ha már Binary Finary érkezik is a klasszikus '1998' Matt Darey remix, ami szépen hozza a Matt-re jellemző komoly trance faktort. Alice Deejay 'Better Of Alone'-ja kicsit dance-be lóg, de szög egyszerű dallamával ez volt a másik nagy sláger a lemezről. System F 'Out Of The Blue' az euro trance korszak egyik zászlóshajója, amivel Ferry Corsten az elkövetkező évtizedekre bebetonozta magát a trance élvonalába. A zárszót Chicane epikus 'Saltwater'-re mondja ki (ami dallamában Clannad 'Theme's From Harry's Game-jébő emel, illetve Lucid 'Can't Help My Self-ének riff-jeit is visszahallani benne), ami méltó keretbe foglalása egy első osztályú szettnek.

Sterbinszky - Egy Nyár A Flörtben

Label: EMI Quint
Formátum: Mix CD
Megjelent: 1999
Stílus: House, Trance
Dj Mix: Sterbinszky


Tracklist:

1. Avant Garde - Get Down (Radio Mix)
2. Robbie Rivera - The Ultimate Disco Groove (Original Tall Paul Edit)
3. Olav Basoski - Blackmail
4. Mac Zimms - Feel What I'm Feeling (Club Mix)
5. Blue Adonis - Disco Cop (Judge Jules vs Commie Rumble Mix)
6. Buzzy Bus - You Don't Stop (Only 4 Housefloors)
7. Freak - Funky Latino's
8. Kriminal - Loud 'n' Proud (Olav Basoski 'Samplitude' Mix)
9. Happy Human - Blow Your Own (Mark Van Dale & Enrico Mix)
10. Ghetto Stylez - Hands Up (What?) (Mega Man Cardiac Attack Mix)
11. DJ Sandy vs. Housetrap - Overdrive
12. DJ Survival Kit - Superfly Slick (Olav Basoski's Mix)
13. Tim J - Made In Taiwan
14. Mauro Picotto - Lizzard (Megavoices On Air Mix)
15. Capricorn - 20Hz (Nalin & Kane Mix)
16. Binary Finary - 1998 (Matt Darey Remix)
17. Alice Deejay - Better Off Alone (Vocal Mix)
18. System F - Out Of The Blue (Original 12" Version)
19. Chicane - Salt Water (Tomski vs Disco Citizens Remix)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése