2010. április 16., péntek

Classic’S Gate - Rank 1 [Artist Series 010]


A történet 1997-ben kezdődött, amikor Piet Bervoets és Benno de Goeij egy buliban összetalálkoznak. Elkezdenek dumálgatni és kiderül, hogy Bervoets-nek már saját stúdiója van. Tehát ha éppen arról van szó, akkor a producerkedéshez szükséges háttér is megvan. Ez persze mondanom sem kell nyomban fel is keltette Goeij figyelmét, aki ekkor még nem rendelkezett semmiféle tapasztalattal a stúdiómunkálatok terén, viszont remekül játszott zongorán, és nemmellesleg nagyon jó hallással is megáldották Őt az Égiek. Végül úgy döntött a két hollandus, hogy összeállnak, és egymást segítve belefognak egy közös „vállakozásba”. Első projekjük a Pedro & Benno névre hallgat. De hamar be is bizonyosodott, hogy jól döntöttek, amikor társszövetségbe léptek, hiszen e név alatt sok remek alkotás jelenik meg. Viszont az egyik nagyon fontos tényező Piet és Benno munkakapcsolatában, hogy nem csak munkatársak, hanem barátok is egyben, és mindketten imádnak viccelődni. Egyik alkalommal mindketten vicces kedvükben voltak, és azon kezdtek el filózni, hogy milyen jól is mutatna egy plakáton a Rank1 (Rank1 jelentése: első helyezés/helyezett). Aztán a terv valóra vált, és 1998-ban végleg eldöntötték, hogy e név alatt fognak dolgozni. A Rank1 első megahitje az Airwave ’99-ben jelenik meg. Orkánként tarolja végig a slágerlistákat, és mára az egyik legnagyobb klasszikusként tartja számon a trance scéna. Eztután jött a Cygnus X – Superstring (Rank 1 Remix)-ben (Sensation 2000 Theme), melyet a Such Is Life Rank1 szerzemény követett. Utóbbi nagy-nagy sikert aratott a 2001-es Sensation White-on. 2002-ben Symsonic című debütalbumával rukkol elő a páros, melyen a trance mellett számos más stílus is helyet kap. A szerzői album után nem sokkal Piet és Benno belefog egy hat hónapos stúdióépítési projektbe, mely után kicsit megpihennek . A páros zsenialításának titka az új hangokkal való állandó kísérletezgetés, melynek nagymestere Benno. Mára a Rank1 név fogalommá vált a Trance-en belül, és biztosak lehetünk abban, hogy a páros újabbnál-újabb ötleteken töri a fejét, ezzel is kedvezve a trance zenét hallgatók táborának. (Rank 1 Website)


Rank1AIRWAVE [1999 / ID&T]

A megjelenést követően azonnal berobban a köztudatba, és szinte nincsen olyan elektronikus zenét kedvelő, aki ne ismerné Rank 1-ék ezen művét, akár tudja, hogy kik a szerzők akár nem. Nagyon sok producer készített remixek az Airwave című számhoz, kezdve Atb-től, zárva a sort Sean Tyas-szal. A germán ATB Remixével igencsak magasra helyzte a lécet, aminek szinvonalát csak kevesen közelítik meg. Aaron Static elmerengős, nagyon szép zongorafutamával kezd, melyből egy gyönyörű brake szerzemény kerekedik ki. Bravó Aaron!! Persze az Original Mix-et senki sem übereli, és talán ez így is marad örökre, hiszen akiket ’99-ben megcsapott a „léghullám” szele, azoknak az eredeti verzió az etalon. REMIXEK: Rank1 vs. Dutch Force Remix, ATB Remix, Sunset Mix, Junior's Marathon Dub / Airwaves Remix, Sunset Chillout Mix, Aaron Static 2009 Remix, Sean Tyas Remix.

Rank1AWAKENING [2001 / ID&T]


Bulizós, életvidám szerzemény az Awakening. A számhoz készült klipben egy gyorsulási futamról számol be az egyik tv csatorna riportere, majd annak résztvevőit interjúvolja meg. Az alapverzió sem rossz, de a Cosmic Gate Remix szebben szól. Corsten verziója szintetizátorban gazdag. REMIXEK: Cosmic Gate Remix, Ferry Corsten Remix, Benicio Remix, Nitrous Oxide Remix.



Rank1 Featuring Shanokee - SUCH IS A LIFE [2001 / ID&T]

Marco V techtrance Remixe igazi felüdülés. Bár kissé kalapálós hangulatú, de atmoszférikus hangzása igazi gyöngygszemmé varázsolja. Sunday Afternon szintén remekművet alkotott. Nagyon szép orchestrás downtempo verziót. Az originál mix-nél már csak a Sensation White-os verzió jobb, ugyanis Shanokee csodálatos hangját LIVE-ban hallgathatjuk, melyhez két hegedűművész játéka szolgáltatja az ovációhoz szükséges plusz segítséget. REMIXEK: Talla 2XLC Clubb Remix, Sunday Afternoon Downtempo Rework, Marco V Remix, Deep Dub, Michael T. Diamond Dub / Remix.

Rank1 featuring Aino Laos - BREATHING (Airwave) [2003 / ID&T]

A Breathing Rank1-ék Airwave című számának a továbbfejlesztése, jobban mondva újraélesztése. Kap egy nagyon szép vokált, egy valamivel ritmusosabb alapot, és egy szebb hangzást. Személyes véleményem, hogy nagyon jó ötlet volt a régi nagysikerű darab áthangszerelése egy modernebb verzióra. És szerintem követendő példa a sok rémes sablonzene ellenére, hogy régi zenékből építkezve is lehet maradandó, nem gagyi, új verziójú progresszív zenét csinálni. REMIXEK: Push Vocal Dub / Mix, Club Mix, Full Vocal Mix, Breaks Dub.


Rank1 featuring Shanokee - IT'S UP TO YOU (Symsonic) [2003 / ID&T]

DuMonde-ék remixében egészen különlegesen szólal meg a vokál, ami bravúros hanglejtése miatt külön figyelmet érdemel. Ezt követi egy kissé elnyújtott dallamozás, amit aztán kőkemény dobok váltanak fel. 10/10es remix! Instrumental Dub-ban is nagyon profin szól a It's Up To You. Bár vokálmentessége szokatlan lehet annak, aki hozzá van már szokva Shanokee hangjához (Shanokee: Penny McCleery). REMIXEK: Instrumental DubDuMonde Remix, C-Quence Remix.



Rank1 - BEATS @ RANK-1 DOTCOM / AFTER ME [2004 / ID&T]

Az eredeti vinyl a fenti két szerzeményt tartalmazza. A Beats At Rank-1 Dotcom zúzda a javából, míg az After Me egy masszív Breakbeat zene. Előbbi a Trance Energy 2005 himnusza, és darálós stílusa ellenére könnyen megszerethető. Viszont az After Me-vel Benno és Piet bebizonyította, hogy képesek más stílusban is maradandót alkotni. Előbb elmondottakat jól példázza Symsonic című albumuk, ahol a trance-en kívűl a brake, a downtempo, a techno, és az ambient stílus is helyet kap.



Alex M.O.R.P.H. & Rank1 - LIFE LESS ORDINARY [2007 / High Contrast]

A két „tulipánvirág” és a német Morph vérprofi elektrós hangzású zenét hozott össze. Alex M.O.R.P.H. Original Mix-ében ide-oda cikkáznak az „élettelen tökéletesség” basszusai. Tökéletes Remix, mely hibátlan klasszikussá varázsolja a Life Less Ordinary-t. Mindjárt gondolhatnánk is, hogy további keresnivalónk nincsen. Erre Frost cáfol rá és készít nekünk egy gigantikus kiállással tarkított NICE-os Remixet. REMIXEK: Rank 1 Remix, Mekk Remix, Alex M.O.R.P.H. Original Mix, Rafaël Frost Remix.



Armin van Buuren vs Rank1 feat Kush - THIS WORLD IS WATCHING ME [2007 / Armind]

A This World Is Watching Me-t meghallgatva elgondolkodunk, hogy vajon miért is nem készült több remix a Cosmic Gate verzión kívül?! De mielött elkezdenénk gondolkodni egyre felhívnám a figyelmet, hogy az alapszerzemény úgy ahogy van tökéletes. Itt nem holmi véletlen varázslatról van szó, hanem nagyon is tudatos háttérmunka előzte meg e szám létrejöttét. Buuren, aki az egyik halhatatlan zsenije a scénának összeáll Rankékkal, majd ezt tovább fejelve Kush-ék is beállnak a sorba. Kush-ék neve nem sokat mond elsőre. Hihetnénk azt is, hogy valami szőke énekesnőcske és annak barátja alkotja a Kush nevű formációt. De nem így van. A projektet az Aurora-ból jól ismert Sacha Collisson és az énekesnő, aki e szerzeményhez is a hangát adja Zoe Durrant alkotják. Persze arra is adódott már példa, hogy sok zseni összeállt és valami rémesen vacak számot hoztak össze, de szerencsére itt erről szó sincsen, és az egyik legnagyszerűbb zenét alkotta meg a „csapat”. REMIX: Cosmic Gate Remix.


"Rank 1 Trax"

Rank1 - Black Snow (Original / Eneregy / TE-Edit) [1999]
Rank1 - Citrus Juicer [1999]
Rank1 Conspiracy / Cosmomatic / Down From The Deep [2004]
Rank1 - Opus 17 / Top Gear [2005]
A.I.D.A. - Far And Away (Original / Free Spirit Remix) [1999]
R.O.O.S. - Instant Moments (Original / Marino Stephano Remix) [1997]
Pedro & Benno - Spaced Entrance [1998]



Benno de Goeij Track'S

Van Gils & De Goeij - I Don't Need You Anymore [1999]
The Quest - C Sharp [1999]
Dutch ForceDeadline [1999]
Benicio - For The Love Of You (Full Moon Mix) [2000]
BenicioDiseffected / Delicatement [2001]
Benicio - Don't Explain [2002]
Secilia - As Good As You [1999]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése