2010. április 16., péntek

Classic'S Gate - Sarah McLachlan [Artist Series 009]

Sarah McLachlan 1968 jauár 18.-án látta meg a napvilágot. Csecsemőkorában hamar örökbe fogadták (Halifax/Nova Scotia). Gyerekként zongorázni tanult és gitárórákra járt. Középiskolai tanulmányai után, a Queen Elizabeth High School-ban tanul, ahol tehetségére hamar felfigyelnek és később több lemezszerződést is ajánlanak neki. Végül az énekesnő a Netwerk-nek írt alá, amely a későbbiekben is a kiadója marad. Sarah leginkább érzelmes balladáiról és mezzoszoprán vokáljáról ismert. Sikerességét a világszerte eladott 40 millió lemez és a zenei toplistás eredményei támasztják alá. Legsikeresebb albuma a Surfacing’97-ben jelenik meg, melyen rajta találjuk az I Love You-t és a Sweet Surrender-t! Az énekesnőre az amcsi BT is felfigyelt, és több számát dolgozza át . De nem BT az egyetlen trance producer, aki remixeket készített Sarah-nak. És hogy még kik járultak hozzá ahhoz, hogy igazi elektronikus zenei klasszikusokat kapjunk a maclachen féle zenék átformálásával, azt ezen cikk következő sorai fogják elárulni!

Sarah McLachlan Sweet Surrender (1998)


Az első két remix pakk -ot inkább az amcsi piacra szánták (1998). Találunk rajta brake és drum&bass zenéket, ami számunkra kevésbé érdekes. Bár ha jobban megvizsgáljuk, akkor rájövünk, hogy ezek is értékes alkotások! Roni Size Remix, Überzone Remix. Aztán megérkezik 2000-ben következő felvonás (Sweet Surrender Disc 1), amin már van egy Boilerhouse Mix (slágeres house zene, de szép) és egy Dj Tiesto Mix-Edit. Hogy aztán teljes legyen az örömünk, végre megjelenik a Sweet Surrender Disc 2, melyen végre nem Edites a Dj Tiesto Mix és teljes terjedelmébe hallgathatjuk. Hogy ne maradjon üres kézzel a dj se, arra a Sweet Surrender (Remixes) 12” promo bekelit ügyel.


Delerium feat Sarah MclachlanSilence (1998)

Az eredeti albumon egy fade által készített remixet találunk, mely Sanctuary Mix-ként szerepel az Album Version mellett! Chris Fortier, Neil Kolo progresszív zenékben utazó duó alkotta remekmű! 1999-ben jelenik meg a DJ Tiësto's In Search Of Sunrise Remix, mely nem csak Európában, de Észak Amerikában is végigtarolja a slágerlistákat! Továbbá egy másik zseniális remix is helyet kap, ez pedig az Airscape Remix (Airscape = Johan Gielen, Sven Maes). Remixek: Above & Beyond's 21st Century Remix, Filterheadz Remix, Michael Woods Mix, Niels van Gogh Vs Thomas Gold Remix, Lissat & Voltaxx Remix.


Sarah McLachlan - I Love You (2000)

Az előadónő legszebb dalainak egyike. Nem kell ehhez a zenéhez semmiféle remix, mert alapjában véve is egy igazi klasszikus. Sarah – Surfacing albumán (1997) is rajta találjuk az I Love You-t. De csak később jelenik meg az a korong, ahol van egy Album Version és a BT Mix. Az albumverzióról előbbiekben már szót ejtettünk, így marad az utóbbi Mix. Brian Transeau mixben ami a leglénygesebb, hogy igazi progressiv zenévé formálódik az I Love You! Csak ez a remix készült ehhez a számhoz, de nem is bánjuk, hiszen még sokáig
„eléldegélünk” rajta!



Sarah McLachlan – Fear (2001)

Néha vannak az embernek nehéz időszakai, amit túl kell éljen. Legtöbb esetben önmagunk legyőzése jelenti a legnagyobb feladatot. Szorongunk és félünk, hogy sikerül-e túllendülnünk ezen az életszakaszon! Ilyenkor észnél kell lenni, és az önmagunkba vetett hitet nem szabad feladni. Kiérződik, hogy a Fear tele van szenvedéssel, vággyal, félelemmel. Egy olyan világról mesél nekünk, melynek mi is részesei vagyunk. Igaz, hogy egyszer minden értelmét veszti, de amíg él az ember, addig ahogy Madách Imre Az ember tragédiájában fogalmaz: mondja az Úr: "Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!" Az alapzene, mint azt az eddigi sorok is érzékeltették eléggé búskomor és szenvedélyes. A Hybrid's Super Collider Mix egy kis lendületet, egy kis életet lehel a fear-be, hogy „kiábrándultságunk” feledésbe merüljön. Nagyon jól sikerül az „átalakítás”, ennek köszönhetően nem zuhanunk magunkba. A Hybrid remix Mike Truman & Chris Healings presentálásában igazi klasszikust kreál a Fear-ből, mely breakbeat-es, vibráló, stílusával nyűgözi le a hallgatót.


Sarah McLachlan – Fallen (2003)

Az alapverziót letesztelve elmondhatjuk, hogy rendben van. Nagyon szép hangszerelésű és gyönyörűen szól benne a vokál. Megnyugtatóan jó érzés hallgatni az énekesnő hangját. Szerintem a remixek producereit is nagyon isnpirálta, hogy egy hihetetlen jó alapzenével volt dolguk. Az Arista Rec.-os Vinyl-en Gabriel & Dresden Anti-Gravity Mix-e az első. Aztán csak szimplán leesik az állunk amikor Satoshi Tomiie Interpretation-ját meghallgatjuk. Mindkettő Remix szenzációsan el lett találva. Hiába ugyan abból az alapzenéből született a két remix, de mégis mindegyik egy külön világot tár elénk! Gabriel & Dresden pumpálós, ragyogó zenei alappal büszkélkedhető remix. Satoshi Tomiie pedig a maga nyugodt, visszafojtott, kicsit csapkodós alapdobjával és lélegzetelállítóan szép zenei világával hódít.

Sarah Mclachlan - World On Fire (2004)

Sokat lehetne beszélni a világban történt múltbeli és jelenlegi eseményekről. Témáját tekintve ez a zene pont az előbb említett dolgokat feszegeti. Az egyén felelőssége világra nézve, a világ gondjai egy emberként átérezve. Az énekesnő megpróbálja ebbe az egy számába belesűríteni mind azt, amit, és ahogy érez. Mindezt meghallgathatjuk Album Version-ban, vagy Live-ban! Az elektronikus zenét kedvelőknek pedig készült egy Junkie XL Mix, ami inkább klub zene. És készült egy Solarstone "Afterhours" Mix, ami otthoni hallgatásra szánt Chill Out zene.


Sarah McLachlan - The First Noel/Mary Mary (2006)

Az eredeti verziót a Wintersong Album-on találjuk meg. Amolyan karácsonyi darabnak szánt zene. Gyönyörűen szólal fel benne az énekesnő hangja, melyre érzékelhetően nagy gondot fordítottak a hangmérnökök! Ha végigvizslantjuk a Remixes pakott, akkor ledöbbenünk, hogy mennyi remix készült! Viszont akik Trance berkekben mozgolódó producerek, és ehhez a zenéhez remixeket készítettek, azok száma nem olyan sok. Itt van nekünk Roger Shah, aki „Beautyful (Long Island Dub)”-os alapjára helyezi a The First Noel/Mary Mary-t, és ennek végerdménye a Dj Shah Remix (majdnem olyan, mint egy Mash Up!). Dash Berlin Remix-ben nagyon ütős mesterművet ismerhetünk meg. Az alap, a dallam, a vokál tökéletesen illeszkedik egymáshoz! Bravó Dash Berlin, igazi profi munka! Store’N Forward Remix a legütősebb. Olyan érzésünk van, mintha a vokál állandó késésben lenne. Aztán tüzetesebben meghallgatjuk a remixet, és rájövünk, hogy annyira progresszív, hogy az hihetetlen, és csak érzéki csalódásunknak köszönhetően volt bennünk az a bizonyos érzés a vokál ritmuskésével kapcsolatosan. A Benya Remix-ben egy hatalmas kiállásos rész van, arra fel is kapjuk a fejünket!


További jól sikerült zenék:


Sarah McLachlan - Stupid (Hyper Remix) (2004)
Sarah McLachlan - Hold On (BT Mix) (2001)
Sarah McLachlan - Angel (Dusted Remix) (1999)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése