2010. április 16., péntek

Classic’S Gate – Underworld [Artist Series 018]

Rick Smith és Karl Hyde a karrierjüket a Freur névre hallgató Rock banda tagjaként kezdték. A srácok 1980-tól egészen ’86-ig rock zenében utaztak, majd az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szinti-pop stílusirányzat őket is megfertőzte. A Freur 1986-os feloszlását követően Rick és Karl megalapítja saját projektjét az Underworld-öt. A kezdetekben Pop Rock, Synth-pop, és Downtempo zenéket készítenek. 1992-ben csatlakozik a bandához a brit Darren Emerson, aki az addig megszokott pop-os irányvonalat átszabva a techno és a house zenék irányába tereli Underworld -éket. Első közös albumuk Dubnobasswithmyheadman címen jelenik meg melyen Leftfield, Progressive House, Techno és Ambient zenék kaptak helyet. Emerson nagyjából három évet dolgozik együtt a bandával, mert az Underworld-ből ’94-ben kilép, és saját karrierépítésbe kezd.
Második albumuk 1996-ban Second Toughest In The Infants néven jelenik meg, melyen számos nagysikerű zeneszám szerepel. A Born Slippy, amely egyértelműen az album legjobbja felkerül a slágerlisták élére, és a Trainspotting című kultfilm kapcsán a mozirajongók is csakhamar megismerkednek ezzel a szerzeménnyel.
Az Underworld projekt neve alatt 10-nél is több szerzői album jelent meg ez idáig.
Zenéiknek se szeri se száma. Aki viszont többet szeretne tudni Underworld –kel kapcsolatosan, az látogasson el a banda MySpace oldalára, vagy Website-jukra.



Underworld – Rez / Why, Why, Why [1993 / Collect Boy's Own]

A Rez az első olyan Underworld elektronikus zeneszám, amely igazán nagy hatással van az emberre. Sejtelmes, mélyről feltörő, érzékiséget sugalló dallamával hamar belopja magát az ember szívébe. Remixek nem készültek , de ha esetleg a mostani EDM tehetségek közül valaki még is úgy dönt, hogy remixet / remxieket fabrikál e eznéhez, akkor szerintem annak sok Underworld rajongó örülni fog.


Underworld – Cowgirl [1994 / Intercord Tonträger GmbH]

A Cowgirl '94-es megjelenését követően Underworld -ékre szinte az egész szakma felfigyelt. A Cowergirl a downtempo, rock, és a modern elektronikus tánczene keverékéből jött létre. Ami nagyon érdekes az a video klip látványvilága (ide-oda cikázó színes betűk keltette vizuális utazás), amely tökéletesen passzol a zene mondanivalójához Szabadságérzet, zene, tánc stb, amiről igazából szól ez a remek szerzemény. REMIXEK: Furureshock Remix, Irish Pub In Kyoto Mix, Winjer Mix, Atomic Hooligan Remix, Bedrock Remix, Underworld vs Bedrock, Underworld vs Futureshock, Joint Operations Centre Remix.

Underworld - Dark & Long [1994 / Junior Boy's Own]

Producerek: Darren Emerson , Karl Hyde , Rick Smith.
Sokan az első Trance klasszikusok között tratják számon a Dark & Long-ot. Az official video clip képi látványa tökéletesen megegyezik a Cowergirl-ben látottakéval. Egyébként ez a látványtechnika mind a mai napig jelen van a táncklubok kivetítőin. És akik többet járnak bulizni, azok már sokszor láthatták a kivetítőre pillantva ezeket az ide-oda cikázó absztrakt vizuális képi elemeket. REMIXEK: Hall’s Mix, Dark Train, Most Ospitable, 215 Miles, Burts Mix, Spoon Deep Mix, Thing In Book Mix.

Underworld - Born Slippy [1995 / Junior Boy's Own]

Vitathatatlanul Underworld-ék legsikeresebb zenéje a Born Slippy. Nincs is olyan EDM fan -legyen az techno, trance, house, underground, elektró zenét hallgató-, aki ne ismerné. Vocal: Karl Hyde, szinteizátor: Rick Smith. REMIXEK: Nuxx Mix, Darren Price Remix, Deep Pan, Down Version, London Elektricity Mix, Paul Oakenfold Mix, 2003 12" Version, Atomic Hooligan Mix, Ricks Down Ambient Mix, Ricks 2003 12" Mix, 2003 Down Version, Paul van Dyk Remix, Richard Durand Remix, Fatboy Slim Mix.

Underworld - Pearl's Girl [1996 / Junior Boy's Own]
A Pearl's Girl gyönyörű amibientesen kezd, amit a breakbeat-es dobjáték érkezte megszakít. Viszont e hangulati váltásra szükség is van, mert ez által válik csak igazán élvezhetővé. A 14996-ban nincsen semmiféle bevezető, és egyből durr bele jönnek a dobok. Viszont hiányérzetünk itt sem lehet, mert a dobok keltette hangulat jótékony hatással van. Talán a legjobb verzió a Carp Dream, ami ugyan monoton, de ugyanakkor egész élvezhető darab.
Versions: 14996 Version, Tin There, Carp Dreams... Koi, Short Version, Album Version, Carp Dreams Remix.

Underworld – Jumbo [1999 / Junior Boy's Own]

Az alapverzió nem az a tipikus EDM zene. Inkább egy slágergyanús, elektrótöltettel megküldött zeneszám jut róla eszünkbe, mint, hogy igazi klasszikusként tekintsünk rá. Én azért azt halkan megjegyzem, hogy az original verzió is remek darab, és ha az első pár taktus nem is legjobb, de ha továbbfülelünk, akkor csakhamar rájövünk, hogy nagyon baró. A remixek közül a Deep Dish -ses a legjobb! REMIXEK: Future Shock Worlds Apart Mix, Jedis Electro Dub / Hit Mix, Rob Rives & François K Prelude / Main Dish, Salt City Orchestra's Vertical Bacon Vocal, Deep Dish Remix, Jedi's Sugar Mix.

Underworld - King Of Snake [1999 / Junior Boy's Own]

A King Of Snake Straight Mate Mix-ben a Kevin & Peri c. film. egyik Sound Track-je, azaz betétdala. Az alapverzió nem igazán sikerült jól, és ha a remixek nem lennének, akkor csak egy sima Underworld szerzemény lenne a sok közül. Minden remix egyedi hangulatot hordoz, így azok meghallgatása kifejezetten ajánlott. REMIXEK: Ashley Beedle's Save Our Discos Re-Edit, The Micronauts Remix, Dave Clarke Remix, Barking Mix, Dave Angel Rework, Slam Mix, Straight Mate Mix, Coccoluto Remix, Martinez Orchestramix, Dino Lenny Remix, Rick's Bungalow Mix, Fatboy Slim Mix.


Underworld - Two Months Off [2000 / V2 Records, Inc.]

A Born Slippy után a Two Months Off a legismertebb Underworld zene. Ebben mondjuk elég nagy szerepe van a klipnek, ami igen csak "jellegzetesre" sikeredett. Pete Tong-ék verziója elég minimalos. King Unique Sunspot Mix-e kissé trance-esen kezd, majd egy profi dobtrappolásos váltással egy igen csak frankó house zene kerekedik ki belőle. REMIXEK: King Unique Sunspots - Vocal Mix, John Ciafone Vocal Remix, Pete Tong & Rogers Wunderland Remix. 




Underworld Crocodile [2007 / Underworldlive.com] 

A krokodil egy igen csak késői Underworld alkotás. Viszont jól példázza, hogy a srácok Karl és Rick zenei ízlése csöppet sem kopott meg az eltelt közel húsz év alatt! Parádés house zenét hoztak össze. Az alapzaj is nagyon szépen megformált zene, amit a jozzá készült remixek nagyon jól kiegészítenek. Így akinek a sláger House-ok nem jönnek be, azok számára az átiratok egészen biztos, hogy nagyon fognak tetszeni. REMIXEK: Pete Heller Remix, Innervisions Orchestra Mix, Huntermann Dub / Remix, Album Version.




Underworld - Underneath The Radar (Miami Vice Song /Orig) [1988]
Underworld - Stand Up [1989]
Underworld The Hump [1992]
Underworld - Mmm... Skyscraper I Love You (Original / Jam) [1993]
Underworld - Spikee / Dogman Go Woof [1993]
Underworld - Dirty Epic (Dirty Guitar Mix) [1994]
Underworld Juanita : Kiteless : To Dream Of Love [1996]
Underworld – Moaner [1997]
Underworld - Push Upstairs (Original / Adam Bayer Remix)[1998]
Underworld - Bruce Lee (Original / Micronauts Remix) [1999]
Underworld - JAL To Tokyo [2005]
Underworld - Play Pig (Original / QTH / Wighnomy & Robag Rmx) [2006]
Underworld 020202 (New Mix) [2008]
Underworld - Holding The Moth (Dj Melancoli / Jesse Rose / Audiojack Rmx) [2008]
Underworld Phonestrap 4 [2008]
Underworld - Ring Road (Laidback Luke / Fake Blood / Kris Menace Rmx)[2008]
Mark Knight & D.Ramirez V UnderworldDownpipe [2009]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése