2010. április 16., péntek

Classic'S Gate – Van Bellen [Artist Series 012]

Jörg Querner alias Van Bellen germán trance producer és house/elektro dj. Zenéiben a trance, a house és az electro keveredik és ezért nagyon egyediek. Viszonylag kevés saját zenéje mellett rengeteg remixet készített. A Saints & Sinners nagyon értékes és egyben érdekes projektje Jörg-nek. Igazi utaztatós zenéket kreáltak Wilfried Belz-cel együtt. Akkor lássuk, és egyúttal hallgassuk is meg, hogy Jörg miket alkotott zenei pályafutása során, és mely zenéi váltak klasszikussá.



Van Bellen - Let Me Take You (1996)
 
Az egyik legszebb utaztatós trance zene. Igazi progresszív gyöngyszem. Majdnem másfél évtized telt el és fényéből semmit sem vesztett. Kevés zene állja ki az idő vasfogát, de a Let Me Take You-nak sikerült. Jörg-nek Ralf Wolfgang Xaver Beck aka Harry Kane (Nalin & Kane-ből) és Hendrik Hartmann segített. Ahol ilyen zeneszakértők összedolgoznak ott általában minőségi prodoktumok születnek, és ez esetben is erről számolhatunk be. Sajnos a Vokalista hölgyről nincsen semmi infónk, pedig szenzációsan "énekel", biztosítva a Journey Feelinget (=utazás érzés)! Ami nem meglepő, hogy az albumon rajta találunk egy Nalin & Kane Remixet, de ezzel biz meg kell, elégedjünk, mert további remixek nem készültek.


Dove Beat - La Paloma (1997)
 
Van Bellen most sem kímél senkit, és bemutatja nekünk, hogy nagy zenét egymaga is képes megkomponálni! A La Paloma sikerét bizonyítva felkerült a DJ Tiësto - Magik: Far From Earth-jére, Ocean Mix-ben. Az Ocean Mix, álmodozó, szép, nyugis zene. Valamint
Talla 2XLC pakolja fel a Techno Club Vol. 5-re, ahol a John Johnson alkotta Power Dove Remix-ben élvezhetjük. Lieb készít [Oliver Lieb Remix], egy olyan verziót a La Palomá-hoz, ami elsőre furának hat, hiszen eléggé NRG Trance stílusban íródott. Vibráló, denszelős, klubba való szerzemény (és ugyanezen a maxin helyet kapott egy Tom Novy Remix is). Aztán itt van nekünk a La Paloma Harada's Transocean Mix 2004, amely kicsit a benszülöttek dobolására emlékeztető dobokat kapott! További remixek is készültek, melyek szerintem elég fainok: Reflections From The Past ! Remix, V-Roy's Man On Mars Remix.


Saints & Sinners - Pushin Too Hard (1999)
 
Elsőre inkább a House rajongóknak tetszetős ez a zene. Monoton, semmi dallam, csak pár effekthang teszi elviselhetővé a az Original Mix bevezetőjét! De aztán az előbb említett monotonságban véljük felfedezi azt a varázslatot ami elsőre nem mondott semmit. A Futureshock "Confession" Mix előbb említett problémánkon próbál segíteni. Persze jó kérdés, hogy valódi problémával állunk-e szemben vagy csak egy kitalált nem létezővel?! Az az elképesztő, hogy a Bedrock Records által kiadott The Official 2003 Remix House stílusú, de annyira jól szól, hogy az emberben felmerülő, korábban elhangzott kérdéseknek már nyoma sincs! A továbbiakban felsorolásra kerülő Pushin Too Hard-hoz készült Arnim’s Remixek a „No Comment”kategória, hiszen mindegyik Amazing! Remixek: Arnim's Impact Remix, Arnim's Push-Up Remix..


Power Dove - September Soul (2001)
 
Semmi erőlködés, semmi vibrálás, de ahogy fel van építve a September Soul, na az nem kispályás! Ritka egy zenénél, hogy ilyen tervszerűen ki van dolgozva. Csak többszöri meghallgatás után kezdjük megtapasztalni az előbb elmondottakat! Az eleje sima dallamozással indul, bár ez is mesteri, de 4:30-tól el is felejtjük, hogy milyen volt, mert annyira belefeledkezünk eme zene elképesztően jó progresszív világába!
Ami elsőre érthetetlen lehet számunkra, az az, hogy mintha már hallottuk volna, ezt a zenét valahol! De nem kell sokat töprengenünk, mert hamar feleszmélünk, hogy hiszen a dallam egyértelműen a Tranquility Base – Surrender-jére (2004) emlékeztet . Amit kapunk:egy progresszív utazást/egy érzést hogy az idő úgy telik el, hogy észre sem vesszük/dallamos és szépen felépített zenét. Remix: Corvin Dalek Hard & Soul Remix


Saints & Sinners – Peace (2001)
 
Nyugis kezdés, a szívdobbanás ritmusával megegyező dobtempó. Képzeletben ott ülünk egy vízparton. Nyár van, és elmerengve nézzük, ahogy megy le a nap, és közben egy pohár koktél kiséretében hallgatjuk ezt a csodaszép zenét! Micsoda párosítás, és milyen jól éreznénk magunkat! Néha bizony elgondolkodunk ilyeneken, és hisszük, hogy egyszer valóra is válik és a vágyból előbb-utóbb valóság lesz! De akinek volt már hasonló élményben része, az is ismeri ezt az érzést, azt az el nem múló pillanatot, aminek egyszer részese volt. És bármikor szívesen idézi fel szép emlékként. Amikor meghallgatunk 1-1 régebbi zenét, akkor gyakran kötjük azt valamilyen emlékünkhöz (buli, szerelem, barátság, nyaralás, iskolai évek, stb..) Aki először hallgatja, annak talán ez a blog fog emlékül szolgálni, és sok-sok év elteltével talán vissza fog gondolni, hogy ezt a zenét bizony innen ismeri! Számomra a legszebb zenék egyike Saints & Sinners – Peace! Nagyon sok producer megremixelte, így hát ezen átiratokról is kötelező említést tenni. Az Oliver Lieb Remix pumpálós, gyors tempójú, goás jellegű zene. Michael Woods Remix varázslatos, meseszép Chill Out. Breakfast Mix 2009-es megjelenésű, ennek köszönhetően jóval modernebb stílusú Remix. Bitang jól szól! Casey Keyworth alias Breakfast mindent jót kihozott a Peace-ből. A Lange Remix-ben sem lehet csalódni, és hozza az elvárt színvonalat (iszonyat nagyot lehet erre a zenére bulizni!). Az Ilintons Beat Mix és a Miro Remix már csak hab a tortán (2009-es mindkét remix)! Egy remek alapzene, és a hozzá készített csodálatos remixek teszik vérbeli klasszikussá ezt a zenét!


Saints & Sinners - Night On Earth (1998)
Saints & Sinners – Summernight (1998)
Joe T Vanelli feat. Csilla - Play with The Voice (Van Bellen Remix) (1998)
Breeder -New York FM (Van Bellen Remix) (2000)
Blank & Jones - Watching The Waves (Van Bellen Remix) (2002)
Walsh & Coutre feat Holly – Burn (Van Bellen Remix) (2005)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése