2010. április 16., péntek

Delerium számok remixelve, s mindez egybemixelve

Rögtön elsőnek érkezik a 'Silence' Tiesto remixe, ami szerintem nem szorul bemutatásra. A valaha készült legérzelmesebb trance hímnusz, az tuti. Az Above and Beyond trió sem maradhatott ki a buliból, ők az 'Underwater'-nak adtak trancy felhangot. Nem fukarkodott a dallamok adagolásával a Key South duó sem, akik igazi progressive köntösbe bújtatták a 'Heaven's Earth'-öt. Két pislantással később már az 'Innocence' hipnotizál bennünket Deep Dish Gladiator remixében, ami a korszak egyik legjobban sikerült prog house átirataként tartanak számon a kritikusok. Az 'Euphoria'-t a Rabbit In The Moon duó szedett ráncba, amolyan gótikus diszkó darabot kerekítettek, ami szépen meg van küldve funky elemekkel. A 'Duende' Bleak Desolation remixében kőkemény ritmusok készítik elő a terepet, amit szerintem túlságosan is fellágyít a tingli-tangli vokál rész. A 'Flowers become screens'-hez a Delerium stáb nyúlt hozzá, az eddigi feszes tempó hirtelen megakad, egy tavaszi indulónak lehetünk fültanúi.
A második diszken Matt Darey kezdi a gyilkolást, a 'Heaven Earth'-ből pörgős club trance-t fabrikált (nagyon furcsán pakolta rá a vokált a zenéjére). A 'Silence' is újra beköszön ezúttal a Fade prog house átirata okoz nekünk kellemes pillanatokat. A 'Duende' Spiritual Collapse remixe igazi fejtörést okoz nekünk, hiszen nem nagyon tudjuk milyen skatulyában elhelyezni. Talán a dark jelző állna a legközelebb a valósághoz és a psyhedelic, mint stílusirányzat. A keménységből hirtelen pihe puha lágyságba csapódunk, az 'Incantation'-t eredeti mixében fülelhetjük meg. Ez amolyan korai dance darab-szerűség (már nem oldskool, de még nem is newskool). Az 'Underwater' MaUVe duó szabta pattogósabbra, a funky baseline-ra szépen épül rá a vokálrész, nálam ez a szám lett az album meglepetés darabja. Az 'Innocente' is visszatér Mr Sam club trance változatában. Semmi extra, minden a helyén van. Nemcsak döngölünk lazunk is, erre jó példa a 'Silence' Michael Woods chill out mixe, ami a műfajában szintén klasszikus átiratnak számít. Zárásnak a 'Flowers become screens' Frequency Modulation verziója marad hátra, ami nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyult, hiszen ennél sokkal erősebb Delerium remixek is lemaradtak a kompilációról.
Összességében egy kellemes válogatáslemezzel van dolgunk, ám néhány dolog mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ha már két lemez, akkor jobban kihasználhatták volna az időintervallumot és teli pakolhatták volna remixekkel azokat. Ebben a felállásban ráadásul editált (azaz rövidebbre vágott) verziókat kapunk, amik helyenként egyszerű crossfade-del vannak egymásra húzva. Ez véleményem szerint elvesz az egész kiadvány és a számok külön-külön vett értékéből is. Az a bosszantó. hogy nem ez az egyetlen olyan kiadvány, amin ugyanezt játsszák el. Az én olvasatomban ez annyit jelent, hogy gyors hasznot akartak kevés (erő, idő) befektetéssel. Sajnos...

Delerium - Odyssey / The Remix Collection

Label: Nettwerk UK
Katalógus szám: 5 03770 30240 2 1
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2001
Stílus: Progressive House, Trance, Ambient
DJ mix: Geoff Goddard, Carter Marshall

Tracklist:

Cd 1
1. Silence (DJ Tiësto's In Search Of Sunrise Remix) (11:25)
2. Underwater (Above and Beyond's 21st Century Mix) (7:39)
3. Heaven's Earth (Key South Remix) (7:45)
4. Innocente (Falling In Love) (Deep Dish Gladiator Remix (UK Edit)) (9:54)
5. Euphoria (Firefly) (Rabbit In The Moon Divine Gothic Disco Mix) (7:45)
6. Duende (Bleak Desolation Mix) (4:33)
7. Flowers Become Screens (Return Mix) (5:05)

Cd 2
1. Heaven's Earth (Matt Darey Remix) (8:58)
2. Silence (Fade's Sanctuary Mix) (9:33)
3. Duende (Spiritual Callapse Mix) (7:54)
4. Incantation (12" Mix (Edit)) (7:31)
5. Underwater (MaUVe's Dark Vocal Mix) (7:48)
6. Innocente (Mr Sam's The Space Between Us Mix) (9:52)
7. Silence (Michael Woods Mix) (7:08)
8. Flowers Become Screens (Frequency Modulation Mix) (7:41)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése