2010. április 16., péntek

Song of the Moment: Mystic - Reflections/Underwater

MYSTIC - REFLECTIONS/UNDERWATER (OUTTA LIMITS).

Ha van valami fárasztó dolog a minőségi zenék utáni hajszában akkor az főleg az, hogy a legjobb zenék általában jelentéktelen néven, harmadrangú kiadónál, lehetőleg a stílust tekintve alaposan félrecimkézve jelennek meg, majd anélkül tűnnek el a süllyesztőben, hogy bárki is egy perc figyelmet áldozott volna rájuk. Honnan kellett volna tudnom, hogy egy horvát úriember Mystic néven (ilyen jellegtelen nevet, jó isten...) gyakorlatilag egy megjelenéssel a háta mögött ilyen szép, érzékeny zenét fog megjelentetni rózsaszín borítóval, ráadásul a kiadványt deep house-nak aposztrofálva, holott ennyi erővel trance is lehetne? Valószínűleg sehonnan...

De szerencsém volt, és ha már belebotlottam ebbe a nagyszerű kiadványba, nem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek is. A bakik sorozata tovább folytatódik azzal, hogy a kiadványt a gyengébb felvétel indítja, de nem kell megijedni, a Reflections ettől függetlenül nagyon kellemes zene. Itt minimál és deep house alapokra van felhúzva egy nagyon kellemes, pittyegős, utaztatós dallam a trance érzelmességével. Tiszta, törékeny zene, nem szabad nekiesni, elcsendesült hangulatban fejti ki igazi hatását. A kiadvány második, és egyben komolyabb darabja az Underwater pedig valódi utazást kínál. A dallamvilág nekem a Tilt korábbi munkáit, és a Junk Project fantasztikus Composure-jét juttatta eszembe, de mivel mindkét ilyen "referencia-zene" több éves, ez inkább előnyt jelent mint hátrányt. Egyetlen fő vezérmotívum alkotja a zene központi szerkezetét, erre épülnek a kiegészítő hangulati elemek, tökéletes időzítéssel, mindig pont úgy és pont akkor, hogy ne unatkozzunk egy pillanatra sem. Az Underwater sokkal nagyobb és szebb ívet ír le, mint a Reflections, a minimál és lassú ritmusszekció meghagyja a teret a dallamok, hangulatok kiteljesedésének, nem vonják el feleslegesen a figyelmet a zenéről. Totálisan elringatós, mesélő zene, igazi chillout hangulatú.
Összességében a kiadvány nagyon erős, és mindenképpen megéri a hallgatást, az Underwater pedig számomra talán a hónap legjobb zenéje. 8/10.

(A mellékelt link a mypromopool oldalára mutat, ahol mindkét zene teljes hosszában meghallgatható. Aki egy kicsit ügyesebb, és használ hm, plusz eszközöket a böngészőjében, le is tudja tölteni a zenéket.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése